Wat doet een Restaurantmanager?
Restaurantmanagers zijn verantwoordelijk voor het beheer en de organisatie van dagelijkse restaurantactiviteiten met als doel de kosten te beheersen en klanten een hoogwaardige dienst aan te bieden. Het takenpakket is ruim, gaande van activiteiten in verband met personeelsbeheer, het coördineren van koks en bedienend personeel tot voorraadbeheer. Restaurantmanagers zijn werkzaam in verschillende soorten restaurants, waaronder fastfoodrestaurants, haut-de-cuisine en minder formele gelegenheden.
Hoewel dit niet verplicht is, verwacht hun werkgever dat restaurantmanagers een bachelordiploma in de horecasector kunnen voorleggen of een hogere opleiding in een openbare scholen. Op zijn minst moeten restaurantmanagers in het bezit zijn van een middelbare schooldiploma of een gelijkwaardig diploma, naast een uitgebreide ervaring in de horecasector. Bovendien moeten veel restaurantmanagers een certificeringsbewijs voor voedselbehandelaar kunnen voorleggen, dat wordt behaald na het volgen van een korte cursus of programma over voedselveiligheid. Succesrijke restaurantmanagers zijn gedreven door gastvrijheid, hebben een sterke leiderschapsstijl en een oog voor detail.
- Werf restaurantmedewerkers aan, leid ze op en begeleid ze
- Stel de personeelsplanning op en plan alsdus voldoende personeel
- Hou de niveaus van voedsel, voorraden en apparatuur bij, plan behoeftes en hou toezicht op bestellingen indien nodig
- Neem verantwoordelijkheid voor budgetten en beheersmethodes om kosten te minimaliseren
- Hou rekening met behoeften, opmerkingen en klachten van klanten
- Respecteer regels op het vlak van gezondheid, veiligheid, en hygiëne; zorg dat ook werknemers die regels naleven
- Zorg voor de salarisadministratie en hou alle relevante gegevens up-to-date
- Zorg ervoor dat alle medewerkers werken volgens de vastgestelde operationele normen
- Rapporteer over financiële prestaties, inventaris en personeel
- In het bezit van een middelbare schooldiploma of diploma behaald in het Voortgezet Algemeen Volwassenenonderwijs; er wordt voorkeur gegeven aan houders van een Bachelor's degree in de horecasector
- 3 à 5 jaar ervaring in de voedings- en drankensector is vereist
- In staat om een certificeringskaart voor voedselbehandelaars te verkrijgen en te behouden
- Praktische kennis van algemene restaurantbedrijfsactiviteiten, waaronder personeelsbeheer, maaltijdplanning en -bereiding, inkoop, voorschriften qua hygiëne, gezondheid en veiligheid
- Sterk in interpersoonlijke contacten en communicatie
- Uitstekende leiderschapsstijl
- Bewijsbare vaardigheid om bedrijfskosten te beheren in overeenstemming met budgetten
- In staat om prioriteiten te formuleren en taken te delegeren indien nodig
- Goed georganiseerd en zin voor detail
Salarissen voor een Restaurantmanager
Gemiddeld basissalaris
Loopbaanpad: Restaurantmanager worden
Lees hoe u Restaurantmanager kunt worden, welke vaardigheden en opleiding u nodig heeft om te slagen en welk salaris u kunt verwachten bij elke stap op uw loopbaanpad.
Verdeling van het aantal jaren aan ervaring
Sollicitatiegesprekken voor Restaurantmanager
Veelgestelde vragen over de rollen en verantwoordelijkheden van de functie Restaurantmanager
- winkelmanager (M/V/X)
- algemeen directeur (M/V/X)
- operations manager (M/V/X)