Wat doet een Doktersassistent?

Doktersassistenten werken onder toezicht van een arts of chirurg in alle gebieden van de geneeskunde om patiënten te onderzoeken, te diagnosticeren en te behandelen of om chirurgische ondersteuning te bieden.

Doktersassistenten interviewen en onderzoeken patiënten, stellen een diagnose van hun letsel en ziekten en helpen zo nodig bij het opstellen van het behandelplan. Ze bestellen en interpreteren diagnostische tests, schrijven medicijnen voor en stellen veranderingen in de levensstijl voor wanneer dat medisch noodzakelijk is. Een doktersassistent kan ook wonden hechten, botbreuken vaststellen en helpen bij chirurgische en operatieprocedures, en ze dienen vaccinaties toe. Ze houden patiëntendossiers en medische geschiedenissen bij, en beoordelen en registreren de voortgang van de patiënt. Ze werken in alle medische omgevingen, inclusief een noodhulp- of huisartsenpraktijk, en psychiatrische of chirurgische afdelingen. Sommigen voeren huisbezoeken op oproepbasis of huis- of verpleeghuisbezoeken uit om patiënten ter plaatse te behandelen. Doktersassistenten hebben een masterdiploma en ervaring in patiëntenzorg nodig, en moeten het nationaal certificaat behalen, evenals een lokaal verplichte licentie en certificering als dat vereist is.

Werk/privé-balans
3,4 ★
Salarisbereik--
Carrièremogelijkheden
3,4 ★
Gem. ervaring0-1 jaar

Salarissen voor Doktersassistent in de buurt van Nederland

Gemiddeld basissalaris

€ 2.910 /maand
Exclusief compensatie in contanten
Meer analyses bekijken
Er zijn onvoldoende salarissen doorgegeven om de salarisverdeling weer te geven
Meer analyses bekijken
Door Glassdoor geschat salaris

Loopbaanpad: Doktersassistent worden

Lees hoe u Doktersassistent kunt worden, welke vaardigheden en opleiding u nodig heeft om te slagen en welk salaris u kunt verwachten bij elke stap op uw loopbaanpad.

doktersassistent (M/V/X)
€ 55.767 per jaar
senior doktersassistent (M/V/X)
Geen salarisrapporten
Doktersassistent

Verdeling van het aantal jaren aan ervaring

0 - 1
51%
2 - 4
27%
5 - 7
1%
8+
21%
Exclusief jaren doorgebracht in opleiding en/of training

Sollicitatiegesprekken voor Doktersassistent

Veelgestelde vragen over de functie en verantwoordelijkheden van doktersassistenten (m/v/x)

Een doktersassistent (m/v/x) ondersteunt artsen op allerlei verschillende manieren bij hun werkzaamheden. Zo voert een doktersassistent onder andere medische handelingen uit bij patiënten zoals verbinden en hechten. Doktersassistenten geven ook advies aan patiënten, schrijven herhaalrecepten uit, assisteren de arts bij ingegrepen en houden de administratie bij. Een doktersassistent werkt zelfstandig maar onder toezicht van een arts.

Doktersassistent worden is een goede loopbaankeuze voor mensen die graag in de zorg werken. Doktersassistenten werken in allerlei zorginstellingen en kunnen dus in een omgeving werken die goed bij ze past.

Doktersassistenten verdienen gemiddeld € 2.910 per maand in Nederland. Dit salaris neemt toe op het moment dat een doktersassistent onregelmatige diensten draait. Als doktersassistenten meer willen verdienen, dan kunnen ze dankzij bijscholing doorgroeien naar een andere zorgfunctie.

Net als bij elk ander beroep in de zorg, komt werken als doktersassistent met de nodige uitdagingen. De werkdruk ligt in deze sector vaak hoog, wat voor stress kan zorgen. Ook kan het werk fysiek gezien zwaar zijn, gezien doktersassistenten veel in beweging zijn. Aan de andere kant geeft het veel voldoening om patiënten te helpen en ze beter te zien worden.

Vacatures voor Doktersassistent