Wat doet een Inkoopagent?

Inkoopagenten kopen landbouwproducten en duurzame en niet-duurzame goederen en diensten voor hun respectieve organisaties of instellingen. Ze trachten de beste deal voor de organisatie te bekomen, hetgeen betekent dat hoogwaardige goederen en diensten beschikbaar zijn tegen de laagst mogelijke prijs. Om hun strategie te versterken, bestuderen ze verkoopcijfers en voorraadniveaus van de huidige voorraad, identificeren ze buitenlandse en binnenlandse leveranciers en blijven ze up-to-date betreffende de laatste veranderingen die van invloed zijn op vraag en aanbod van producten en materialen.

Inkoopagenten houden rekening met factoren zoals prijs, kwaliteit, beschikbaarheid, aansprakelijkheid en technische ondersteuning bij hun keuze voor leveranciers en koopwaar. Ze wonen vergaderingen, beurzen en conferenties bij om meer te weten te komen over nieuwe trends in de branche en om contact te leggen en relaties te onderhouden met leveranciers. Ze beoordelen leveranciers op basis van de prijs, kwaliteit en snelheid van levering van het product of de dienst en spreken met verkopers, bezoeken leveranciers, fabrieken en distributiecentra om hun producten, diensten en prijzen te vergelijken en er meer informatie over in te winnen. Inkoopagenten dienen over een bachelordiploma in bedrijfskunde, wiskunde, economie, techniek of aanverwante vakgebieden te beschikken.

Werk/privé-balans
3,4 ★
Salarisbereik--
Carrièremogelijkheden
3,4 ★
Gem. ervaring2-4 jaar

Salarissen voor Inkoopagent in de buurt van Nederland

Er zijn geen actuele rapporten over salarissen voor een Inkoopagent. U kunt extra functies toevoegen aan uw vacaturevoorkeuren om gerelateerde salarisinformatie te bekijken.

Door Glassdoor geschat salaris

Loopbaanpad: Inkoopagent worden

Lees hoe u Inkoopagent kunt worden, welke vaardigheden en opleiding u nodig heeft om te slagen en welk salaris u kunt verwachten bij elke stap op uw loopbaanpad.

inkoopagent (M/V/X)
Geen salarisrapporten
senior inkoopagent (M/V/X)
Geen salarisrapporten
iv inkoopagent (M/V/X)
Geen salarisrapporten
Inkoopagent

Verdeling van het aantal jaren aan ervaring

0 - 1
26%
2 - 4
48%
5 - 7
16%
8+
10%
Exclusief jaren doorgebracht in opleiding en/of training

Sollicitatiegesprekken voor Inkoopagent

Veelgestelde vragen over de functie en verantwoordelijkheden van inkoopagenten (m/v/x)

Een inkoopagent (m/v/x) gaat op zoek naar de beste leveranciers om producten te kunnen produceren. Een inkoopagent gaat bijvoorbeeld langs bij fabrieken om te onderhandelen over grondstofprijzen, de kwaliteit van grondstoffen te beoordelen en afspraken te maken over de manier waarop producten aangeleverd worden. Dit communiceert de inkoopagent vervolgens naar de werkgever.

Het kan zeker een goede keuze zijn om inkoopagent te worden. Inkoopagenten zijn vaak op pad om fabrieken en leveranciers te bezoeken. Ze hebben daarom geen standaard kantoorbaan. Dit levert veel vrijheid en flexibiliteit op. Inkoopagenten moeten goed kunnen onderhandelen en oog voor detail en kwaliteit hebben om succesvol te zijn.

In Nederland verdient een inkoopagent gemiddeld per maand. Hoeveel een inkoopagent daadwerkelijk verdient, is onder andere afhankelijk van factoren zoals opleidingsachtergrond en werkervaring. Inkoopagenten die keer op keer goede deals weten te maken en ervoor zorgen dat producten kwalitatief in orde zijn, maken kans op een hoger salaris.

Inkoopagenten komen zeker een aantal uitdagingen tegen binnen hun beroep. Ze houden vaak meerdere inkoopprocessen in de gaten, dus moeten dus in staat zijn om overzicht te houden. Ook stuit een inkoopagent weleens op het probleem dat grondstoffen niet voorradig of extreem duur zijn. In dat geval moet een inkoopagent op zoek gaan naar een alternatief, wat een creatieve en oplossingsgerichte houding vergt.

Gerelateerde loopbanen

operations manager (M/V/X)
€ 69.499
Geen overlap van vaardigheden
supply chain manager (M/V/X)
€ 79.111
Geen overlap van vaardigheden

Vacatures voor Inkoopagent