Wat doet een Lasser?

Lassers gebruiken handmatig of op afstand bestuurd materiaal om metalen delen samen te voegen, te snijden, of om gaten, deuken, of naden te vullen in metalen producten. Ze passen hitte toe bij metalen onderdelen en door ze te smelten en bijeen te voegen, vormen ze een nieuwe en permanente binding.

Lassers worden in verschillende vakgebieden ingezet, waaronder luchtvaart, fabricage, en scheepsbouw. Lassers nemen verschillende metalen componenten en voegen ze samen door gebruik te maken van intense hitte om het uiteindelijke en gewenste product te vormen. Ze opereren en onderhouden machines die metalen structuren, apparatuur, of machines fabriceren en repareren. Lassers lezen en interpreteren diagrammen, schetsen, en blauwdrukken en bepalen de benodigde materialen en het tijdschema van een project. Ze stellen de lasapparatuur op, opereren en onderhouden het, en begrijpen en implementeren persoonlijke veiligheidscodes en bedrijfsveiligheidsmaatregels door het dragen van een speciale uitrusting en veilig en duidelijk te communiceren met de essentiële werkkrachten in hun team, klanten en cliënten. De meeste lassers gaan naar een speciale technische school om hun vak te leren en certificatie te verkrijgen.

Werk/privé-balans
3,4 ★
Salarisbereik--
Carrièremogelijkheden
3,4 ★
Gem. ervaringMeer dan 8 jaar

Salarissen voor Lasser in de buurt van Nederland

Gemiddeld basissalaris

€ 7.305 /maand
Exclusief compensatie in contanten
Meer analyses bekijken
Er zijn onvoldoende salarissen doorgegeven om de salarisverdeling weer te geven
Meer analyses bekijken
Door Glassdoor geschat salaris

Loopbaanpad: Lasser worden

Lees hoe u Lasser kunt worden, welke vaardigheden en opleiding u nodig heeft om te slagen en welk salaris u kunt verwachten bij elke stap op uw loopbaanpad.

lasser (M/V/X)
€ 57.000 per jaar
senior lasser (M/V/X)
Geen salarisrapporten
lead lasser (M/V/X)
Geen salarisrapporten
Lasser

Verdeling van het aantal jaren aan ervaring

0 - 1
19%
2 - 4
36%
5 - 7
5%
8+
40%
Exclusief jaren doorgebracht in opleiding en/of training

Sollicitatiegesprekken voor Lasser

Veelgestelde vragen over de functie en verantwoordelijkheden van lassers (m/v/x)

Een lasser (m/v/x) houdt zich dagelijks bezig met het samensmelten van metalen onderdelen. Hiervoor gebruikt de lasser verschillende lastechnieken. Daarnaast polijsten lassers metalen constructies die aan elkaar gelast zijn en controleren ze deze constructies op stevigheid. Een lasser draagt altijd beschermende kleding om zichzelf tegen de hitte te beschermen.

Lassen is absoluut een goede loopbaankeuze voor mensen die graag met hun handen werken. Mensen die lasser worden, krijgen de kans om in verschillende omstandigheden te werken, bijvoorbeeld buiten, onder water of in fabrieken. Dit maakt het werk veelzijdig. Het zorgt er ook voor dat er ontwikkelmogelijkheden zijn. Het is noodzakelijk dat lassers een flexibele instelling hebben en doortastend zijn.

Lassers hebben over het algemeen een redelijk tot goed salaris. In Nederland verdient een lasser gemiddeld € 7.305 per maand. Het salaris van een lasser kan uiteindelijk oplopen tot gemiddeld € 7.614 per maand. Specialismen en werkervaring spelen een grote rol in de hoogte van het salaris. Een onderwaterlasser kan bijvoorbeeld meer verdienen vanwege uitdagende werkomstandigheden.

Werken als lasser kan soms uitdagend zijn, omdat het een fysiek inspannende baan is. Sommige mensen ervaren het werken met intense hitte als stressvol. Maar door het dragen van beschermende kleding en het gebruik van de juiste materialen is de kans op letsel klein.

Gerelateerde loopbanen

machine operator (M/V/X)
€ 43.496
Geen overlap van vaardigheden
machine operator01928
Geen overlap van vaardigheden
monteur (M/V/X)
€ 37.000
Geen overlap van vaardigheden
molenbouwer (M/V/X)
29% overlap van vaardigheden

Vacatures voor Lasser