Wat doet een Receptionist?

Receptionisten voeren een breed scala aan administratieve ondersteuningstaken uit. Deze taken omvatten het begroeten van bezoekers en klanten bij aankomst op het kantoor of de bedrijfslocatie en het aankondigen van hun aankomst aan de persoon met wie ze een afspraak hebben. Receptionisten beheren ook een telefoonsysteem en sturen de inkomende oproepen door. Ze voeren verschillende administratieve taken uit zoals gegevensinvoer, het organiseren van dossiers, het voorbereiden van routinecorrespondentie en het beantwoorden van algemene vragen. Ze kunnen ook helpen bij agendabeheer en de coördinatie van vergaderingen.

Receptionisten hebben meestal een middelbareschooldiploma en hebben doorgaans werkervaring in de administratieve ondersteuning of klantenservice. Ze moeten zich op hun gemak voelen bij het gebruik van gangbare tekstverwerkingsprogramma's en andere softwareprogramma's zoals Excel. Ze moeten zeer georganiseerd zijn en oog hebben voor detail. Ervaring met het beheren van een meerlijns telefoonsysteem is handig.

Werk/privé-balans
3,4 ★
Salarisbereik--
Carrièremogelijkheden
3,1 ★
Gem. ervaring0-1 jaar

Salarissen voor Receptionist in de buurt van Nederland

Gemiddeld basissalaris

€ 3.038 /maand
Exclusief compensatie in contanten
Meer analyses bekijken
Er zijn onvoldoende salarissen doorgegeven om de salarisverdeling weer te geven
Meer analyses bekijken
Door Glassdoor geschat salaris

Loopbaanpad: Receptionist worden

Lees hoe u Receptionist kunt worden, welke vaardigheden en opleiding u nodig heeft om te slagen en welk salaris u kunt verwachten bij elke stap op uw loopbaanpad.

receptionist (M/V/X)
€ 30.482 per jaar
senior receptionist (M/V/X)
€ 72.717 per jaar
lead receptionist (M/V/X)
Geen salarisrapporten
Receptionist

Verdeling van het aantal jaren aan ervaring

0 - 1
40%
2 - 4
29%
5 - 7
1%
8+
30%
Exclusief jaren doorgebracht in opleiding en/of training

Sollicitatiegesprekken voor Receptionist

Veelgestelde vragen over de functie en verantwoordelijkheden van receptionisten (m/v/x)

Een receptionist (m/v/x) ontvangt mensen op een klantvriendelijke manier aan de receptie van een organisatie of een bedrijf. Het typische takenpakket van een receptionist bestaat uit het noteren van gegevens van bezoekers, bezoekers doorverwijzen naar afdelingen, het verwerken van binnenkomende en uitgaande post, het beantwoorden van binnenkomende telefoontjes en het plannen en noteren van afspraken.

Receptionisten zijn het eerste aanspreekpunt voor bezoekers en daarmee het visitekaartje voor veel bedrijven. Zonder het werk van een receptionist krijgen andere werknemers het een stuk drukker. Receptionisten hebben dus heel dankbaar werk en zijn overal nodig. Om receptionist te worden hoeft bovendien niet altijd een opleiding te worden gevolgd.

Receptionisten verdienen gemiddeld € 3.038 per maand. Dit salaris ligt redelijk laag vergeleken met het gemiddelde inkomen in Nederland. Deels komt dit doordat receptionisten niet altijd een opleiding hoeven te volgen om toch goed werk te leveren. Receptionisten kunnen in de loop van hun carrière iets meer verdienen door meer verantwoordelijkheden op zich te nemen.

Receptionisten voeren vooral veel kleine taken uit. Om deze reden moeten ze goed zijn in multitasken. Daarnaast zijn ze vaak het eerste aanspreekpunt voor klanten met klachten. Dit kan tot vervelende situaties leiden, omdat receptionisten vaak geen oplossing mogen of kunnen geven.

Gerelateerde loopbanen

receptie medewerker (M/V/X)
€ 20.000
Geen overlap van vaardigheden
accountant (M/V/X)
€ 63.308
33% overlap van vaardigheden
executive assistant
€ 58.481

Vacatures voor Receptionist