Hoe wordt u een Operationeel risicomanager?

Denkt u erover om Operationeel risicomanager te worden of bent u al aan uw loopbaan begonnen en plant u de volgende stap? Lees hoe u Operationeel risicomanager kunt worden, welke vaardigheden u nodig heeft om te slagen, hoe u uw loopbaan vooruit kunt helpen en promotie kunt maken, en welk loonniveau u kunt verwachten bij elke volgende loopbaanstap. Ontdek nieuwe vacatures voor een Operationeel risicomanager en opties voor loopbaanovergangen naar gerelateerde functies.
Risicomanager (m/v/x) was de meest overeenkomende match voor uw zoekopdracht Operationeel risicomanager.

Stappen om een Risicomanager (m/v/x) te worden

Wilt u een carrière beginnen binnen risicomanagement? Dan leest u hier welke stappen u moet nemen om risicomanager te worden. Om risicomanager te worden is het belangrijk dat u de juiste opleiding volgt en vaardigheden ontwikkelt. Lees verder om de vier stappen te bekijken waarmee u kunt doorbreken als specialist in risicomanagement.
Inhoud
1

Behaal een bachelor.

Risicomanager wordt u met een hbo- of wo-diploma. Er bestaat geen bacheloropleiding die zich volledig op risicomanagement richt. Daarom kunt u het beste een hbo- of wo-opleiding kiezen op het gebied van economie, bedrijfskunde of international business. U kunt een van deze opleidingen volgen op verschillende onderwijsinstellingen door heel Nederland. Het is belangrijk dat u voldoende vakken krijgt op het gebied van financiën en bedrijfskunde. Hiermee bouwt u een goede basiskennis op. Ook wilt u dat er voldoende aandacht wordt besteed aan het ontwikkelen van communicatieve, analytische en probleemoplossende vaardigheden.

2

Doe werkervaring op.

De volgende stap is dat u werkervaring opdoet. Risicomanagers werken in allerlei sectoren, waaronder de bouw, logistiek, ICT, financiële sector en zorg en welzijn. De meeste werkgevers eisen dat u al een aantal jaar werkervaring op hebt gedaan voor u in aanmerking komt voor een baan als risicomanager. Daarom is het vaak het beste om te solliciteren op een baan als junior risicomanager. U kunt dan de nodige ervaring opdoen en vanuit deze functie doorgroeien tot risicomanager. Als u vanuit een andere functie risicomanager wilt worden, dan kan dat eigenlijk alleen wanneer uw werk al raakvlakken heeft met risicomanagement. Ook is het mogelijk om een post-hbo-opleiding in risicomanagement te volgen. Deze opleiding duurt negen maanden.

3

Volg een master in risicomanagement.

Op het moment dat u een aantal jaar werkervaring op hebt gedaan, kunt u zich aanmelden voor een masteropleiding in risicomanagement. U krijg dan allerlei masterclasses die ertoe bijdragen dat u op strategisch niveau optimaal functioneert als risicomanager. Dit kan op de volgende onderwijsinstellingen:

  • Haagse Hogeschool (hbo-master risicomanagement)
  • Universiteit Twente (wo-master risicomanagement)

Deze opleidingen duren 24 tot 30 maanden en kunnen alleen worden gevolgd als u al een baan heeft als risicomanager. Omdat een risicomanager met een master van grote waarde is voor veel bedrijven, bieden sommige werkgevers aan om de kosten te betalen.

4

Volg aanvullende trainingen.

In sommige branches is het niet genoeg om alleen kennis te hebben op het gebied van risicomanagement. In de zorg is het bijvoorbeeld een vereiste dat u weet hoe de zorg werkt en dat u begrijpt hoe zorgverleners werken. Daarom is het aan te raden om aanvullende trainingen te volgen zodat u uw kennis binnen een bepaalde branche verbreedt. Dit is iets wat u gedurende uw hele carrière kunt doen. Maar als u al in een vroeg stadium weet dat u in een specifieke branche wilt werken als risicomanager, begin dan zo snel mogelijk met het volgen van extra trainingen. Dit vergroot de kans dat u in aanmerking komt voor een baan als risicomanager.

Loopbaanpad: Operationeel risicomanager worden

risico manager (M/V/X)

5 - 7Jaar ervaring
€ 68K - € 97K /jrGemiddeld jaarsalaris
Meer informatie
27%% toename

senior risico manager (M/V/X)

2 - 4Jaar ervaring
€ 88K - € 116K /jrGemiddeld jaarsalaris
Meer informatie

iv risico manager (M/V/X)

5 - 7Jaar ervaring
Er zijn onvoldoende salarissen gemeld
Meer informatie

Salaristraject

Loopbaanpad: Operationeel risicomanager worden

zomerstagiair risico manager (M/V/X)
risico manager (M/V/X)
senior risico manager (M/V/X)
iv risico manager (M/V/X)
senior leidinggevende risico manager (M/V/X)
directeur risico manager (M/V/X)
assistent-directeur risico manager (M/V/X)
beherend vennoot risico manager (M/V/X)
mededirecteur risico manager (M/V/X)
bewindvoerder risico manager (M/V/X)
senior directeur risico manager (M/V/X)
vice-voorzitter risico manager (M/V/X)
€ 0
€ 26K
€ 52K
€ 78K
€ 130K

Bijdragen aan Glassdoor

Alle relevante informatie die u toevoegt, helpt anderen met het vinden van een leuke baan of bedrijf.
Uw salaris toevoegen

Gerelateerde loopbanen in de volgende branche: Finance en accounting

Geïnteresseerd in andere loopbanen in de volgende branche: Finance en accounting? Hieronder vindt u beroepen die veel affiniteit hebben met de vaardigheden voor een Operationeel risicomanager. Ontdek enkele van de meest voorkomende loopbaanovergangen voor een Operationeel risicomanager, evenals overlappende vaardigheden.

software engineer (M/V/X)
0% overlap van vaardigheden
14% is overgestapt naar een functie als een software engineer (M/V/X)