Wat doet een Copywriter?

Copywriters zijn verantwoordelijk voor het schrijven van overtuigende marketing- en promotieteksten voor een breed scala aan producten en diensten. Deze teksten kunnen variëren van productverpakkingen en -etiketten tot brochures en van blogberichten tot e-mailteksten. Tekstschrijvers helpen daarnaast bij het definiëren van een communicatiestijl voor bedrijven en zorgen ervoor dat deze stijl consistent wordt toegepast door middel van het schrijven, bewerken en proeflezen van teksten.

Copywriters beschikken doorgaans over een bachelordiploma gerelateerd aan de Engelse taal, journalisme, marketing of communicatie. Tekstschrijvers kunnen werkzaam zijn op het gebied van drukwerk, televisie, radio en internet. De beste tekstschrijvers hebben een sterk portfolio met werk dat zij kunnen laten zien tijdens een interview, kunnen vaak goed samenwerken en hebben passie voor hun werk, en werken het liefst in een vlotte omgeving.

Wat zijn veelvoorkomende verantwoordelijkheden voor de functie Copywriter?
 • Het schrijven van teksten voor diverse media, waaronder sociale media, drukwerk, video's en websites
 • Het bewerken en proeflezen van teksten om ervoor te zorgen dat te allen tijde aan hoge redactionele standaarden wordt voldaan
 • Het samenwerken met afdelingen die zich bezighouden met creativiteit, producten, marketing en juridische zaken om in te schatten waar behoefte aan is en bij berichtgeving ondersteuning te bieden
 • Het stimuleren van consistent merkgebruik in alle bedrijfscommunicatie
 • Het ontwikkelen en implementeren van merkrichtlijnen
 • Het op de hoogte blijven van trends en concurrentie op redactioneel gebied
 • Het volledig uitwerken van projecten in het licht van creativiteit, van idee tot uitvoering
Wat zijn de standaardkwalificaties voor de functie Copywriter?
 • Bachelordiploma gerelateerd aan de Engelse taal, journalisme, marketing of communicatie
 • 3-5 jaar ervaring met contentmarketing of tekstschrijven, bij voorkeur via een bureau
 • Kennis van Microsoft Office-programma's
 • Sterke vaardigheden op het gebied van creatief en conceptueel denken
 • Kan moeiteloos zelfstandig werken met weinig aansturing en strakke deadlines
 • Uitstekende vaardigheden op het gebied van schrijven, redigeren en proeflezen met oog voor detail, taal, tekstverloop en grammatica
 • Bewezen vaardigheid op het gebied van juiste toonzetting
 • Veel aandacht voor detail
 • Uitstekend portfolio
Werk/privé-balans
3,7 ★
Salarisbereik--
Carrièremogelijkheden
3,6 ★
Gem. ervaring2-4 jaar

Salarissen voor Copywriter in de buurt van Nederland

Gemiddeld basissalaris

€ 4.644 /maand
Exclusief compensatie in contanten
Meer analyses bekijken
Er zijn onvoldoende salarissen doorgegeven om de salarisverdeling weer te geven
Meer analyses bekijken
Door Glassdoor geschat salaris

Loopbaanpad: Copywriter worden

Lees hoe u Copywriter kunt worden, welke vaardigheden en opleiding u nodig heeft om te slagen en welk salaris u kunt verwachten bij elke stap op uw loopbaanpad.

copywriter (M/V/X)
€ 45.000 per jaar
senior copywriter (M/V/X)
€ 57.132 per jaar
lead copywriter (M/V/X)
€ 67.060 per jaar
Copywriter

Verdeling van het aantal jaren aan ervaring

0 - 1
14%
2 - 4
69%
5 - 7
12%
8+
5%
Exclusief jaren doorgebracht in opleiding en/of training

Sollicitatiegesprekken voor Copywriter

Veelgestelde vragen over de rol en verantwoordelijkheden van copywriters (m/v/x)

De typische werkdag van een copywriter (m/v/x) draait volledig om het schrijven van creatieve en commerciële teksten voor bedrijven. Hun primaire verantwoordelijkheid is om wervende copy te creëren en (potentiële) klanten te overtuigen en aan te zetten tot actie. Naast het schrijven van allerlei verschillende soorten teksten, kan het takenpakket van een copywriter bestaan uit het opstellen van projectvoorstellen, SEO- en doelgroeponderzoeken uitvoeren en geschreven teksten redigeren.

Copywriter worden is de ideale loopbaankeuze voor creatieveling met een commerciële blik en een passie voor schrijven. Een groot voordeel van deze loopbaan is dat schrijfprofessionals zowel in dienst kunnen werken als voor zichzelf kunnen beginnen. Bovendien kunnen copywriters zichzelf in tal van onderwerpen specialiseren en aanvullende trainingen volgen om door te groeien in hun carrière.

Het gemiddelde salaris van een copywriter is € 4.644 per maand. Veel copywriters beginnen voor zichzelf omdat ze dan een stuk meer kunnen verdienen. Succesvolle copywriters die zichzelf specialiseren en een goede reputatie opbouwen, kunnen daar goed van leven. Bovendien hebben veel copywriters de luxe dat ze overal ter wereld kunnen werken.

Werken als copywriter komt met de nodige uitdagingen. Voor dit beroep is het in de eerste plaats natuurlijk belangrijk om grammaticaal correct te kunnen schrijven. Daarnaast moet u om succesvol te worden ook creatief zijn en met een commerciële blik kunnen kijken. Als u als freelancer aan de slag wilt, komen ook ondernemersvaardigheden goed van pas.

Gerelateerde loopbanen

redacteur (M/V/X)
€ 32.500
50% overlap van vaardigheden
auteur (M/V/X)
€ 81.584
25% overlap van vaardigheden

Vacatures voor Copywriter