Carrière Advies, Glassdoor

Hoe blijf je gelukkig op je werk?

blog

Als we net een nieuwe baan hebben zijn we meestal enthousiast over ons werk. Maar naarmate de tijd verstrijkt, is het logisch dat je niet meer elke dag met een ‘big smile’ naar je werk gaat.

“Het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde taken kan saai en te routinematig worden, terwijl een te hoge werkbelasting je arbeidstevredenheid kan beïnvloeden. Dit zorgt voor veel stress met het risico dat er een burn-out ontstaat”, legt loopbaancoach Hallie Crawford uit. Maar dat betekent niet dat we  geen geluk op kantoor kunnen vinden.

“Geluk is essentieel voor je algehele gevoel van voldoening en welzijn in het leven,” zegt Crawford. Zoals ze uitlegt: “Omdat onze carrières een groot deel van ons leven uitmaken – en we veel uren op het werk doorbrengen – is het van essentieel belang dat we niet alleen genieten van hetgeen we doen, maar ook hóe we het doen.” Hier zijn zes manieren om gelukkig te blijven op het werk, zowel aan het begin als in de loop der jaren.

1. Verander routine matig werk

Je moet misschien vaak dezelfde taken uitvoeren, maar probeer ze niet steeds op dezelfde manier te doen. Probeer nieuwe manieren te ontdekken om ze anders uit te voeren. “Hierdoor zul je de taak efficiënter en effectiever uitvoeren,” zegt Crawford. “Het gebruik van verschillende methodes is belangrijk voor de uitvoering.”

2. Word een mentor

Volgens millennial career coach Jill Jacinto geldt: “Soms helpt het om weer even in beeld te brengen waarom je destijds dol was op je carrière. Door nu iemand anders te helpen met zijn of haar carrière zal je energiek maken en je de gelegenheid bieden om vice versa ook van een jongere generatie te leren.”

3. Leer iets nieuws

Voordat verveling – en ontevredenheid – zich gaan manifesteren, is het tijd om iets nieuws te leren, zegt Crawford. “Volg een online cursus of leer nieuwe software kennen die nuttig kan zijn voor je werk. Blijf op de hoogte. Door up to date te blijven van de laatste ontwikkelingen binnen je vakgebied houd je jezelf scherp.”

4. Netwerk met anderen

“Soms kan het leren kennen van nieuwe mensen je inspireren”, zegt Jacinto. “Ga bijvoorbeeld naar een conferentie, neem contact op met je LinkedIn-netwerk of stuur een e-mail naar een voormalig medewerker. Ander perspectief kan je creativiteit en partnerschappen stimuleren.”

5. Praat met je baas

“Het kan gemakkelijk zijn om te wachten tot het jaarlijkse functioneringsgesprek om met je baas te gaan praten. Maar het is beter om geen afwachtende houding aan te nemen,” zegt Crawford. “Laat je baas je professionele doelen weten, vraag om nieuwe projecten en geef aan dat je graag feedback wilt over je algehele prestaties”, zegt ze. “Zo blijf je beter in beeld en biedt dit tevens de mogelijkheid om te werken aan taken die bijdragen aan je algemene arbeids geluk.”

6. Zorg goed voor jezelf

“Zelfzorg is erg belangrijk en iets dat te vaak achterwege blijft,” zegt Jacinto “Om gelukkig op het werk te blijven moet je ervoor zorgen dat het werk je niet uitsluitend in beslag neemt. Er moet ook ruimte zijn voor andere gedachten. Neem die strandvakantie, volg de wekelijkse Pilates-lessen, krijg een massage of maak een wandeling. Door regelmatig goed voor jezelf te zorgen laad je weer nieuwe energie op, zodat je je opgefrist en geïnspireerd voelt als je weer op kantoor bent.”

blog NL 2 (2)