Glassdoor

20 sollicitatievragen die je moet voorbereiden voor je sollicitatiegesprek - met antwoorden!

Geplaatst door Glassdoor-team

Experts op het gebied van loopbaanadvies

March 15, 2017

Om het beste van jezelf te laten zien tijdens een sollicitatiegesprek is een goede voorbereiding essentieel. Wij willen je hier graag bij helpen. Daarom hebben we een lijst samengesteld met sollicitatievragen die je kunt verwachten en hoe je deze het beste kunt beantwoorden. Ook hebben we een aantal voorbeeldvragen voor je die je zelf aan de recruiter kunt stellen.

BEREID JE VOOR OP DE VOLGENDE VRAGEN:

1. Hoe zou je vorige baas jou omschrijven?
Dit is een mooie gelegenheid om te praten over de ethiek op het werk en hoe jouw persoonlijke integriteit goed aansloot bij je vorige rol. Mocht je een negatieve ervaring hebben bij je vorige werkgever, ga hier dan niet te veel op in. Belicht kort wat je minder leuk vond in je vorige rol, hoe je daar mee bent omgegaan en hoe je er uiteindelijk toch tot een positief resultaat bent gekomen.

2. Werk je graag in teams of liever alleen?
Interviewers stellen deze vraag vaak om erachter te komen of je goed past bij de cultuur van het bedrijf. Onderzoek daarom van te voren goed de organisatiecultuur en of dit aansluit bij jouw behoeftes.

3. Wat heb je bereikt in je vorige baan en waar ben je het meest trots op?
Deze vraag wordt vaak gesteld om erachter te komen wat je “sterke punten” zijn. Dit is je kans om jezelf goed te promoten en te laten zien waar waar jouw kracht ligt. Houd daarbij wel in je achterhoofd dat bescheidenheid je meer siert, dan enorm te gaan opscheppen over al je successen.

4. Vertel mij iets over jezelf
In bijna elk sollicitatiegesprek wordt deze vraag gesteld. Het geeft je de mogelijkheid om meer over jezelf te vertellen, maar waak voor de valkuil door aan een stuk door te gaan ratelen. Het is heel belangrijk om deze vraag goed voor te bereiden. Dit is het moment om je ‘elevator pitch’ te houden. In circa 1 minuut vertel je kort en bondig iets over je kwaliteiten, je successen en belangrijke details die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.

5. Kun je een voorbeeld geven van een fout die je op het werk hebt gemaakt en hoe je dit hoe je dit hebt opgelost?

Bij het antwoord dat je geeft zal vooral gelet worden op hoe je met een crisis op werk omgaat. Hoe pak je zaken aan, ben je bestand tegen kritiek etc. Geef bij deze vraag eerlijk antwoord, vertel wat er ooit is misgegaan, maar focus vooral op op de manier hoe oplossingsgericht je te werk bent gegaan, wat je ervan hebt geleerd en wat je in de toekomst zult doen zodat het niet meer zal gebeuren.

6. Wat vind je van onze bedrijfscultuur en onze visie?
Onderzoek van te voren goed de bedrijfscultuur en de visie van het bedrijf en kijk hoe deze aansluiten bij je eigen normen, waarden en visie.

7. Zou je je baan opzeggen als je de loterij wint?
Deze vraag kan gesteld worden om te peilen waar je interesse het meest naar uitgaat, het salaris of de baan? Bij deze vraag is het vooral belangrijk om je antwoord goed te beargumenteren. Als jij je baan wilt opzeggen als je 50 miljoen wint, is niet heel gek, maar geef wel aan dat je altijd iets zou willen blijven ondernemen en een productieve bijdrage wilt leveren dan uitsluitend in je hangmat op het strand te gaan liggen.

8. Welke religieuze feestdagen vier je?
Deze vraag mag wettelijk gezien niet aan je gesteld worden. Als je je oncomfortabel voelt bij het beantwoorden van deze vraag, mag je dit zonder meer aangeven en jezelf onthouden van een antwoord. Een werkgever mag wettelijk gezien namelijk alleen vragen stellen die relevant zijn aan de functie, zoals vragen over ervaring, opleiding en kennis.

9. Wat zou je liever niet willen wat ik over je weet?
Dit is altijd een beetje een strikvraag, want je antwoord kan leiden naar informatie die je liever voor jezelf houdt. Zulk soort vragen kun je het beste luchtig oppakken om ervoor te zorgen dat het gesprek een niet al te serieuze wending neemt. Praat over grappige hobbies die je hebt of geef antwoorden met een “guilty pleasure” zoals uren achter elkaar je favoriete series op Netflix kijken.

10. Wat zijn je zwakke punten?
Bedenk een antwoord dat niet al te negatief overkomt, maar tegelijkertijd wel geloofwaardig is. Antwoorden zoals perfectionisme, workaholic etc. zijn waarschijnlijk veel gehoorde antwoorden en komen vaak zwak over. Je toont juist lef en transparantie als je eerlijk toegeeft wat je zwakte is, maar vermeld daarbij dat je je bewust bent van je verbeterpunten en hier graag aan wilt werken.

11. Wat doe je in je vrije tijd?
Deze vraag wordt gesteld om erachter te komen welke persoonlijke eigenschappen je bezit en om te kijken of je een goede fit bent voor het team.

12. Wat vind je het minst leuk aan naar werk gaan?
Probeer deze vraag niet al te negatief te beantwoorden, maar meer iets in de trant van: de ochtendspits om naar werk te komen is niet mijn favoriet.

13. Hoeveel pizzatenten zijn er in Amsterdam?
Bij dit soort vragen gaat het er veelal niet om of je antwoord correct is, maar meer om je redenatie. Bouw je antwoord zorgvuldig op. Laat je denkwijze zien en probeer een beetje creatief ‘out of the box’ te denken.

14. Waarom heb je meerdere banen in een korte tijd gehad?
Geef aan dat je op zoek bent naar de ideale functie die goed bij je past. Ook kun je dit positief belichten door aan te geven dat juist deze verschillende rollen je een bredere kennis en visie hebben gegeven door in verschillende keukens te kijken. Daardoor weet je nu wat je echt ambieert.

15. Wat hoop je te bereiken het komende jaar?
Dit is bij uitstek de kans om je sterke punten te benoemen. Laat zien waar je goed in bent en welke vaardigheden je nog wilt verbeteren en wat je hoopt bij te leren. Naast dat het om jezelf gaat moet je ook in je antwoord opnemen dat je er naar uitkijkt om positief bij te dragen aan het team, je goals wilt halen en een actieve rol wilt vervullen bij het bereiken van succes van de organisatie?

16. Welke vraag zou je liever niet gesteld zien worden?
Hier kun je voorbeelden geven als: “Wat zijn je grootste zwaktes?” “Waarom ga je weg bij je huidige baan?” of iets luchtigers als “Wat c.q. wie heb je voor het laatst gegoogeld?” Wees er wel op voorbereid dat men een van deze vragen alsnog aan je stelt. Het is dan verstandig om een goed antwoord paraat te hebben!

17. Kun je een voorbeeldsituatie geven waarin je creatief moet zijn?
Geef een voorbeeld situatie waarin je “out of the box” moest denken, waar het noodzakelijk was om ad hoc te reageren en laat zien dat je flexibel bent.

18. Hoe zie je jezelf over 5 jaar?
Laat in je antwoord naar voren komen wat je ambities zijn en dat deze ambities aansluiten bij de baan waarop je solliciteert en tevens een goed carrièrepad vormen.

19. Wat vind je het leukste aan de maandag?
Dit is natuurlijk een beetje een instinkertje want tsja wie is er nou groot fan van de maandag? Toch kun je bij deze vraag laten zien dat je positief bent ingesteld. Ondanks dat het weekend voorbij is vind je het fijn om weer aan een nieuwe week te beginnen. Je bent immers gepassioneerd over je werk en het is gezellig om je collega’s weer te zien en bij te kletsen.

20. Waarom wil je in deze industrie werken?
Geef aan hoe je in deze industrie terecht bent gekomen, wat je aanspreekt en waarom dit aansluit bij de baan waarop je solliciteert.

 

VRAGEN DIE JIJ KUNT STELLEN AAN DE INTERVIEWER:

1. Hoe zou u de normen en waarden van het bedrijf omschrijven?
Als je meerder sollicitatierondes hebt is het belangrijk om deze vraag aan iedere interviewer te stellen. Op deze manier kom je erachter of iedereen binnen de organisatie dezelfde normen en waarden hanteert en of dit iets is waar jij je in kunt vinden.

2. Hoe implementeren jullie de feedback van werknemers in de dagelijkse werkzaamheden?

Werkgevers die niet alleen gehoor geven aan de feedback van hun werknemers, maar er daadwerkelijk ook iets mee doen zijn erg plezierig om voor te werken. Door deze vraag te stellen wordt duidelijk hoe de bedrijfspolicy is met betrekking tot het omgaan met suggesties en klachten van werknemers.

3. Wat is de belangrijkste eigenschap waarover een nieuw teamlid moet beschikken?
Deze vraag geeft je meer inzicht over naar welk type kandidaat het bedrijf op zoek is en welke kwaliteiten belangrijk zijn.

4. Waarom is mijn voorganger gestopt met deze positie?
Door meer inzicht te krijgen over je voorgangers en waarom zij niet langer werkzaam zijn in het bedrijf kom je er wellicht achter wat belangrijk is om succesvol te worden en wat je juist beter niet c.q. juist wél kunt doen.

5. Hoe zijn de doorgroeimogelijkheden binnen deze functie?
Met deze vraag laat je niet alleen zien dat je ambitieus bent, maar dit geeft je ook een kans om erachter te komen hoe je toekomstperspectief binnen de organisatie is.

6. Waar ziet u de organisatie over 5 jaar?
Door dit te vragen krijg je meer inzicht in de missie en visie van de organisatie. En hoe hiërarchisch het bedrijf is ingesteld, deelt het managementteam bijvoorbeeld zijn visie met de werknemers?

7. Hoe is de balans werk/privé binnen de organisatie?
Misschien een moeilijke, maar wel belangrijke vraag om te stellen. Je wilt natuurlijk van te voren weten hoe je werkweek eruit gaat zien en of dit past bij je levensstijl. Maakt iedereen superlange dagen en wordt er van je verwacht dat je ook in het weekend beschikbaar bent? Al met al zijn dit belangrijke elementen om in te schatten of de baan bij je past.

8. Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie werknemers succesvol zijn?
Je wilt natuurlijk graag weten hoe je toekomstige manager gaat bijdragen aan jouw succes en welke middelen c.q. opleidingen de organisatie biedt om dat succes te bereiken.

9. Wat is het meest uitdagende aan deze baan?
Hierdoor krijg je meer inzicht in de taken en bevoegdheden die je moet verrichten en of dit daadwerkelijk een uitdaging voor jou is.

10. Waar liggen uw interesses buiten kantoor?
Dit is een sneaky vraag waardoor je erachter kunt komen of je toekomstige leidinggevenden hobbies hebben naast hun werk. Als ze deze niet hebben brengen ze waarschijnlijk te veel tijd door op de werkvloer.

11. Hoe ziet succes eruit in deze functie en hoe wordt het gemeten?
Om succes te behalen in je nieuwe rol is het van belang dat je goed van te voren weet wat de KPI’s zijn van de betreffende functie. Hoe en met welke frequentie worden deze gemeten?

12. Hoe ziet mijn dagelijkse werkdag eruit?
Een baan kan er op papier heel cool uitzien, maar hoe zal je werkdag er in de praktijk daadwerkelijk uit gaan zien? Het is belangrijk om van te voren te weten of de baan routinematig is of dat er meer flexibiliteit van je wordt verwacht?

13. Welke normen en waarden gelden binnen de organisatie en hoe is dit terug te zien in je nieuwe baan?
Vanzelfsprekend wil je vooraf weten hoe de cultuur is van de organisatie en of deze je aanspreekt en bij je past.

14. Wat vindt u het leukste aan werken voor (naam) bedrijf?
Kom erachter wat je interviewer nu zo leuk en aantrekkelijk vindt om juist voor het bedrijf te werken waarvoor jij solliciteert en waarom zij zo enthousiast zijn over de organisatie.

15. Met wie zal ik het meest direct samenwerken?
Zo kom je erachter hoe de samenwerkingsverbanden binnen je nieuwe team zullen zijn.

16. Wat is de grootste uitdaging die de organisatie heeft ervaren en wat voor een invloed had dit op de dagelijkse werkzaamheden?
Dit is een gerichte vraag wanneer je een sollicitatiegesprek hebt met een van iemand van het hoger management? Uit het antwoord wordt vaak snel duidelijk met wat voor organisatiecultuur je te maken krijgt.

17. Doen jullie aan flexwerken?
Met deze vraag kom je erachter hoe of de organisatie zich flexibel opstelt ten opzichte van bijvoorbeeld thuiswerken of werken vanaf een andere kantoorlocatie. Of hebben zij juist een heel strikt kantoor beleid hebben waarbij jij je elke dag exact om 09.00 uur moet melden.

18. Heeft een werknemer de vrijheid om zijn of haar eigen doelen samen te stellen of aan te passen?
Hoeveel vrijheid heb je zelf binnen deze baan? Zal er veel micromanaging zijn of kun jezelf bepalen hoe jij je doelen bereikt?

19. Als ik word aangenomen wat voor resultaat wordt er dan van mij in mijn eerste jaar verwacht?
Let erop dat het antwoord een realistisch antwoord is. Als de verwachtingen hoger zijn dan wat je denkt te kunnen behalen is het wellicht geen geschikte functie voor je.

20. Zijn er zaken op mijn cv die niet helder zijn of heeft u mogelijke twijfels of ik geschikt ben voor deze rol?
Hierdoor kom je erachter of de interviewer nog twijfels heeft over jouw geschiktheid voor de baan. Deze kun je dan wegnemen door mondeling nogmaals een en ander te verduidelijken.

[Lees ook: 50 meest voorkomende sollicitatievragen]

Labels:
Startpagina blogGlassdoor20 sollicitatievragen die je moet voorbereiden voor je sollicitatiegesprek - met antwoorden!