Wat doet een Controller?

Controllers zijn de vertalers van cijfers in bedrijven en zorgen ervoor dat elk aspect van de financiën van een bedrijf goed wordt geanalyseerd, gedocumenteerd en geïnterpreteerd. Ze beheren de boekhoudafdeling van het bedrijf en zijn verantwoordelijk voor de controle en het onderhoud van de financiële gezondheid van het bedrijf. Ze maken rapporten op, sturen investeringsactiviteiten aan en ontwikkelen financiële plannen en doelstellingen op de lange termijn voor de organisatie.

Controllers leiden doorgaans de hele boekhoudafdeling van een bedrijf en houden toezicht op de accountants, de loonbelasting en de financiële managers. Ze zorgen ervoor dat de boekhouding van het bedrijf accuraat is en bewaken de geldinstroom en -uitstroom door middel van uitgaven en facturen, die ze op een tijdige en efficiënte manier proberen te betalen en te innen. Zij verstrekken gedetailleerde financiële rapporten en analyses aan de directie van het bedrijf en adviseren hen over de financiën en mogelijke beleidslijnen of procedures die moeten worden geïmplementeerd. Controllers kunnen budgetten opstellen, de salarisadministratie van werknemers beheren en financiële verslagen opstellen, en ze hebben meestal ten minste een bachelordiploma nodig op het gebied van financiën, bedrijfsadministratie, boekhouding of aanverwante gebieden.

Werk/privé-balans
3,6 ★
Salarisbereik--
Carrièremogelijkheden
3,6 ★
Gem. ervaring2-4 jaar

Salarissen voor Controller in de buurt van Nederland

Gemiddeld basissalaris

€ 65.414 /jr
Exclusief compensatie in contanten
Meer analyses bekijken
Er zijn onvoldoende salarissen doorgegeven om de salarisverdeling weer te geven
Meer analyses bekijken
Door Glassdoor geschat salaris

Loopbaanpad: Controller worden

Lees hoe u Controller kunt worden, welke vaardigheden en opleiding u nodig heeft om te slagen en welk salaris u kunt verwachten bij elke stap op uw loopbaanpad.

controller (M/V/X)
€ 60.000 per jaar
senior controller (M/V/X)
€ 67.060 per jaar
lead controller (M/V/X)
€ 68.119 per jaar
Controller

Verdeling van het aantal jaren aan ervaring

0 - 1
5%
2 - 4
38%
5 - 7
33%
8+
24%
Exclusief jaren doorgebracht in opleiding en/of training

Sollicitatiegesprekken voor Controller

Veelgestelde vragen over de functie en verantwoordelijkheden van controllers (m/v/x)

Een controller (m/v/x) houdt toezicht op de financiële administratie van een bedrijf. Taken die daarbij horen zijn het opstellen van financiële rapportages, het ontwikkelen van financiële doelstellingen en het analyseren van de complete boekhouding. Ook stelt een controller begrotingen, winst- en verliesrekeningen, jaarrekeningen en investeringsanalyses op. Een controller kan ook advies geven aan de directie op het gebied van investeringen en financiën.

Controllers bouwen over het algemeen een vrij stabiele carrière op. Er is namelijk altijd wel vraag naar controllers. Daarnaast kan niet iedereen deze functie uitvoeren, omdat deze professional veel kennis nodig heeft van financiën, statistiek en wiskunde. Controller worden is daarom vooral weggelegd voor mensen met sterke analytische vaardigheden.

Het gemiddelde salaris van een controller ligt in Nederland op € 65.414 per jaar. Salarissen variëren over het algemeen tussen de € 53.650 en € 90.000 per jaar. Dus in welke carrièrefase een controller zich ook bevindt, deze professional kan rekenen op een prima inkomen. Een controller kan meer verdienen door meer werkervaring op te doen. Ook het soort bedrijf waar een controller voor werkt, heeft invloed op het salaris.

Controllers hebben veel verantwoordelijkheden en vormen de schakel tussen de financiële afdeling en de directie. Dit kan een hoge werkdruk opleveren, wat niet iedereen even fijn vindt. Ook kan het werk moeilijker worden tijdens economische recessies of op het moment dat er niets van de financiële administratie klopt.

Gerelateerde loopbanen

financieel analist (M/V/X)
€ 54.772
25% overlap van vaardigheden
financieel adviseur (M/V/X)
€ 57.986
25% overlap van vaardigheden
financieel manager (M/V/X)
€ 81.672

Vacatures voor Controller