Wat doet een Econoom?

Economen zijn onderzoekers en analisten die het domein van de economie en haar relatie tot maatschappelijke functies en publieke middelen bestuderen. Ze verzamelen en analyseren economische gegevens, identificeren trends en herkennen correlaties met de toewijzing van middelen of de verdeling van rijkdom. Ze creëren datagestuurde economische modellen, die ze vervolgens gebruiken als tools om voorspellingen te ontwikkelen, systemen en processen op te zetten, aanbevelingen te doen of expertise te leveren om een strategische planning te sturen. Ze bieden ook inzicht in voorspelbaar menselijk gedrag en besluitvorming, wat bedrijven kan helpen om hun verkoop- en marketingtactieken te sturen.

Economen hebben doorgaans een hoger diploma in de economie, financiën of een aanverwant vakgebied. Zij hebben een uitgebreide ervaring in de analyse en interpretatie van economische data. Ze moeten een diepgaand begrip hebben van hoe economische gegevensanalyse moet worden toegepast om zakelijke uitdagingen op te lossen en strategische planning in de particuliere of publieke sector te begeleiden.

Werk/privé-balans
3,5 ★
Salarisbereik--
Carrièremogelijkheden
3,4 ★
Gem. ervaring--

Salarissen voor Econoom in de buurt van Nederland

Gemiddeld basissalaris

€ 101.988 /jr
Exclusief compensatie in contanten
Meer analyses bekijken
Er zijn onvoldoende salarissen doorgegeven om de salarisverdeling weer te geven
Meer analyses bekijken
Door Glassdoor geschat salaris

Loopbaanpad: Econoom worden

Lees hoe u Econoom kunt worden, welke vaardigheden en opleiding u nodig heeft om te slagen en welk salaris u kunt verwachten bij elke stap op uw loopbaanpad.

Sollicitatiegesprekken voor Econoom

Veelgestelde vragen over de rol en verantwoordelijkheden van economen (m/v/x)

De typische werkdag van een econoom (m/v/x) kan bestaan uit het onderzoeken van economische trends en ontwikkelingen, het schrijven van rapporten, het presenteren van bevindingen en het adviseren van zakenmensen. Economen kunnen werken voor individuen en bedrijven, maar bijvoorbeeld ook voor de overheid of voor kranten.

Ja, economen beschikken meestal over veel kennis en vaardigheden waardoor ze allround inzetbaar zijn bij verschillende soorten bedrijven. Het is dan ook een loopbaan met veel carrièrekansen en specialisatiemogelijkheden. Denk aan openbare financiën, internationale handel, geschiedenis of industriële en organisatorische economieën.

Het gemiddelde salaris van een econoom is € 101.988 per jaar, maar de verschillen zijn binnen deze beroepsgroep enorm groot. De hoogte van het inkomen hangt voor deze professionals sterk af van de specifieke rol die ze vervullen en hun opleidingsachtergrond. Economen met een universitair masterdiploma die zich specialiseren in econometrie verdienen bijvoorbeeld een stuk meer dan hbo-geschoolde economen die als consultant voor een bedrijf werken.

Hoewel er veel verschillende soorten vacatures voor economen zijn, wordt de loopbaan van een econoom over het algemeen als lastig beschouwd. Om een succesvolle carrière op te bouwen is intellectueel vermogen essentieel. Analytische denkers met verstand van cijfers en statistieken komen meestal het verste. Daarnaast komen ook communicatieve vaardigheden voor dit beroep goed van pas.

Gerelateerde loopbanen

business analist (M/V/X)
€ 52.032
Geen overlap van vaardigheden

Vacatures voor Econoom