Hoe wordt u een Software Engineer?

Denkt u erover om Software Engineer te worden of bent u al aan uw loopbaan begonnen en plant u de volgende stap? Lees hoe u Software Engineer kunt worden, welke vaardigheden u nodig heeft om te slagen, hoe u uw loopbaan vooruit kunt helpen en promotie kunt maken, en welk loonniveau u kunt verwachten bij elke volgende loopbaanstap. Ontdek nieuwe vacatures voor een Software Engineer en opties voor loopbaanovergangen naar gerelateerde functies.
Software Engineer (m/v/x) was de meest overeenkomende match voor uw zoekopdracht Software Engineer.

Stappen om een Software Engineer (m/v/x) te worden

Software engineers zijn verantwoordelijk voor het creëren van software-oplossingen voor zakelijke problemen. Als u oog heeft voor detail en graag programmeert, is een carrière als software engineer wellicht iets voor u. In dit artikel bespreken we de stappen die nodig zijn om software engineer te worden.
Inhoud
1

Behaal een diploma of volg een training.

Traditioneel vereiste het carrièrepad van een software-engineer een opleiding op HBO- of WO-niveau. Er zijn echter verschillende opties om software-engineer te worden.

 • Associate degree: Een associate degree biedt veel mogelijkheden voor banen op instapniveau in software engineering. Een associate degree opleiding duurt doorgaans twee jaar. Het eindniveau ligt tussen MBO-4 en HBO-bachelor. Deze opleidingsvorm is goed geschikt voor MBO-4 studenten en voor werkenden.
 • Bachelor's degree: Een bachelordiploma is het traditionele loopbaanpad voor een software engineer. Een bacheloropleiding duurt doorgaans vier jaar en omvat vakken als wiskunde, software-architectuur, netwerken en programmeertalen.
 • Coding bootcamp: Deelname aan een coding bootcamp is een steeds populairdere manier om gedreven studenten klaar te stomen voor het echte werk als software engineer. Tijdens zo’n bootcamp neemt u deel aan een intensieve leeromgeving waarbij de nadruk ligt op praktische vaardigheden. Studenten worden zo in een paar maanden voorbereid op een baan als junior software engineer.
 • Zelflerend: Het is ook mogelijk om zelf te leren om software engineer te worden. De meeste zelflerende software engineers beginnen al op jonge leeftijd met het bestuderen van verschillende programmeertalen. Gedreven en gedisciplineerde autodidactische software-engineers kunnen behoorlijk succesvol worden ondanks het ontbreken van een formele opleiding.
2

Ga stagelopen.

De meeste bacheloropleidingen vereisen de voltooiing van een stage om af te studeren. Stages stellen studenten in staat hun vaardigheden toe te passen op praktijksituaties. Hierdoor wordt het begrip van programmeertalen en technische concepten vergroot. Een stage kan tevens helpen om professionele contacten te leggen die vervolgens kunnen leiden tot een voltijdbaan. Studenten kunnen stageplaatsen vinden via hun hogeschool, academisch adviseurs, of vacaturesites.

3

Zoek een baan in software engineering.

Software engineers kunnen een baan op instapniveau vinden via vacaturesites en carrièrebeurzen of via hun universiteit. Professionele organisaties kunnen ook loopbaanbegeleiding en hulp bieden bij het vinden van je eerste baan als software engineer.

4

Behaal certificaten.

Hoewel het niet altijd vereist is om als beginnend software engineer aan de slag te gaan, is het behalen van een certificering een pluspunt bij het zoeken naar werk. Professionele certificeringen tonen een hoog niveau van expertise aan op een specifiek gebied zoals een programmeertaal. Het behalen van een certificering vereist meestal de voltooiing van een cursus en examen. Certificeringen zijn beschikbaar via technologiebedrijven zoals Oracle of Microsoft. U kunt ook certificering cursussen volgen via professionele organisaties. Populaire certificaten zijn onder meer:

 • Web design
 • Oracle
 • Cybersecurity
 • Cloud applications
 • Microsoft Azure
 • Agile
 • Amazon web services
5

Behaal een master.

Om te werken in een management- of leiderschapsrol wordt vaak om een mastertitel gevraagd. Een masteropleiding duurt één tot twee jaar. Wilt u een masteropleiding volgen, dan heeft u vaak een bachelordiploma nodig. De hogeschool of universiteit bepaalt de toelatingseisen voor een master. Studenten in een masterprogramma voor software-engineering bestuderen wiskundige modellering, software systeemarchitectuur, softwaretesten en projectbeheer. Deze opleidingen worden door verschillende scholen en universiteiten aangeboden. Informatica is als vakgebied altijd in ontwikkeling en daarom kunt u ook na een studie nog verder leren door het volgen van cursussen.

Loopbaanpad: Software Engineer worden

software engineer (M/V/X)

2 - 4Jaar ervaring
€ 54K - € 80K /jrGemiddeld jaarsalaris
Meer informatie
78%% toename

senior software engineer (M/V/X)

2 - 4Jaar ervaring
€ 70K - € 95K /jrGemiddeld jaarsalaris
Meer informatie

iv software engineer (M/V/X)

5 - 7Jaar ervaring
€ 86K - € 92K /jrGemiddeld jaarsalaris
Meer informatie

Salaristraject

Loopbaanpad: Software Engineer worden

zomerstagiair software engineer (M/V/X)
software engineer (M/V/X)
senior software engineer (M/V/X)
leidinggevende software engineer (M/V/X)
iv software engineer (M/V/X)
senior leidinggevende software engineer (M/V/X)
directeur software engineer (M/V/X)
mededirecteur software engineer (M/V/X)
beherend vennoot software engineer (M/V/X)
bewindvoerder software engineer (M/V/X)
assistent-vice-voorzitter software engineer (M/V/X)
senior directeur software engineer (M/V/X)
€ 0
€ 40K
€ 80K
€ 120K
€ 200K

Bijdragen aan Glassdoor

Alle relevante informatie die u toevoegt, helpt anderen met het vinden van een leuke baan of bedrijf.
Uw salaris toevoegen

Gerelateerde loopbanen in de volgende branche: Engineering

Geïnteresseerd in andere loopbanen in de volgende branche: Engineering? Hieronder vindt u beroepen die veel affiniteit hebben met de vaardigheden voor een Software Engineer. Ontdek enkele van de meest voorkomende loopbaanovergangen voor een Software Engineer, evenals overlappende vaardigheden.