Sollicitatiegesprek

Hoe geef je goede follow-up aan je sollicitatiegesprek?

Geplaatst door Glassdoor-team

Experts op het gebied van loopbaanadvies

Laatst bijgewerkt 28 juni 2017
|2 min. aan leesduur

Na veel zenuwpezen kun je nu weer opgelucht ademhalen… Je sollicitatiegesprek is achter de rug! Maar je kunt niet ontkennen toch nog een bepaalde spanning te voelen. Is m’n gesprek goed gegaan, heb ik de goede antwoorden gegeven, praatte ik niet te snel? Allerlei zaken waar je nu niets meer aan kunt veranderen. Dus nu maar wachten totdat je een reactie van de recruiter verneemt? Nee, natuurlijk niet! Toon initiatief en geef een actief vervolg aan je sollicitatiegesprek. Hieronder kun je advies vinden hoe je een goede follow-up aan kunt pakken.

Stuur een bedank berichtje na je sollicitatiegesprek

Het is gebruikelijk binnen 24 uur (tot uiterlijk 48 uur) een berichtje naar de interviewer te sturen.
Dit bericht moet 3 zaken omvatten:

1. Bedank de interviewer voor zijn of haar tijd
2. Geef aan dat je het sollicitatiegesprek gewaardeerd hebt, omdat je daardoor meer inzicht hebt gekregen in de organisatie en de functie waarop je solliciteert
3. Laat merken dat je nog enthousiaster bent geworden en uitkijkt naar een eventueel volgende stap binnen je sollicitatieprocedure

Houd je berichtje kort en bondig. Als je met meerdere mensen een gesprek hebt gehad hoef je alleen naar de hoofdinterviewer een bedank berichtje te sturen. Hierin kun je wel verwijzen naar de prettige kennismaking met de andere personen.

[Lees ook: Hoe je je ervaring en connecties kunt gebruiken om een baan te krijgen]

Volgende stap

Voordat je je sollicitatiegesprek afsluit is het verstandig om te informeren naar de volgende stappen binnen de sollicitatieronde. Mocht je deze vraag niet hebben gesteld of was het antwoord niet helemaal duidelijk voeg dan het volgende toe aan je bedankberichtje:

“Graag zou ik vernemen wat de eventuele volgende stappen binnen de sollicitatieprocedure zijn. Mocht er nog additionele informatie van mijn kant nodig zijn dan zal ik u die graag doen toekomen.”

Wanneer je een week nadat je het bedankberichtje hebt gestuurd nog niets hebben gehoord, schroom dan niet om nogmaals contact op te nemen.

Radio stilte

Helaas komt het voor dat je niets terughoort. Dit hoeft geen slecht teken te zijn, waarschijnlijk is het een drukke week bij het bedrijf geweest en had het werven van nieuw talent niet de hoogste prioriteit. Een mooi moment voor jou om nogmaals een berichtje te sturen, waarmee je laat merken nog steeds geïnteresseerd te zijn in de baan. Bijvoorbeeld:
“Beste mevrouw Jansen / Beste Sophie,

Middels dit berichtje wil ik u graag laten weten nog steeds erg geïnteresseerd te zijn in de functie voor Sales Manager. Mocht u nog additionele informatie van mijn kant nodig hebben, dan verneem ik dat graag.

Alvast hartelijk dank en vriendelijke groet,

Veel succes met de follow-up en denk eraan: Neem voor elk sollicitatiegesprek eerst een kijkje op Glassdoor

[Lees ook: 8 vragen die je absoluut moet stellen als sollicitant]

Labels: