Carrière Advies, Glassdoor

6 slimmigheidjes om efficiënter te werken die elke professional moet kennen

blog

Het najagen van ultieme efficiëntie is niet meer weg te denken uit het huidige bedrijfsleven. Maar onderneem jij als werknemer wel voldoende om deze vraag naar doeltreffendheid te beantwoorden? Je werkstijl veranderen om efficiënter te kunnen werken hoeft helemaal geen moeite te kosten! In tegendeel, met deze 6 slimmigheidjes ben jij in no time meester in het efficiënt werken.

1.  Stel prioriteiten
Wat vaak veel stress veroorzaakt en daardoor voor minder efficiëntie zorgt, is de hoeveelheid werk die nog op je ligt te wachten. Door de bomen het bos niet meer zien is iets waar veel mensen regelmatig tegenaan lopen. Immers, je wilt zoveel mogelijk binnen een korte tijd afhandelen. Helaas ben je geen Superman of Wonder Woman, dus zul je keuzes moeten maken en prioriteiten stellen. Onthoud dat juist dit bijdraagt aan jouw efficiëntie!

2. Tover je chaos om in kracht
Verstaan alleen georganiseerde mensen de kunst van efficiëntie?
Nee, zeker niet! Als jij van jezelf weet dat je werkplek schoon en opgeruimd moet zijn om goed te kunnen werken? Prima. Kun je juist goed functioneren wanneer je omgeven bent door lege koffiekopjes en stapels papier? Ook prima! Zorg in ieder geval dat je weet hoe jij het beste kunt werken en probeer geen werkstijl aan te nemen die niet bij jou past. Natuurlijk is té chaotisch ook niet goed. Maak een tripje naar de vaatwasser om die koffiekopjes een betere plek te geven en leg een planner neer. Zo zie je in één oogopslag wat je die dag nog moet afhandelen. Dit kun je natuurlijk ook online doen; gebruik bijvoorbeeld trello, dapulse of een ander handig tooltje om je eindeloze to-do-list in te zetten.

blog

3. Geef je brein af en toe rust
Onderschat niet hoeveel informatie je hersenen elke dag moeten verwerken. Om je taken iedere dag goed uit te kunnen voeren is een gezond werkgeheugen van groot belang. Dit is namelijk de opslagplaats voor tijdelijke, taak-relevante informatie in je hersenen. Deze kan uitgeput raken als je té veel dingen té snel wilt doen. Kostbare energie dus! Zorg dat je korte rust momentjes voor jezelf en voor je werkgeheugen inplant. Klinkt vaag – is het misschien ook wel, maar dat het bijdraagt aan hogere werkefficiëntie is zeker!

4. Sta open voor tips
Heb je geen inzicht waar je veranderingen kunt aanbrengen die bijdragen tot een hogere efficiëntie – vraag het eens aan je collega’s. Grote kans dat zij je waardevol advies kunnen geven over hun eigen ervaring. Werk je binnen een hecht team, vraag dan feedback. Wie weet brengt dit je op
ideeën hoe je verbeteringen zou kunnen aanbrengen in je werkstijl, zodat je doeltreffender te werk gaat en meer uit je carrière haalt.

5. Begin én eindig je dag opgeruimd
Het einde van jouw werkdag bepaalt hoe je de volgende begint. Ligt je bureau vol met troep en heb je niet helder voor ogen wat er de volgende ochtend moet gebeuren? Dan zou dat wel eens jouw efficiëntie in de weg kunnen staan. Een opgeruimde werkplek is een opgeruimd hoofd. Zorg dat je aan het einde van de dag niet aan nieuwe projecten begint. Bereid je liever voor door bijvoorbeeld aan het einde van de dag een to-do-lijstje of planning te maken voor de volgende dag. Je zult zien dat je productiviteit omhoog schiet!

blog
6. Kom in de ‘flow’
Ken je dat gevoel, dat je geconcentreerd bezig bent en het ineens vijf uur ’s middags is? Dan zit je in de zogenoemde flow. Als een trein dender je door je werkzaamheden heen en levert ook nog kwaliteit. Dat is efficiëntie. Helaas dwing je dit niet zomaar af. Je kunt er echter wel voor zorgen dat je omgeving ingericht is op een efficiënte werksessie: telefoon uit, kopje koffie, gezonde snacks en gaan!

Efficiënt werken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Pas elke dag deze zes trucjes toe en ontdek dat je daarmee grote stappen kunt maken in je weg naar efficiëntie voor jouw droombaan!

Deze blogpost is geschreven door Sara de Rouw, Content Marketeer bij Bonque. De grootste IT-vacaturesite van Nederland.

 

blog NL 2 (2)