Vragen tijdens solliciteren bij Shell | Glassdoor.nl

Vragen tijdens solliciteren bij Shell

Sollicitaties bij Shell

85 Sollicitatiereviews

Ervaring

Ervaring
60%
21%
19%

Sollicitatiegesprek gekregen via

Sollicitatiegesprek gekregen via
73%
7%
6%
6
4
2
2

Moeilijkheid

3,4
Gemiddeld

Moeilijkheid

Moeilijk
Gemiddeld
Gemakkelijk
Reviews geschreven in het:Nederlands (85), Engels (1591), Portugees (16), Spaans (9)Meer
 1. Nuttig (1)  

  Sollicitatiegesprek voor de functie Petrophysicist

  Kandidaat voor anonieme sollicitatie in Rotterdam
  Geen aanbod
  Negatieve ervaring
  Gemiddeld sollicitatiegesprek

  Sollicitatie

  Ik heb online gesolliciteerd. De procedure duurde een week. Ik heb gesolliciteerd bij Shell (Rotterdam) in juni 2018.

  Sollicitatiegesprek

  Als eerste moet je alleen je CV uploaden en daarna krijg je 2 tests. Een iq test en een persoonlijkheidstest. Je ziet de resultaten niet en na 2 dagen in mijn geval krijg je dan alleen te horen of je wel of niet door bent. Als je niet door bent kan je een jaar lang niet solliciteren en krijg je ook geen uitslag of verdere uitleg over je afwijzing.

  Sollicitatievragen


 2.  

  Sollicitatiegesprek voor de functie Internship

  Kandidaat voor anonieme sollicitatie in Utrecht
  Geen aanbod
  Negatieve ervaring
  Moeilijk sollicitatiegesprek

  Sollicitatie

  Ik heb online gesolliciteerd. De procedure duurde Meer dan 4 weken. Ik heb gesolliciteerd bij Shell (Utrecht) in oktober 2017.

  Sollicitatiegesprek

  1. Een video-opname en een assessment waarbij een cognitieve en persoonlijkheidstest werd gedaan
  2. Sollicitatiegesprek en meer competentietesten.

  Meer kan ik er niet over vertellen. Meer kan ik er niet over vertellen. Meer kan ik er niet over vertellen. Meer kan ik er niet over vertellen.

  Sollicitatievragen

  • Vertel over een moment waarop je binnen een nieuwe omgeving snel moest schakelen vanwege een onverwachte gebeurtenis   Vraag beantwoorden
 3. Nuttig (1)  

  Geaccepteerd aanbod
  Positieve ervaring
  Moeilijk sollicitatiegesprek

  (Vertaald uit het Engels)

  Sollicitatie

  Ik heb online gesolliciteerd. De procedure duurde meer dan 2 maanden. Ik heb gesolliciteerd bij Shell (Utrecht) in april 2012.

  Sollicitatiegesprek

  Het telefooninterview is het eerste dat ik ooit deed, en duurde 2 uur. Het was zeer gestructureerd en je krijgt een korte handleiding helemaal aan het begin.

  Sollicitatievragen

  • Het laatste deel is om een van de onderwerpen te selecteren en een analyse te geven. De onderwerpen die ik mij herinner gaan over: hoe de reputatie van een internationale onderneming te behouden, hoe het evenwicht tussen milieubescherming en energie-explo   Vraag beantwoorden

  Onderhandeling

  Eindelijk door het interview heen, maar er is geen vacature voor een HR-stage op dit moment, dus ik was uitgenodigd voor SRD. Dit zal 2 weken later zijn. (is dit een aanbod? :D)


 4.  

  Sollicitatiegesprek voor de functie Intern

  Kandidaat voor anonieme sollicitatie
  Geen aanbod
  Neutrale ervaring
  Gemiddeld sollicitatiegesprek

  Sollicitatie

  Ik heb online gesolliciteerd. De procedure duurde 5 weken. Ik heb gesolliciteerd bij Shell in januari 2018.

  Sollicitatiegesprek

  Invullen van een online sollicitatie: persoonlijke info, cijferlijsten, studie en ook voorkeur voor het type van de stage, dus op wat voor een afdeling je wilde werken. Daarna eventueel interviews zoals gewoonlijk.

  Sollicitatievragen


 5.  

  Sollicitatiegesprek voor de functie Intern

  Kandidaat voor anonieme sollicitatie in Eindhoven
  Geen aanbod
  Negatieve ervaring
  Gemiddeld sollicitatiegesprek

  Sollicitatie

  Ik heb online gesolliciteerd. De procedure duurde 4 dagen. Ik heb gesolliciteerd bij Shell (Eindhoven) in juli 2016.

  Sollicitatiegesprek

  Ik moest een online assessment maken waarin ze je persoonlijkheid testen en ook je numerieke skills. Ze schetsen je een aantal scenarios voor en vragen wat jij zou doen in die situatie. Ik schrijf nu nog maar een zin om ik minimaal 30 woorden moet schrijven.

  Sollicitatievragen

  • Aan de hand van grafieken en tabellen vragen beantwoorden, zoals percentages uitrekenen etc.   Vraag beantwoorden

 6. Nuttig (36)  

  Sollicitatiegesprek voor de functie Intern

  Anonieme werknemer in Rotterdam
  Geaccepteerd aanbod
  Positieve ervaring
  Moeilijk sollicitatiegesprek

  (Vertaald uit het Engels)

  Sollicitatie

  Ik heb online gesolliciteerd. De procedure duurde 2 weken. Ik heb gesolliciteerd bij Shell (Rotterdam) in juni 2014.

  Sollicitatiegesprek

  Eerste stap van het sollicitatieproces:

  Online persoonlijkheidstest + wiskunde test + vaardigheidstest

  Persoonlijkheidstest: Houd rekening met de CAR-criteria van Shell en de competenties die daar bij komen kijken. Probeer ook om zo eerlijke mogelijk te zijn. Dus geef geen score van 5 aan alle competenties die als goed worden beschouwd. Dit komt ongeloofwaardig over en je zal zonder twijfel zakken voor de test.

  Wiskundetest: vragen zijn niet te moeilijk, (eigenlijk gewoon lezen van grafieken en het rekenen met procenten) maar de tijdslimiet maakt het best een uitdaging. Zorg ervoor dat je een rekenmachine hebt die je volledig begrijpt om zo tijd te besparen. Ik heb mezelf niet echt voorbereid op de test aangezien ik een achtergrond heb waar ik veel wiskunde moest gebruiken maar ik denk dat er genoeg materiaal online te vinden is om je voor te bereiden, als je wilt.

  Vaardigheidstest: In deze test krijg je een aantal algemene, zakelijke problemen van Shell voorgeschoteld op het gebied van engineering, verkoop en marketing. Voor elk probleem krijg je 5 oplossingen en je moet beoordelen welke van deze oplossingen het meest effectief of meest ineffectief is. In principe moet je gewoon je gezond verstand gebruiken en houdt rekening met de CAR-criteria.

  Tweede stap van het sollicitatieproces: Telefonisch interview.

  Werd gebeld door een ingenieur van Shell. Zeer vriendelijk persoon maar stelde wel moeilijke vragen. Duurde ongeveer een uur en 10 minuten.
  Gesprek had drie stappen:

  1. competenties volgens de STAR methode.

  Dit is, naar mijn mening, het moeilijke gedeelte van de sollicitatie. Je krijgt ongeveer 8 vragen over competenties en het idee is dat je voorbeelden geeft waarmee je laat zien dat jij deze competenties bezit. Voorbeelden: “Noem een situatie waarin je werd beïnvloed door de ideeën van andere mensen”, “noem een situatie waarin je een obstakel moest overwinnen om je doel te bereiken”.

  Als voorbereiding had ik 15 situaties uit mijn leven opgeschreven(academische, persoonlijke, werk gerelateerde…) waar bepaalde kwaliteiten aan het licht zouden komen, zoals leiderschap, het overwinnen van obstakels enz. (Check CAR-criteria) Houd in gedachten dat hoe goed je je ook voorbereid, ze zullen je op een onbewaakt moment, 1 of 2 keer van je stuk brengen met een moeilijke vraag. Hoe dan ook; wees jezelf, wees eerlijk en probeer gewoon geconcentreerd en rustig te blijven tijdens het gesprek en dan komt het wel goed.(Denk eraan; ze waarderen mensen die rustig en gefocust kunnen blijven, zelfs wanneer zij geconfronteerd worden met een moeilijke vraag dus hou daaraan vast).

  2. Waarom wil je je aansluiten bij Shell/energie industrie?

  Vrij makkelijk gedeelte van de sollicitatie, gewoon laten zien dat je enthousiast en geïnteresseerd bent. Probeer een situatie te benoemen waardoor je geïnspireerd bent geraakt om bij Shell/ de energie industrie te werken. Ik heb zelf een gesprek met een ex-werknemer van Shell gebruikt.

  3. Vragen?

  Belangrijk om minstens 3 vragen voor te bereiden voor het gesprek. Uiteraard geen vragen stellen over werktijden, salaris enz. (Gezond verstand gebruiken.)

  Tot slot nog enkele snelle tips die altijd helpen bij sollicitatiegesprekken:

  De interviewer zal aan het begin het sollicitatieproces uitleggen. Vat samen wat de interviewer zei en vraag of je het goed hebt begrepen. Dit is een makkelijke manier om te laten zien dat je goed kunt luisteren, grondig bent en het zorgt voor een goede start van het gesprek.

  Als je twijfelt over een vraag, vraag dan om wat extra tijd om erover na te denken. Dat zal geen probleem zijn. Het helpt jou om rustig te blijven en vaak zal je in staat zijn om een goed antwoord te vinden.

  Ik kan het niet genoeg benadrukken: Blijf rustig en geconcentreerd, ook als je niet direct het antwoord weet op een competentie vraag. Als je geen goed antwoord hebt, het zij zo, je komt er wel uit zolang je maar rustig blijft. Als je gestrest raakt door een moeilijke vraag, zal de interviewer de conclusie trekken dat je ook zo reageert op het moment dat er tijdens je werk, bij Shell, een onverwachte moeilijke situatie zich voordoet. Dit zal gezien worden als een negatieve kwaliteit.

  Bereid een aantal vragen voor de interviewer voor; Ze vinden het altijd leuk, indien mogelijk, om vragen te beantwoorden. Het laat ook zien je interesse en assertiviteit zien. Goede standaard vraag is: “wat is de meest uitdagende geweest voor jou om te leren, tijdens het werk bij het bedrijf?”

  Ongeveer een week na het telefonische sollicitatiegesprek kreeg ik een telefoontje van HR met de bevestiging dat ik door was en dat ik zou worden aangenomen voor een toegewezen stageplaats.

  Oh ja en natuurlijk controleren ze ook je CV en motivatiebrief. Ik weet helaas niet wanneer ze dit controleren. Hoe dan ook, over CV: HR ziet ongeveer 100 CV’s per week dus zorg ervoor dat het duidelijk en beknopt is en alleen relevante informatie bevat. Motivatiebrief: Probeer origineel te zijn en gebruik persoonlijke ervaringen om duidelijk te maken waarom je bij Shell wilt solliciteren. Als je het persoonlijk maakt, ben je al snel origineel wat erg belangrijk voor ze is.

  Sollicitatievragen

  • Vertel over een tijd dat je een snelle beslissing moest nemen   1 antwoord

 7. Nuttig (5)  

  Sollicitatiegesprek voor de functie Intern

  Anonieme werknemer in Den Haag
  Geaccepteerd aanbod
  Positieve ervaring
  Moeilijk sollicitatiegesprek

  (Vertaald uit het Engels)

  Sollicitatie

  Ik heb online gesolliciteerd. De procedure duurde meer dan 2 maanden. Ik heb gesolliciteerd bij Shell (Den Haag) in februari 2014.

  Sollicitatiegesprek

  Een drietal ronden voordat de stageplek vergeven wordt. De eerste is CV selectie, een week later kwamen de online testen (eerst cognitieve testen, daarna numerieke testen als je de eerste had gehaald). Dan de week daarop kreeg ik een uitnodiging voor een één-op-één interview op het hoofdkantoor in Den Haag. Van indiening tot sollicitatiegesprek duurde een maand. Kreeg een aanbod na een maand.

  Sollicitatievragen

  • Zou je een situatie kunnen beschrijven waar je naar anderen moet luisteren?   Vraag beantwoorden
 8.  

  Sollicitatiegesprek voor de functie Intern

  Kandidaat voor anonieme sollicitatie in Haag
  Geen aanbod
  Positieve ervaring
  Moeilijk sollicitatiegesprek

  (Vertaald uit het Engels)

  Sollicitatie

  Ik heb online gesolliciteerd. Ik heb gesolliciteerd bij Shell (Haag) in oktober 2014.

  Sollicitatiegesprek

  Eerst vulde ik het online sollicitatieformulier in, daarna ben ik geslaagd voor de online test, inclusief persoonlijkheidstest en de numerieke test. Daarna werd ik naar Den Haag geroepen voor het sollicitatiegesprek. Het gesprek duurde ongeveer 1 uur, alles over eerdere ervaringen, behoorlijk stressvol. Na 2 weken, kreeg ik de uitslag, niet gelukt

  Sollicitatievragen

  • Beschrijf een situatie waar je anderen moest overtuigen door gebruik te maken van verschillende benaderingen?   Vraag beantwoorden

 9. Nuttig (1)  

  Sollicitatiegesprek voor de functie Intern

  Kandidaat voor anonieme sollicitatie in Den Haag
  Geen aanbod
  Negatieve ervaring
  Gemiddeld sollicitatiegesprek

  Sollicitatie

  Ik heb online gesolliciteerd. De procedure duurde 5 weken. Ik heb gesolliciteerd bij Shell (Den Haag) in maart 2016.

  Sollicitatiegesprek

  Werving gaat via de reguliere manier: een persoonlijkheidstest, een decisionmakingtest en als laatste een rekentoets, welke allemaal online gedaan kunnen worden. Alleen de rekentoets heeft een tijdslimiet. Vervolgens uitgenodigd voor een telefonisch interview waarbij je verschillende situaties moest schetsen waarin je laat zien dat je voldoet aan de CAR eisen die shell stelt. Ze nemen het erg serieus, dus je doet er goed aan om dit goed door te lezen. Helaas ben ik het niet geworden omdat ik niet duidelijk genoeg was in bepaalde antwoorden.

  Sollicitatievragen

  • Noem een situatie waarin je iemand moest overtuigen en hoe heb je dat gedaan   Vraag beantwoorden

 10.  

  Sollicitatiegesprek voor de functie Management Consultant

  Kandidaat voor anonieme sollicitatie in Den Haag
  Geen aanbod
  Positieve ervaring
  Gemiddeld sollicitatiegesprek

  (Vertaald uit het Engels)

  Sollicitatie

  Ik heb online gesolliciteerd. De procedure duurde Meer dan 4 weken. Ik heb gesolliciteerd bij Shell (Den Haag) in november 2012.

  Sollicitatiegesprek

  Intensief proces, eerste gesprek met HR-persoon over de beschikbaarheid voor de job. Daarna tweede gesprek met een lid van het team, gedetailleerd en zeer grondig over alle stappen in elk project dat ik aandroeg als voorbeeld voor de baan.

  Als laatste stap ontving ik een uitnodiging voor een afsluitend assessment. Presentatie van eigen project van bijna een uur met 3 mensen van het team, dan een gesprek van meer dan een uur met een aantal mensen uit het team over functionele competenties, en het laatste stukje was een gesprek met HR over enkele essentiële competenties in mijn houding, waarin ze in de eerdere opdrachten bewijsmateriaal zoeken van getoonde competenties. Eindigde met een praktijksituatie. Eenvoudig geval: speel CEO van de onderneming, één pagina tekst en vervolgens begint HR vragen te stellen. Zorg ervoor dat je de juiste houding aanneemt, het is een groot bedrijf in een crisis.
  ,

  Sollicitatievragen


Laat uw droombaan niet aan u voorbijgaan
Upload een cv zodat u overal eenvoudiger op vacatures kunt solliciteren. U kunt dit eenvoudig instellen.