Loopbaanadvies

Hoe geef je een goede follow-up aan je sollicitatie

Geplaatst door Glassdoor-team

Experts op het gebied van loopbaanadvies

Laatst bijgewerkt 3 april 2019
|3 min. aan leesduur

Je hebt veel tijd geïnvesteerd in je zoektocht naar een nieuwe baan. Je bestudeert vacatures, verdiept je in bedrijven, update je cv en hebt gewerkt aan je interviewvaardigheden.

Nu ben je klaar om de eerste grote stap te zetten. Je hebt een perfecte functie gevonden, waarvan de vacature zojuist is opengesteld bij je droombedrijf. Zorgvuldig voltooi je de online applicatie, voegt je sollicitatiebrief en cv toe en op hoop van zegen druk je op verzenden.

Wat nu?

Je moet zelf wel proactief blijven en actie ondernemen, want besef dat tientallen - zelfs honderden - andere cv's dezelfde HR-afdeling overspoelen, waardoor het moeilijk soms bijna onmogelijk is voor HR om persoonlijk op elke sollicitant te reageren.

Dit neemt niet weg dat het nooit kwaad kan om een beleefde en beknopte follow-up email te sturen. In feite is dit, mits op de juiste manier, misschien wel precies wat nodig is om jouw sollicitatie te onderscheiden van de rest. Overweeg daarom deze stappen na het insturen van je online sollicitatie:

Stap # 1

Als er een contact e-mailadres is opgegeven, noteer dit dan samen met de datum waarop je je sollicitatie hebt ingediend.

  • Ongeveer een week na het indienen van je sollicitatie plan je een korte e-mail check-in om te informeren of je sollicitatie in goede orde is ontvangen. Gebruik deze mogelijkheid ook om je enthousiasme voor de baan te versterken.
  • Als er nog een week verstrijkt en je hebt nog steeds niets gehoord, kun je volstaan met een kort bericht van één tot twee alinea's, wat duidt op oprechte interesse in de functie en de daarop volgende stappen.
  • Je kunt deze tweede follow-up ook gebruiken om aan te geven met welke vaardigheden je bepaalde problemen (waarvan je vermoedt dat het bedrijf ermee wordt geconfronteerd) denkt op te kunnen lossen. Houd deze ‘oplossing’ erg kort (1-3 zinnen). De kracht van dit ‘toekomstige impact’ voorstel is om je oprechte interesse in het bedrijf te benadrukken.

Stap # 2

Als tijdens het sollicitatieproces geen e-mailadres voor contact wordt gegeven moet je een beetje creatiever zijn.

  • Zoek op de bedrijfssite naar contact namen die gerelateerd zijn aan de specifieke rol of afdeling waarvoor je gesolliciteerd hebt. Als je een naam maar geen methode vindt om ze te bereiken, noteer je de naam.
  • Onderzoek vervolgens die persoon en bedrijfsnaam online, en ga opzoek naar een e-mailadres. Gebruik het e-mailadres om de follow-up op dezelfde (weliswaar aangepaste manier) uit te voeren als hierboven, vermeld: korte, beleefde en enthousiaste opmerkingen waarin je aangeeft dat je hebt gesolliciteerd naar een functie in het bedrijf van deze persoon.
  • Communiceer dat je bij nader onderzoek, ontdekte dat deze persoon wellicht een belangrijk contactpersoon is en misschien zelfs degene die de openstaande vacature behandelt. Als zodanig wilde je met een kort bericht je interesse tonen. Geef duidelijk aan geen specifieke reactie te verwachten, maar dat het uitsluitend je intentie is om verdere oprechte belangstelling in de functie te uiten. Als je een naam hebt maar geen e-mail kunt vinden, kan een telefoontje naar de receptie van het bedrijf helpen. Geef aan wie je probeert te bereiken en vraag naar de beste manier om ze te e-mailen. Zoek op Facebook of andere sociale mediasites om meer informatie te vinden.

Of je nu e-mailt of belt, houd je toon enthousiast en professioneel waarmee je aangeeft dat je graag zou willen onderzoeken hoe dit bedrijf werkt. Wees specifiek om te bewijzen dat je interesse geloofwaardig is. Blijf positief, wat niet alleen goed is voor je zoektocht naar werk, maar je ook zal helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen tijdens het hele proces.

[Lees ook: 8 vragen die je absoluut moet stellen als sollicitant]

 

blog NL 2 (2)

Labels: