Loopbaanadvies

11 perfecte vragen om te stellen bij een sollicitatiegesprek

Geplaatst door Glassdoor-team

Experts op het gebied van loopbaanadvies

Laatst bijgewerkt 1 februari 2019
|4 min. aan leesduur

Succesvolle sollicitatiegesprekken gaan niet alleen over het geven van de juiste antwoorden. Het gaat ook over het stellen van de juiste vragen. Als interviewer houd ik me bezig met goede vragen en ben ik energiek, betrokken en geïnteresseerd in de persoon die ik ontmoet. Wanneer ik een vraag hoor, denk ik na over mijn antwoord, en anticipeer op wat iemand zou kunnen motiveren om dat te vragen. Is hun vraag inzichtelijk en overwogen, hebben ze zich misschien extra goed voorbereid?

Wat zeggen jouw vragen over jou? De kandidaten die ik aanbeveel zijn duidelijk gemotiveerd en net zo betrokken en toegewijd aan het sollicitatieproces als ikzelf. Vaak gaat het niet altijd om de slimste of meest gekwalificeerde kandidaat, maar zijn houding en bereidheid om te leren eveneens belangrijk.

Mijn grootste advies? Vergeet niet dat het essentieel is om zoveel mogelijk informatie te verzamelen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen op basis van wat je hoort. Mijn aanbeveling is om minstens vijf vragen voor te bereiden en ten minste drie vragen te stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Hier zijn enkele voorbeeldvragen waaruit blijkt dat je goed bent voorbereid en die je helpen meer inzicht te krijgen in het bedrijf en over de interviewer:

1. Waar ben je het meest enthousiast over in je baan? Wat vind je het leukst om hier te werken?

Misschien krijg je een niet veelzeggende reactie - als dat zo is, zegt dat veel. Wanneer je een gepassioneerd antwoord hoort dat echt overeenkomt met je eigen waarden zoals bijvoorbeeld: de houding van het bedrijf ten opzichte van diversiteit. De toewijding van het bedrijf aan werknemers met respect voor het individu, dan zou dit bedrijf wel eens goed bij je kunnen passen.

2. Wat is de grootste uitdaging voor het bedrijf vandaag de dag?

Goede vraag, maar de interviewer zal niet altijd eerlijk antwoord geven op deze vraag. Probeer informatie in te winnen op basis van het onderzoek dat je vooraf hebt gedaan naar het bedrijf en het competitieve landschap.

3. Welke vaardigheden en ervaringen vormen een ideale kandidaat? Of, wat zijn volgens u de belangrijkste kwaliteiten om in deze rol te excelleren?

Wees erop voorbereid dat deze vraag opnieuw naar jezelf wordt gericht. Je hebt je geschiktheid duidelijk aangegeven voor de functie waarop je hebt gesolliciteerd, dus hier is je eerste kans om te schitteren.

4. Hoe ziet succes er hier uit?

Een verantwoordelijke en zeer brede open vraag. Het antwoord zal inzicht geven in hoe werknemers worden behandeld, wat interne processen zijn en welke mogelijkheden er zijn voor promotie.

5. Hoe is de benadering van het bedrijf ten opzichte van falen?

Hoewel het een gevaarlijke vraag lijkt te zijn, heeft elk bedrijf te maken met nederlagen. Het antwoord hierop zal je veel vertellen over de bedrijfscultuur. Degenen in 'steady state' bedrijven kunnen reageren alsof ze iets te verbergen hebben. Luister naar positieve reacties - anekdotes over transformatie, wendbaarheid en flexibiliteit.

6. Wat is uw managementstijl?

Het is belangrijk om jezelf af te vragen of je manier van werken goed past bij je potentiële toekomstige werkgever en collega's. Verplaats je in de werkstijl van deze persoon en kijk of deze overeenkomt met die van jezelf.

7. Wat zijn uw verwachtingen van deze rol?

Dit is belangrijk om inzicht te krijgen in wat er van je wordt verwacht. Stel bijvoorbeeld de vraag: 'Welke resultaten zou u graag zien in deze functie in de eerste 30, 60, 90 dagen?'

8. Hoe past deze rol binnen de bredere strategie van de organisatie?

Met deze vraag kom je direct ‘terzake’. Een goede back-up vraag voor het geval je geen duidelijk antwoord hebt gekregen op je vorige vraag.

9. Hoe verhoud ik me met andere kandidaten die u voor deze functie heeft geïnterviewd?

Hierop zul je vast niet veel informatie krijgen, maar het is een moedige vraag die erkent dat geen enkel sollicitatiegesprek een gelopen race is. En als dat wel zo is, dan ben je ofwel briljant of het is een verkeerd signaal, want waarom zijn er geen andere kandidaten?

10. Wie beschouwt u als uw beste concurrent en waarom?

Een goede gelegenheid om je concurrentie onderzoek te demonstreren. Wees goed voorbereid om antwoord te geven en een discussie aan te gaan over de bredere trends in de industrie.

11. Wat zijn de volgende stappen in het sollicitatieproces?

Neem aan het einde van het sollicitatiegesprek geen genoegen met 'we zullen contact houden'. Probeer inzicht te krijgen in wat de volgende stappen zijn. Van wie en op welke termijn kun je een reactie verwachten.

Harriet Green is de General Manager, IBM Watson Internet of Things, Customer Engagement & Education. De Harvard Business School grad verdeelt haar tijd tussen Londen en New York.

blog NL 2 (2)

Labels: