Carrière Advies, featured

6 manieren om van onschatbare waarde te worden op je werk

blog

We hebben ze allemaal, van die collega’s die, ongeacht de omstandigheden, consequent groeien in hun functie, sneller kansen krijgen aangeboden dan anderen en altijd bovenaan staan in het lijstje van favorieten van de baas. Je houdt van ze of kan ze niet uitstaan, maar hun vermogen om te gedijen in bijna elke situatie maakt ze van onschatbare waarde voor hun team.

Hoewel het misschien lijkt alsof ze moeiteloos hun werk doen, kun je veel leren van hun succes. Laten we zes gedragspatronen die ze vaak op de werkplek laten zien onder de loep nemen.

1. Constant een positieve houding

In elk team zal een toppresteerder de toon zetten voor de rest van het peloton met hun “doorzetters”-houding en aanstekelijke positiviteit. Wanneer tegenspoed zich aandient zijn zij degenen die vooruit denken en hun team beïnvloeden om het goede voorbeeld te volgen.

Ze zoeken feedback en ontvangen opbouwende kritiek zonder dat ze dat persoonlijk als negatief ervaren. Ze hebben een gelijkmatig temperament en gaan nooit naast hun schoenen lopen, maar laten zich ook niet onderwaarderen. Door hun flexibele veerkracht hebben hun managers volledig vertrouwen in hun vermogen om alles wat op hun weg komt aan te pakken. Verwijten vermijden, ondersteuning bieden, interesse tonen in je collega’s en je teamgenoten met dankbaarheid en respect behandelen zijn allemaal zaken die ertoe kunnen bijdragen om je werkprestaties te verbeteren!

2. Betrokkenheid bij je functie

Je deadlines halen en bereid zijn om altijd dat stapje extra te willen zetten, zijn goede manieren om in een positief daglicht te komen bij je baas. Te vaak verwachten mensen dat door snel werk af te maken je resultaten kunt boeken, maar meestal moet je toch alle middelen aanwenden en tijd investeren voordat je succes kan boeken.

Gemotiveerde werknemers zetten dezelfde integriteit en toewijding in voor werktaken die ze misschien minder leuk vinden als de taken die ze interessanter vinden. Ze verdienen hierdoor het respect van hun manager vanwege hun toewijding in alles wat ze doen en hun bereidheid om altijd dat extra stapje te zetten.

3. Focus op resultaat en ideeën

Wanneer we voor een uitdaging staan, kan onze eerste reactie zijn om andere personen te raadplegen in plaats van onszelf uit te dagen om oplossingen en antwoorden te vinden. Je baas is er om je te ondersteunen, maar zij zullen niet bereid zijn je problemen op te lossen, voordat je het eerst zelf hebt geprobeerd. 

Wanneer het werk even moeilijk wordt gaan toppresteerders pas naar hun baas wanneer ze zelf ideeën hebben over mogelijke oplossingen. Zij bespreken de mogelijke oplossingen en vragen hun baas om feedback of advies over de opties die ze hebben bekeken. Ze stellen zinvolle vragen en zijn niet bang om nieuwe ideeën naar voren te brengen.

4. Word een duizendpoot

Onschatbare teamleden zijn vaak betrokken bij veel initiatieven, omdat veel mensen hen zien als een go-to persoon. Door je collega’s ondersteuning en expertise te bieden en sterke relaties op te bouwen met mensen buiten je eigen team, vergroot je je kansen om in aanmerking te komen voor nieuwe projecten en ervaringen. Het opbouwen van sterke relaties is een groot onderdeel van je succes in een grote organisatie. Je netwerk in een bedrijf kan bijna net zo waardevol zijn als je vaardigheden.

5. Neem een leergierige houding aan

Het aannemen van een leergierige houding is een andere manier om je te profileren en je team en manager te laten zien dat je graag wilt doorgroeien binnen het team. Daarnaast kun je ook je eigen kennis delen met je collega’s, want toppresteerders delen hun kennis in plaats van dat zij informatie voor zichzelf houden. Door te delen laat je zien dat je een echte teamspeler bent! Dit kun je bijvoorbeeld doen door artikelen of branche-inzichten met je collega’s en managers te delen.

6. Neem je baas werk uit handen

De beste manier om van onschatbare waarde te worden, is er altijd voor te zorgen dat je het werk c.q. de werkdruk van je baas probeert te verlichten. Door in te zien dat zij super druk zijn, kun je hen zaken uit handen nemen en daardoor een deel van hun stress verminderen. Toppresteerders begrijpen dat de prioriteiten van hun manager – soms onverwacht – kunnen veranderen. Zij handelen dan adequaat en op een manier die altijd helpt om de einddoelen alsnog te bereiken.

Omgekeerd is er een aantal zaken die je vooral niet moet doen om het vertrouwen of je geloofwaardigheid bij je baas te winnen. Bijvoorbeeld altijd de schuld bij anderen leggen als er problemen zijn, vaak solistisch werken in plaats van samenwerken met je team, je emoties te veel te laten regeren en geen betrokkenheid tonen bij team projecten.

Door bovenstaande 6 punten in acht te nemen en vooral je eigen ego even opzij te zetten laat je je baas zien dat je betrokken bent bij je werk en hart voor de zaak hebt! En onthoud ‘praatjes vullen geen gaatjes’, hard werken en resultaten daarentegen spreken altijd voor zich!

 

blog NL 2 (2)