We hebben allemaal weleens de gevreesde sollicitatievraag gekregen: 'Wat is je grootste zwakte?' Het is een soort strikvraag. Want wie wil er nou over zwakke punten praten terwijl je tijdens een sollicitatiegesprek juist wilt uitblinken. Toch kun je d.m.v. deze vraag je sterke punten laten zien en afgezaagde antwoorden over je perfectionisme of workaholic lifestyle achterwege laten. Probeer het te zien als een uitgelezen kans om je zelfkennis te tonen en je professionele groei te stimuleren.
Het is helaas een algemene en veel voorkomende sollicitatievraag, dus een duidelijk en concreet antwoord paraat hebben is een must. Volg deze vijf stappen om je door deze vraag niet uit het veld te laten slaan.
1. Laat je niet intimideren door de situatie
Sollicitaties zijn gesprekken tussen gelijke partijen. Beide partijen willen zien of er een klik is en of ze van elkaars kwaliteiten kunnen profiteren. Daarom is het van belang om tijdens het gesprek open, eerlijk en oprecht te zijn. Benader de vraag met deze gedachte in het achterhoofd.
Je kunt je ervaringen tijdens sollicitaties delen op Glassdoor. Je helpt hier anderen mee op hun zoektocht naar een baan. We horen graag je feedback.
2. Wees eerlijk over je professionele verbeterpunten.
Maak de waarheid niet mooier dan die is en kijk realistisch naar eerdere prestatiebeoordelingen. Denk aan de feedback die je van je vorige managers hebt gekregen. Wees eerlijk tegenover jezelf wat betreft je professionele uitdagingen en verbeterpunten. Een goede dosis zelfkennis is een goede vaardigheid, waar op de werkvloer steeds meer vraag naar is.
3. Blik terug op situaties waar je problemen hebt aangepakt.
Misschien heb je een opleiding gevolgd of met een mentor gewerkt. Benoem de stappen die je hebt ondernomen om ergens beter in te worden.
4. Zwakte is een kracht.
Onze sterke punten helpen ons om met onze zwaktes om te gaan. Het is een goede strategie omdat in je antwoord te verwerken. Zoals in dit voorbeeld: "Ik heb de neiging om een beetje ongeorganiseerd te zijn. Mijn rol was altijd een creatieve rol, en hoewel ik een cursus heb gevolgd om betere organisatorische vaardigheden te leren, heb ik deze vaardigheden niet van nature. Wel heb ik een feilloos gevoel van prioriteiten stellen en een sterke werkethiek. Mijn voornemen is om verder aan mijn organisatorische skills te werken. Uit ervaring kan ik u zeggen dat dit verbeterpunt nooit invloed heeft gehad op de kwaliteit van mijn werk of het behalen van mijn deadlines.”
5. Schrijf je antwoord op en repeteer
Omdat dit toch een complexe en moeilijke vraag blijft, is het aan te raden om je antwoord van te voren op te schrijven en hardop te oefenen met iemand die je goede tips kan geven.
Als je sollicitatiegesprek begint, kunnen de zenuwen soms de overhand nemen. Een goede voorbereiding helpt je hierbij. Het zal je vertrouwen geven wanneer je je realiseert dat je op elke sollicitatievraag een adequaat antwoord hebt. Voor een optimale voorbereiding raden we aan om onderzoek te doen op Glassdoor naar de organisatie en de veelgestelde sollicitatievragen te bekijken.
Veel succes!