Wat doet een Process Engineer?

Process engineers zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de chemische of biochemische processen en het voorzien van apparatuur die uiteindelijk materialen uit hun ruwe staat extraheren en omzetten in een heilzaam of verkoopbaar eindproduct. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het ontwerp, implementatie, controle en optimalisatie van de industriële verwerkingsfase van het product en begeleiden het product van het begin tot het eind in het proces.

Process engineers zijn vaak een aanspreekpunt voor of tijdens continue processen die vaak eigen zijn aan de chemische, petrochemische, agrarische en minerale verwerkingssector. Ze werken in deze hoedanigheid ook met gespecialiseerde materialen in de farmaceutische en biotechnologische industrie of in de voedingssector. Ze stellen vaste specificaties op voor de grondstoffen. Verder ontwikkelen, implementeren en controleren ze de benodigde apparatuur, het verwerkingsproces van de materialen en de fabricagesystemen. Ze kunnen ook tewerkgesteld worden in de verkoop of in de ontwerpsfaze. Soms zijn ze actief in de optimalisatie van de verkoop- en softwareprocessen. Voor de functie van procesingenieurs is een bachelordiploma in chemie, productie of industriële engineering vereist. Hogere functies kunneningevuld worden door houders van een hogere academische graad of masterdiploma in dezelfde gebieden.

Werk/privé-balans
3,5 ★
Salarisbereik--
Carrièremogelijkheden
3,7 ★
Gem. ervaring2-4 jaar

Salarissen voor Process Engineer in de buurt van Nederland

Gemiddeld basissalaris

€ 5.700 /maand
Exclusief compensatie in contanten
Meer analyses bekijken
Er zijn onvoldoende salarissen doorgegeven om de salarisverdeling weer te geven
Meer analyses bekijken
Door Glassdoor geschat salaris

Loopbaanpad: Process Engineer worden

Lees hoe u Process Engineer kunt worden, welke vaardigheden en opleiding u nodig heeft om te slagen en welk salaris u kunt verwachten bij elke stap op uw loopbaanpad.

process engineer (M/V/X)
€ 60.000 per jaar
senior process engineer (M/V/X)
€ 77.902 per jaar
iv process engineer (M/V/X)
Geen salarisrapporten
Process Engineer

Verdeling van het aantal jaren aan ervaring

0 - 1
15%
2 - 4
33%
5 - 7
24%
8+
28%
Exclusief jaren doorgebracht in opleiding en/of training

Sollicitatiegesprekken voor Process Engineer

Veelgestelde vragen over de functie en verantwoordelijkheden van process engineers (m/v/x)

Het takenpakket van een process engineer (m/v/x) bestaat onder andere uit het bewaken van alle productieprocessen in een fabriek, het testen en onderhouden van productieapparatuur, toezicht houden op de veiligheid van werknemers en ervoor zorgen dat productieprocessen voldoen aan de wet- en regelgeving. Een process engineer zorgt er dus vooral voor dat productieprocessen zo efficiënt mogelijk verlopen.

De productiesector is enorm groot en er zijn getalenteerde mensen voor nodig om dit allemaal in goede banen te leiden. Process engineer worden kan daarom een goede carrièrekeuze zijn met het oog op de toekomst. Process engineers hebben veel kennis nodig op het gebied van leiderschap, technologie en risicomanagement. Daarom is het volgen van een opleiding noodzakelijk.

Process engineers verdienen zeker een goed salaris. In Nederland verdient een process engineer gemiddeld € 5.700 per maand. Dit kan oplopen tot een salaris van ongeveer € 8.236 per maand. De branche waarin een process engineer werkt kan invloed hebben op de hoogte van het salaris. Process engineers werken onder andere in de farmaceutische en voedselindustrie.

Het werkgebied van een process engineer is vrij complex. Daarom moeten process engineers ook over verschillende vaardigheden beschikken, waaronder wiskundig en analytisch inzicht, een uitstekend probleemoplossend vermogen en technische vaardigheden. De loopbaan is dus zeker niet voor iedereen weggelegd.

Gerelateerde loopbanen

project ingenieur (M/V/X)
€ 55.000
13% overlap van vaardigheden
ingenieur (M/V/X)
€ 55.000
25% overlap van vaardigheden
automation engineer (M/V/X)
€ 59.440
Geen overlap van vaardigheden
test-ingenieur (M/V/X)
Geen overlap van vaardigheden

Vacatures voor Process Engineer