Glassdoor

Hoe bereid je je goed voor op een telefonisch sollicitatiegesprek?

Geplaatst door Glassdoor-team

Experts op het gebied van loopbaanadvies

Laatst bijgewerkt June 28, 2017

Gefeliciteerd! Je bent erin geslaagd een telefonisch sollicitatiegesprek in de wacht te slepen. Dat klinkt misschien niet als een enorme prestatie, maar toch is het knap dat juist jouw cv uit alle andere blonk! Volgens de data van Glassdoor ontvangen bedrijven voor een corporate baan gemiddeld 250 cv’s, dus dat die van jou eruit springt, is al een schitterend resultaat!

Nu is het tijd om aan de slag te gaan en je goed voor te bereiden. Telefonische sollicitaties zijn korte meetings, die meestal niet langer duren dan 30 minuten. Tijdens deze eerste kennismaking gaat de recruiter kijken of jij de juiste eigenschappen bezit voor de baan waarop je solliciteert.
Gebruik de volgende vijf tips om een goede eerste indruk te maken en daarmee je kans om naar de tweede sollicitatieronde te gaan te vergroten!

1. Bestudeer goed de functiebeschrijving van de vacature
Bestudeer grondig de inhoud van de baan en realiseer je goed over welke verantwoordelijkheden en kwalificaties je moet beschikken. Omdat het een telefonisch interview is, zal het een verkennende ronde zijn. Vaak zijn de sollicitatievragen dan ook open en van algemene aard. Denk bijvoorbeeld aan vragen als: “Wat trok je het meest aan in deze baan?” “Waarom denk je dat deze baan goed bij je past?” Stel van te voren de vragen op die je over deze functie, het bedrijf en de sollicitatieprocedure hebt. Gaandeweg het gesprek kun je dan deze vragen stellen.

[Gerelateerd: 20 Sollicitatievragen die je moet voorbereiden voor je sollicitatiegesprek – met antwoorden!]

2. Doe onderzoek naar de organisatie
Verdiep je in de achtergrond van het bedrijf en de organisatiecultuur. Probeer daarnaast informatie te vinden over mogelijke toekomstige teamgenoten en probeer een goed beeld te krijgen hoe het is om voor dat bedrijf te werken. Bedenk van te voren hoe de functie waarop je solliciteert aansluit bij jouw persoonlijke carrièrepad. Ben je enthousiast over de baan en de organisatie? Zorg dat je dit heel duidelijk te kennen geeft aan de telefoon. Let wel, een lach op je gezicht is dan wel niet door de telefoon te zien, maar klinkt wel door in je stem. Je interviewer zal het verschil echt merken!

3. Doe onderzoek naar de recruiter - interviewer
Meestal wordt een telefonisch interview van te voren opgezet. Vaak weet je alleen maar iemands naam en functietitel, alvorens je telefonisch interview begint. Probeer van te voren informatie te vinden over de interviewer, bekijk of jullie gezamenlijk connecties hebben, wat zijn of haar achtergrond is, bij welke bedrijven ze werkzaam zijn geweest en en wat hun verantwoordelijkheden zijn binnen hun huidige positie.

4. Plan goed van te voren
Wanneer je je interview plant, moet je je ervan verzekeren dat je op die datum ongestoord kunt bellen, niet aan een tijdslimiet gebonden bent, je je geprinte cv bij de hand hebt en je een notitieblok voor aantekeningen klaar hebt liggen.

5. Bereid je voor op een portie ongemakkelijkheid
Telefonische interviews verlopen niet altijd even soepel… Houd hier van te voren rekening mee en trek je van ongemakkelijke stiltes vooral niet te veel aan. Probeer rustig en geconcentreerd te blijven, praat niet te lang en ga vooral niet ratelen. Let ook op het volume van je stem, vooral niet te hard of te zacht praten. Als je van jezelf weet dat je snel zenuwachtig wordt, dan kan het helpen als je met iemand die je goed kent een generale repetitie houdt. Laat hem of haar de rol van de interviewer spelen en boots de situatie zo goed mogelijk na. Door het een keer ‘droog’ te oefenen vergroot je de kans aanzienlijk om tijdens het gesprek je zenuwen in bedwang te houden.
Veel succes!

[Lees ook: 50 meest voorkomende sollicitatievragen]

Labels:
Startpagina blogGlassdoorHoe bereid je je goed voor op een telefonisch sollicitatiegesprek?