Wat doet een Network Engineer?

Netwerkingenieurs zijn verantwoordelijk voor de implementatie, planning en coördinatie van beveiligingssystemen en relateerde software die de technologische infrastructuur van een bedrijf of organisatie beschermen. Ze ontwerpen en onderhouden de dagelijkse activiteiten van computernetwerken op werklocaties. Verder bewaken en beheren ze computernetwerken en gerelateerde computeromgevingen, inclusief systeemsoftware, applicatiesoftware of hardware, en alle relevante configuraties.

Netwerkingenieurs zijn verder verantwoordelijk voor het uitvoeren van noodhersteloperaties en gegevensback-ups indien nodig. Ze zijn ook actief tijdens het oplossen van systeem- en softwareproblemen bij gebruikers na eerst het probleem bepaald te hebben. Ze stellen verder software- en hardwarebehoeften van een organisatie vast en installeren vervolgens de systemen dienovereenkomstig. Ze onderhouden een netwerksysteem van computers en voeren noodzakelijke upgrades en onderhoud uit. Tenslotte sluiten ze nieuwe gebruikers aan en verlenen hen de nodige machtigingen. Voor de functie van netwerkingenieur is een bachelordiploma in informatica of in een aanverwante domein nodig, aangevuld met 5 à 10 jaar ervaring op het gebied van netwerkbeheer.

Werk/privé-balans
3,6 ★
Salarisbereik--
Carrièremogelijkheden
3,6 ★
Gem. ervaring2-4 jaar

Salarissen voor Network Engineer in de buurt van Nederland

Gemiddeld basissalaris

€ 6.748 /maand
Exclusief compensatie in contanten
Meer analyses bekijken
Er zijn onvoldoende salarissen doorgegeven om de salarisverdeling weer te geven
Meer analyses bekijken
Door Glassdoor geschat salaris

Loopbaanpad: Network Engineer worden

Lees hoe u Network Engineer kunt worden, welke vaardigheden en opleiding u nodig heeft om te slagen en welk salaris u kunt verwachten bij elke stap op uw loopbaanpad.

network engineer (M/V/X)
€ 67.530 per jaar
senior network engineer (M/V/X)
€ 77.374 per jaar
iv network engineer (M/V/X)
Geen salarisrapporten
Network Engineer

Verdeling van het aantal jaren aan ervaring

0 - 1
5%
2 - 4
36%
5 - 7
24%
8+
35%
Exclusief jaren doorgebracht in opleiding en/of training

Sollicitatiegesprekken voor Network Engineer

Veelgestelde vragen over de functie en verantwoordelijkheden van network engineers (m/v/x)

Een network engineer (m/v/x) zet netwerken op en onderhoudt deze. Dit doet een network engineer door analyses uit te voeren, netwerkproblemen op te lossen, nieuwe software te installeren op het huidige netwerk en updates uit te voeren. Een network engineer zorgt er bijvoorbeeld voor dat printers aangesloten worden op het netwerk zodat werknemers probleemloos kunnen printen.

Apparaten en systemen worden allemaal aan elkaar gekoppeld dankzij netwerken. Daarnaast willen bedrijven steeds vaker gebruikmaken van netwerken die geavanceerd en razendsnel zijn. Daar kunnen ze de hulp van een network engineer goed bij gebruiken. Network engineer worden, biedt daarom goede carrièreperspectieven binnen de ICT. Network engineers krijgen soms de mogelijkheid om remote te werken.

Network engineers verdienen een redelijk salaris. Per maand verdient een network engineer gemiddeld € 6.748. Vergeleken met het modale inkomen is dit een hoog salaris, maar vergeleken met andere beroepen binnen de ICT is het redelijk. Een network engineer kan meer verdienen door veel werkervaring op te doen of zich om te laten scholen naar een andere ICT-functie.

Network engineers moeten altijd op de hoogte blijven van updates aan software en computerprogramma’s. Anders werken deze mogelijk niet meer goed samen met het netwerk. Daarom volgen network engineers vaak aanvullende trainingen, zodat ze precies weten hoe bepaalde programma’s werken. Voor leergierige network engineers maakt dit het werk alleen maar extra leuk.

Gerelateerde loopbanen

network security engineer (M/V/X)
€ 68.329
25% overlap van vaardigheden
systeemontwerper (M/V/X)
€ 60.234
13% overlap van vaardigheden
systeembeheerder (M/V/X)
€ 53.596
13% overlap van vaardigheden
netwerkbeheerder (M/V/X)
€ 58.274
25% overlap van vaardigheden

Vacatures voor Network Engineer