Wat doet een Vrachtwagenchauffeur?

Vrachtwagenchauffeurs verdienen hun geld door een vrachtwagen te rijden en goederen en materialen te vervoeren. Normaliter rijden ze een route die ze van en naar retail- en distributiecentra of fabrieken brengt. Als vervoerders van goederen en materialen over korte en lange afstanden, bieden zij essentiële diensten voor geïndustraliseerde landen. Ze vervoeren vracht met trekker-opleggers en weten hoe je cabines en opleggers vastmaakt en losmaakt en hebben basis reparatievaardigheden waaronder een band vervangen. Ze zijn getraind om hun voertuig ook op een steil wegdek te opereren terwijl ze de remmen beschermen tegen oververhitting en voorkomen dat ladingen in bochten beginnen te bewegen.

Vrachtwagenchauffeurs besturen voertuigen met meerdere versnellingen en zijn getraind om het voertuig en zijn vracht veilig te manoeuvreren terwijl ze de grootte in acht houden. Ze worden geacht om hun lange werkuren in een logboek bij te houden en om merchandising veilig en bijtijds op een eindbestemming te krijgen. Ze zijn verantwoordelijk voor manifestbladen die ze controleren op overeenkomst met hun lading, en ze pakken hun vrachtwagen in en uit. Er is geen vereiste opleiding voor vrachtwagenchaffeurs, maar kandidaten moeten tenminste 21 jaar zijn, het fysieke examen van het Department of Transportation doen en tenminste voldoen aan de medische vereisten zoals bepaald door de Federal Motor Carrier Safety Administration. Vrachtwagenchauffeurs hebben moeten ook de training voor het commerciële rijbewijs afronden.

Werk/privé-balans
3,5 ★
Salarisbereik--
Carrièremogelijkheden
3,4 ★
Gem. ervaringMeer dan 8 jaar

Salarissen voor Vrachtwagenchauffeur in de buurt van Nederland

Gemiddeld basissalaris

€ 2.909 /maand
Exclusief compensatie in contanten
Meer analyses bekijken
Er zijn onvoldoende salarissen doorgegeven om de salarisverdeling weer te geven
Meer analyses bekijken
Door Glassdoor geschat salaris

Loopbaanpad: Vrachtwagenchauffeur worden

Lees hoe u Vrachtwagenchauffeur kunt worden, welke vaardigheden en opleiding u nodig heeft om te slagen en welk salaris u kunt verwachten bij elke stap op uw loopbaanpad.

vrachtwagenchauffeur (M/V/X)
€ 40.776 per jaar
iii vrachtwagenchauffeur (M/V/X)
Geen salarisrapporten
iv vrachtwagenchauffeur (M/V/X)
Geen salarisrapporten
Vrachtwagenchauffeur

Verdeling van het aantal jaren aan ervaring

0 - 1
4%
2 - 4
2%
5 - 7
0%
8+
94%
Exclusief jaren doorgebracht in opleiding en/of training

Sollicitatiegesprekken voor Vrachtwagenchauffeur

Veelgestelde vragen over de functie en verantwoordelijkheden van vrachtwagenchauffeurs (m/v/x)

Een vrachtwagenchauffeur (m/v/x) houdt zich vooral bezig met het vervoeren van goederen en materialen van en naar fabrieken, distributiecentra of winkelcentra. Sommige vrachtwagenchauffeurs maken korte ritten in de regio, maar anderen rijden door heel het land of naar het buitenland. Ze overnachten dan vaak in de vrachtwagen of in een hotel. Vrachtwagenchauffeurs zijn ook verantwoordelijk voor het aan- en afkoppelen van de trailer en voor basisreparaties aan de truck.

Vrachtwagenchauffeur worden is niet voor iedereen weggelegd. Het kan een eenzaam beroep zijn, zeker als vrachtwagenchauffeurs door heel Europa heen rijden. Ze zijn dan lange tijd van huis en leven langs de weg. Maar sommigen vinden deze leefstijl juist heerlijk en genieten van de rust, de omgeving en het rijden.

Vrachtwagenchauffeurs verdienen niet heel veel. Gemiddeld verdient een vrachtwagenchauffeur € 2.909 per maand. Als vrachtwagenchauffeurs ’s nachts rijden of overuren maken, hebben ze vaak recht op een toeslag. Buiten dat om is het als vrachtwagenchauffeur niet heel eenvoudig om een hoger salaris te verdienen. Werkervaring zorgt er wel voor dat het salaris wat toeneemt in de loop van de tijd.

Vrachtwagenchauffeurs maken soms lange dagen. Zeker als ze naar het buitenland rijden. Daarnaast zijn ze vaak aan een strak schema gebonden en moeten ze goederen op tijd afleveren. Dit kan voor wat stress zorgen als het verkeer tegenzit. Aan de andere kant kan het rijden ook een gevoel van vrijheid geven.

Gerelateerde loopbanen

bezorger (M/V/X)
€ 35.000
25% overlap van vaardigheden
buschauffeur (M/V/X)
25% overlap van vaardigheden
bestuurder00441
€ 28.355
50% overlap van vaardigheden
schoolbuschauffeur
25% overlap van vaardigheden

Vacatures voor Vrachtwagenchauffeur