Wat doet een Operator?

Operators zijn bekwame technici die lichte of zware machines, op verschillende gebieden, besturen en hun diepgaande kennis gebruiken om taken uit te voeren, waaronder het produceren van goederen of het uitvoeren van reparaties. Operators hebben aandacht voor detail en een goed concentratievermogen en zijn nauwkeurig in hun werk. Ze beschikken over een goede hand-oog coördinatie en maken gebruik van hun technische en mechanische vaardigheden om machines en apparatuur te bedienen. Ze gebruiken en houden toezicht op de apparatuur die nodig is om items te produceren en kunnen op diverse werkplekken worden tewerkgesteld, van het produceren van hightech gadgets tot apparaten.

Operators zorgen ervoor dat hun machines optimaal presteren en volgen een regelmatig onderhoudsschema, inclusief het oliën van onderdelen, het bijvullen van dispensers of het controleren van kalibraties. Ze kunnen ook noodzakelijke reparaties uitvoeren, zoals bouten aanspannen. Operators inspecteren items of producten die de machine produceert en brengen problemen onmiddellijk onder de aandacht van het management. Ze houden zich aan de richtlijnen van de werkplek en de overheid om de kans op letsel bij zichzelf en bij anderen te verkleinen. Operators dienen te beschikken over een middelbare schooldiploma, en on-the-job training is typisch.

Werk/privé-balans
3,1 ★
Salarisbereik--
Carrièremogelijkheden
3,2 ★
Gem. ervaringMeer dan 8 jaar

Salarissen voor Operator in de buurt van Nederland

Gemiddeld basissalaris

€ 4.423 /maand
Exclusief compensatie in contanten
Meer analyses bekijken
Er zijn onvoldoende salarissen doorgegeven om de salarisverdeling weer te geven
Meer analyses bekijken
Door Glassdoor geschat salaris

Loopbaanpad: Operator worden

Lees hoe u Operator kunt worden, welke vaardigheden en opleiding u nodig heeft om te slagen en welk salaris u kunt verwachten bij elke stap op uw loopbaanpad.

operator (M/V/X)
€ 46.892 per jaar
senior operator (M/V/X)
€ 72.717 per jaar
iv operator (M/V/X)
Geen salarisrapporten
Operator

Verdeling van het aantal jaren aan ervaring

0 - 1
11%
2 - 4
19%
5 - 7
2%
8+
68%
Exclusief jaren doorgebracht in opleiding en/of training

Sollicitatiegesprekken voor Operator

Veelgestelde vragen over de functie en verantwoordelijkheden van operators (m/v/x)

Een operator (m/v/x) houdt zich dagelijks bezig met het onderhouden, instellen, aanpassen, repareren en het gebruiken van machines en andere apparatuur. Meestal specialiseren operators zich in een bepaald gebied, bijvoorbeeld in productiemachines. Dit komt doordat een operator tot in detail moet weten hoe een machine werkt, zodat deze op een veilige manier gebruikt kan worden.

Het is redelijk eenvoudig om operator te worden. Een opleiding tot operator duurt niet lang. Voor mensen die graag met hun handen werken en liever niet te lang naar school gaan, kan het een goede loopbaankeuze zijn om operator te worden.

Het basissalaris van een operator ligt in Nederland relatief laag. Een operator verdient gemiddeld namelijk € 4.423 per maand. Wel is het vrij eenvoudig om meer te verdienen. Operators kunnen bijvoorbeeld extra certificaten behalen, zodat ze over meer kennis beschikken. Ook werken operators soms in de weekenden of nachten, waardoor ze recht hebben op een toeslag. Hierdoor kan het salaris oplopen tot € 7.774.

Het is heel belangrijk dat operators altijd alert blijven tijdens hun werk. Zeker als operators met zware machines werken, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan wanneer er niet goed wordt opgelet. Daarnaast kan het werk fysiek uitdagend zijn. Maar dit hoeft geen nadeel te zijn voor mensen die graag bewegen tijdens hun werk.

Gerelateerde loopbanen

operations manager (M/V/X)
€ 71.960
Geen overlap van vaardigheden
magazijnmanager (M/V/X)
€ 58.917
Geen overlap van vaardigheden
machine operator (M/V/X)
€ 45.708
40% overlap van vaardigheden
vorkheftruckbestuurder (M/V/X)
€ 38.782
40% overlap van vaardigheden

Vacatures voor Operator