Sollicitatiegesprek

8 vragen die je absoluut moet stellen als sollicitant

Geplaatst door Glassdoor-team

Experts op het gebied van loopbaanadvies

Laatst bijgewerkt 10 augustus 2018
|3 min. aan leesduur

Soms voelt een sollicitatiegesprek meer als een verhoor, gepaard gaande met angstzweet en onnodig gestotter. Dit is echter nergens voor nodig.

Doe je ogen eens dicht en denk aan een potje tennis. De bal wordt heen en weer geslagen, zonder zichtbare moeite (tenminste, als je niet tegenover Serena Williams staat). Een sollicitatiegesprek zou je meer moeten bekijken als een relaxed potje tennis, waar vragen over en weer over het net gelobd worden. Zij stellen jou een vraag en jij geeft antwoord. Daarna stel jij een vraag en geven zij antwoord. Over en weer.

Het is van absoluut belang de juiste vragen te stellen. Het soort vragen dat je stelt tijdens je sollicitatiegesprek moet voortkomen uit wat je moet weten om de beoogde baan goed op waarde te kunnen schatten. Dit betekent dat de vragen en de volgorde waarin je ze stelt goed doordacht moeten zijn.

Hier zijn 8 vragen die je in de juiste richting zouden moeten laten denken:

VRAAG 1: Hoe ziet een gemiddelde dag er uit voor iemand in deze functie?

Schrijfster Annie Dillar zei ooit, “Hoe we onze dag besteden, is wat we met ons leven doen.” Succes en geluk op het werk komt uiteindelijk neer op tevredenheid met de alledaagse beslommeringen.

[Lees ook: Tien coole werkplekken in Nederland]

VRAAG 2: Wat zijn normen en waarden van het bedrijf? Wat voor een eigenschappen zoeken jullie in je werknemers om die normen en waarden uit te dragen?

Probeer diepgaande informatie over de bedrijfscultuur te krijgen. Op die manier krijg je inzicht in wat het meest belangrijk is voor het bedrijf als geheel en wat voor een normen en waarden het verwacht van de mensen die er werken.

VRAAG 3: Wat vind jij het leukste aspect aan het werk bij jouw bedrijf?

Het is belangrijk om een idee te krijgen van wat de interviewer vindt van het werk bij zijn bedrijf. Als enthousiasme natuurlijk en authentiek overkomt, is dat een goed teken. Zo niet, dan is dat ook goed om even bij stil te staan.

[Lees ook: Top 10 Moeilijke Sollicitatievragen (2016)]

VRAAG 4: Hoe kun je succesvol worden in deze functie en hoe wordt succes gemeten?

Het is van cruciaal belang om te weten te komen hoe het succes van het bedrijf gemeten wordt. Wat zijn de key performance indicators (KPI’s) voor deze positie? Hoe en hoe vaak worden ze gemeten?

VRAAG 5: Zijn er mogelijkheden om je in je loopbaan te kunnen ontwikkelen? Zo ja, wat zijn deze mogelijkheden? 

Met deze vraag probeer je eigenlijk te weten te komen of er mogelijkheden zijn om te groeien in het bedrijf en of er mogelijkheden tot bijscholing en cursussen zijn om je carrière uit te kunnen bouwen. Stilstand moet ten alle tijde voorkomen worden, dus wees gewaarschuwd!

VRAAG 6: Met welke collega’s in welke functie zal ik het meest samenwerken?

Deze vraag helpt om je meer te leren over de dynamiek binnen de groep collega’s waar je mee gaat samenwerken. Noteer namen en vraag naar functies. Het is belangrijk te weten in hoeverre de functie cross-functioneel is en of je veel met andere teams samenwerkt.

VRAAG 7: Wat zie jij als de grootste uitdaging voor deze baan?

Het is net zo belangrijk de minder goede aspecten van een baan als de goede aspecten te weten. Je wilt graag van te voren weten wat de omvang is van de problemen die horen bij het werk dat je gaat doen.

VRAAG 8: Is er iets aan mijn ervaring of cv dat twijfel oproept over of ik geschikt zou zijn voor deze functie?

Deze vraag geeft aan dat je hoge verwachtingen hebt voor deze sollicitatie en dat je inzicht zoekt in jouw potentieel als kandidaat. Bovendien geeft het je de mogelijkheid antwoord te geven op redenen tot zorg bij de interviewer.

[Lees ook: 3 eenvoudige manier op je zenuwen in bedwang te houden]

[Lees ook: 50 meest voorkomende sollicitatievragen]

Labels: