Glassdoor

3 redenen waarom recruiters kandidaten met niet-traditionele werkervaring niet moeten negeren

Geplaatst door Glassdoor-team

Experts op het gebied van loopbaanadvies

Laatst bijgewerkt 10 augustus 2018
|3 min. aan leesduur

Christine Magnuson heeft in haar internationale zwemcarrière twee zilveren medailles gewonnen tijdens de Olympische Spelen van Peking in 2008. Een fantastische prestatie, maar helaas garanderen deze prestaties haar geen baan buiten het olympisch bad.

“Het vinden van de juiste baan is, na zoveel teamsupport te hebben gehad met duidelijke doelen en overwinningen, een grote uitdaging," vertelde Magnuson toen ze onlangs bij het hoofdkantoor van Glassdoor sprak.

Andere Olympische sporters, veteranen en kandidaten met niet-traditionele werkervaring ondervinden dezelfde overgangsproblemen. Ze weten vaak wel wat ze willen maar zijn niet zeker over welke functie het beste bij hun vaardigheden past en hoe ze deze kunnen omzetten naar een toegevoegde waarde op de werkplek.

Toch betekent dat niet dat je ze als recruiter moet diskwalificeren tijdens je zoektocht naar de ideale kandidaat. Hier zijn drie redenen om sollicitanten met niet-traditionele werkervaring een kans te geven.

Reden #1: Ze hebben hun huiswerk gedaan - en weten wat ze willen.

Een kandidaat die een carrièreswitch ondergaat klinkt misschien niet als het ideale scenario. Toch kan het in je voordeel werken dat deze kandidaten in een tweede fase van hun werkzame leven stappen. Ze hebben een helder  perspectief voor ogen van hetgeen ze niet willen voor hun carrière, doordat ze hier van te voren goed onderzoek naar hebben gedaan. Een carrièreswitch is voor hen een heftige beslissing, die ze niet over een nacht ijs hebben genomen.

Toen het voor Magnuson tijd was om de reguliere arbeidsmarkt te betreden heeft ze van te voren goed onderzoek gedaan naar haar mogelijkheden en ook welke branche voor haar het meest geschikt zou zijn. "Ik ben begonnen met netwerken en contacten te leggen met mensen in de atletiekwereld. Hen heb ik advies gevraagd over over mijn plannen om een carrièreswitch te maken.”

Kandidaten zoals Magnuson zijn na grondig onderzoek vaak goed op de hoogte van wat ze willen en vervolgen hun zoektocht naar de ideale werkgever door het lezen van reviews op sites zoals Glassdoor. Hierdoor zijn kandidaten met een ongebruikelijke werkervaring vaak een goede match met de werkcultuur!

Reden #2: Ze hebben perspectieven en levenservaringen die andere kandidaten waarschijnlijk niet hebben.

In tegenstelling tot kandidaten die geen drastische carrièreswitch doorgemaakt hebben, kunnen kandidaten die niet de gebruikelijke werkervaring en kennis meebrengen wellicht van grotere waarde zijn dan traditionele kandidaten. Vooral als deze alsmaar van hetzelfde type bedrijf naar bedrijf hoppen.

Ook al beschikken de niet-traditionele kandidaten niet altijd over de gewenste vakkennis, probeer te kijken naar de specifieke vaardigheden die zij meebrengen. Vaak hebben kandidaten met niet-traditionele werkervaring meer ervaring op andere fronten, bijvoorbeeld doelgericht werken, outside the box denken, vastberadenheid, doorzettingsvermogen,  competitief etc.

"Als je 30 uur per week zwemt en internationale wedstrijden hebt, is er geen tijd om ook nog ​​stage te lopen", zegt Magnuson. We hebben misschien niet de traditionele kantoorervaring maar brengen wel sterke en vaak unieke karaktereigenschappen mee die ‘normale’ kandidaten niet hebben.  

Reden #3: Ze hebben unieke vaardigheden die een grote impact kunnen hebben.

Omdat kandidaten met niet-traditionele werkervaring onvoldoende over de gevraagde algemene of juist specifieke vaardigheden beschikken, zal het ongetwijfeld meer tijd kosten om hen in te werken. Besef echter wel dat  technische vaardigheden vaak relatief makkelijk zijn aan te leren.   

Dit in tegenstelling tot zaken als persoonlijke motivatie, vaardigheden en levenservaring. Die zijn bijna niet aan te leren of in ieder geval een stuk lastiger. En dat terwijl ze zo belangrijk zijn op de werkvloer.

“Ik ben dan misschien niet de perfecte kandidaat voor deze functie, maar ik breng dusdanige, unieke persoonlijke vaardigheden mee, die geen enkele andere kandidaat heeft” aldus Magnuson.

Ze  gaan alleen voor goud!

Kandidaten met niet-traditionele werkervaring zijn misschien niet altijd de perfecte kandidaat en ben je als recruiter snel geneigd ze zonder blikken of blozen ze in de ‘afwijsbak’ neer te leggen. Toch raden we je aan om een tweede blik te werpen op hun cv en ze niet op voorhand direct af te schrijven. Kandidaten met unieke achtergronden kunnen een waardevol perspectief geven aan je team, misschien zelfs een gouden medaille!

Labels:
Startpagina blogGlassdoor3 redenen waarom recruiters kandidaten met niet-traditionele werkervaring niet moeten negeren