Wat doet een Civiel ingenieur?

Civiel ingenieurs overzien veiligheid, ontwerp, logistiek en bouw of onderhoud van infrastructurele projecten en systemen in zowel de publieke als de private sfeer, waaronder wegen, bruggen en watervoorzieningssystemen. Ze passen wetenschappelijke oplossingen en kennis toe om gemeenschappen te verbeteren en bieden nutsvoorzieningen om te voldoen aan de menselijke basisbehoeften.

Civiel ingenieurs voeren grondonderzoek uit om te zorgen dat funderingen sterk zijn en ze analyseren de resultaten van tests op materialen als beton, hout en asfalt. Ook stellen ze kostenschattingen voor het materiaal, uitrusting en arbeidskosten, onderzoeksrapporten en kaarten voor risicoanalyse op voor de fasen en stappen van het project, net als alle kosten, regelingen en mogelijke milieugevaren. Ze stellen vergunningen op en vullen deze in, net als aanvragen aan lokale, statelijke en landelijke instanties om te verzekeren dat hun projecten zich schikken naar de geldende wetten. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor het relevante uitleggen aan cliënten en gemeenschappen betrokken bij het project, en het presenteren van hun bevindingen aan de maatschappij.

Werk/privé-balans
3,4 ★
Salarisbereik--
Carrièremogelijkheden
3,4 ★
Gem. ervaring2-4 jaar

Salarissen voor Civiel ingenieur in de buurt van Nederland

Gemiddeld basissalaris

€ 21 /uur
Exclusief compensatie in contanten
Meer analyses bekijken
Er zijn onvoldoende salarissen doorgegeven om de salarisverdeling weer te geven
Meer analyses bekijken
Door Glassdoor geschat salaris

Loopbaanpad: Civiel ingenieur worden

Lees hoe u Civiel ingenieur kunt worden, welke vaardigheden en opleiding u nodig heeft om te slagen en welk salaris u kunt verwachten bij elke stap op uw loopbaanpad.

civiel ingenieur (M/V/X)
€ 57.500 per jaar
senior civiel ingenieur (M/V/X)
€ 60.000 per jaar
iv civiel ingenieur (M/V/X)
Geen salarisrapporten
Civiel ingenieur

Verdeling van het aantal jaren aan ervaring

0 - 1
16%
2 - 4
30%
5 - 7
26%
8+
28%
Exclusief jaren doorgebracht in opleiding en/of training

Sollicitatiegesprekken voor Civiel ingenieur

Veelgestelde vragen over de functie en verantwoordelijkheden van civiel ingenieurs (m/v/x)

Civiel ingenieurs (m/v/x) houden zich tijdens hun werkdag bezig met het plannen, ontwerpen en uitvoeren van bouwkundige projecten. Dit kunnen constructies zijn zoals gebouwen, wegen en rioolsystemen. Ze zijn onder andere verantwoordelijk voor de planning, de selectie van de locatie, het ontwerp, de veiligheid en de bouw zelf.

Civiele techniek is een interessant vakgebied. De meeste civiel ingenieurs specialiseren zich in een bepaalde richting, bijvoorbeeld infrastructuur. Ze kunnen dus aan de slag in het vakgebied waar ze de meeste affiniteit mee hebben. Het werk van een civiel ingenieur is afwisselend en vindt plaats op bouwterreinen, maar ook op kantoor. Wie civiel ingenieur wil worden, moet eerst een uitgebreide opleiding volgen.

Met gemiddeld € 21 per uur verdient een civiel ingenieur in Nederland een prima salaris. Als civiel ingenieurs de ambitie hebben om meer te verdienen, dan kunnen ze doorgroeien tot senior civiel ingenieur. Om in aanmerking te komen voor deze functie heeft een civiel ingenieur flink wat werkervaring nodig.

Net als bij elk ander beroep, loopt ook een civiel ingenieur tegen de nodige uitdagingen aan. Een civiel ingenieur heeft veel kennis nodig en zal zich regelmatig moeten laten bijscholen. Ook kunnen werkdagen langer worden op het moment dat een project bijna afgerond wordt. Voor civiel ingenieurs is het mooi om te zien hoe een plan op papier uiteindelijk realiteit wordt.

Gerelateerde loopbanen

bouwkundig ingenieur (M/V/X)
€ 53.359
25% overlap van vaardigheden

Vacatures voor Civiel ingenieur