Wat doet een Webontwikkelaar?

Webontwikkelaars werken in het gebied van de ontwerpcode en de aanpassing van websites volgens de specificaties van hun klant om elk aspect van het proces af te handelen, gaande van de creatie van een website tot de opmaak en de functionaliteit. Ze maken de visies van hun klanten werkelijkheid door ervoor te zorgen dat de afgewerkte website over al zijn geschikte en passende toepassingen beschikt.

Webontwikkelaars zorgen voor de look en gevoel van een website en voor de technische en logistieke onderdelen ervan. Dit omvat het meten van de prestaties en de capaciteit en het continue creëren en testen van de applicaties wanneer ze eenmaal in gebruik zijn. Ze schrijven code voor de site, vaak met behulp van HTML- of XML-programmeertalen en -codes, en ze vertalen technische aspecten naar eenvoudigere termen voor de klant. Ze werken ook samen met grafische teams en ontwerpafdelingen om de specifieke look, feel en lay-out van de website te bepalen. Ze zijn ook vaak verantwoordelijk voor het toezicht op het verkeer van de website zodra deze live gaat. Webontwikkelaars hebben een bachelordiploma in computerwetenschappen of aanverwante vakgebieden behaald.

Werk/privé-balans
3,5 ★
Salarisbereik--
Carrièremogelijkheden
3,4 ★
Gem. ervaring2-4 jaar

Salarissen voor Webontwikkelaar in de buurt van Nederland

Gemiddeld basissalaris

€ 7.911 /maand
Exclusief compensatie in contanten
Meer analyses bekijken
Er zijn onvoldoende salarissen doorgegeven om de salarisverdeling weer te geven
Meer analyses bekijken
Door Glassdoor geschat salaris

Loopbaanpad: Webontwikkelaar worden

Lees hoe u Webontwikkelaar kunt worden, welke vaardigheden en opleiding u nodig heeft om te slagen en welk salaris u kunt verwachten bij elke stap op uw loopbaanpad.

webontwikkelaar (M/V/X)
€ 50.400 per jaar
senior webontwikkelaar (M/V/X)
€ 59.455 per jaar
iv webontwikkelaar (M/V/X)
Geen salarisrapporten
Webontwikkelaar

Verdeling van het aantal jaren aan ervaring

0 - 1
8%
2 - 4
46%
5 - 7
19%
8+
27%
Exclusief jaren doorgebracht in opleiding en/of training

Sollicitatiegesprekken voor Webontwikkelaar

Veelgestelde vragen over de functie en verantwoordelijkheden van webontwikkelaars (m/v/x)

Een webontwikkelaar (m/v/x) werkt het grootste deel van de dag aan het bouwen van websites. Webontwikkelaars die zich op de front-end richten, houden zich bezig met de zichtbare kant van een website, waaronder de vormgeving. Webontwikkelaars die zich vooral met programmeren en techniek bezighouden, richten zich op de back-end. Sommige webontwikkelaars pakken beide aspecten aan. Zodra een website online staat, voert een webontwikkelaar onderhoud en updates uit.

Webontwikkelaars hebben de mogelijkheid om fulltime, parttime of op freelancebasis te werken. Ook werken veel webontwikkelaars remote of vanuit huis. Daarom geeft een carrière in webontwikkeling een bepaalde mate van vrijheid. Om webontwikkelaar te worden is het handig om een opleiding te volgen op het gebied van webdevelopment.

Webontwikkelaars verdienen in Nederland een prima salaris. Gemiddeld verdient een webontwikkelaar namelijk € 7.911 per jaar, afhankelijk van de werkervaring die iemand heeft. Webontwikkelaars die in dienst zijn van een bedrijf houden zich vaak bezig met het verbeteren van bestaande websites. Een freelance webontwikkelaar kan er bewust voor kiezen om vooral nieuwe websites te ontwikkelen.

Webontwikkelaars hebben uitgebreide kennis nodig op het gebied van software, programmeertalen en grafische vormgeving. Als ze daarover beschikken, hoeft het werk niet moeilijk te zijn. Wel is het belangrijk om constant op de hoogte te blijven van de nieuwste markttrends en ontwikkelingen.

Gerelateerde loopbanen

software engineer (M/V/X)
€ 65.000
25% overlap van vaardigheden
software ontwikkelaar (M/V/X)
€ 65.000
75% overlap van vaardigheden
front-end engineer (M/V/X)
€ 67.052
25% overlap van vaardigheden
full stack engineer
€ 71.429
50% overlap van vaardigheden

Vacatures voor Webontwikkelaar