Glassdoor

Hoe kun je een leider zijn op werk - ook als je niet de baas bent

Geplaatst door Glassdoor-team

Experts op het gebied van loopbaanadvies

Laatst bijgewerkt 27 juli 2017
|3 min. aan leesduur

Je bent niet de baas. Maar dat betekent niet dat je geen leider kan zijn. Dat zit namelijk zo: "Je baas wil graag dat je je als leider gedraagt," zegt Millennium carrière-expert Jill Jacinto. De enige reden (zeer belangrijke) waarom dit geldt, is omdat "Je baas wilt namelijk weten of je de capaciteiten hebt om grote projecten of teams aan te sturen, voordat hij of zij je een promotie geeft," legt Jacinto uit.

Of, zoals Brooks Harper, carrièrespreker en auteur van, Why Should We Hire You, uitlegt “het is belangrijk om te onthouden dat eigenlijk elke werkdag een soort van sollicitatie is. Elke dag word je als het ware gescreend om te kijken of je al toe bent aan je volgende salarisverhoging of mogelijke promotie. Door je leiderschapsvaardigheden op de juiste manier in te zetten, vanuit een ondergeschikte positie, profiteert het gehele team daarvan. Je neemt je baas werk uit handen en laat zien dat je klaar bent voor de volgende stap."

Dit klinkt allemaal heel logisch. Maar als je het toch een beetje eng vindt om laten we zeggen ‘bazig’ te zijn tegen je manager, is dat natuurlijk heel begrijpelijk. Toch hebben we ook dan goed nieuws voor je: je kunt namelijk effectief leiding geven zonder je baas de baas te zijn!

Dit doe je als volgt:

1. Denk vooruit.
Leiders zijn proactief, niet reactief. Vertaald naar een werkcontext: "goede leiders hebben al een plan voor werksituaties die nog niet eens aan de orde zijn” zegt Jacinto. Dus als je op het werk leiding wilt geven, moet je jezelf motiveren om verder te denken dan het huidige project waar je mee bezig bent. Je kunt jezelf bijvoorbeeld afvragen: "Wat zal de klant nodig hebben als dit kwartaal voorbij is?" Stel nieuwe doelen vast, kom met progressieve ideeën, doe uitgebreid onderzoek naar de mogelijkheden." Zo blijf je goed op de hoogte, heb je een stapje voor op de rest en blijf je op de goede radar bij je baas.

2. Wees de rechterhand van je baas.
Dit betekent niet dat je fungeert als assistent, of dat je het lievelingetje van je baas moet worden. Integendeel, het betekent dat je ervan kunt leren door hem of haar te observeren terwijl je nauw samenwerkt. "Probeer meer inzicht te krijgen hoe je manager zijn of haar functie uitvoert en welke vaardigheden ze nodig hebben in verschillende situaties," adviseert Jacinto. Waarom? “Je blijft altijd goed op de hoogte van de dagelijkse gang van zaken als je nauw samenwerkt en hun werkgedrag observeert," legt ze uit. "Hierdoor kun je beter en sneller antwoord geven op vragen van je baas, wat weer in jouw voordeel werkt."

3. Communiceer effectief.
Goede leiders weten hoe ze goed moeten communiceren en misschien nog wel belangrijker, wat ze moeten zeggen. Harper is van mening dat uitmuntende communicatie met je baas erg belangrijk is. Zorg er daarom voor dat je baas altijd op de hoogte is van waar je mee bezig bent, hoe je je doelen bereikt en waarom je tijd spendeert aan dit project. Hierdoor zul je niet alleen respect en vertrouwen winnen van je manager, maar laat je ook zien dat hij nog altijd meer autoriteit heeft dan jij.

4. Eerst doen dan vragen.
Een leider vraagt niet altijd om toestemming. “Bespreek niet alles eerst met je baas, soms moet je de touwtjes in eigen handen nemen als er zich mooie kansen voordoen. Bijvoorbeeld door een klant of leverancier een bericht te sturen, waarbij een A/B-test in de e-mails wordt opgenomen, of het maken van nieuwe campagnes op sociale media kanalen. In deze gevallen kun je best je plan in werking zetten voordat je groen licht krijgt van je manager. Wanneer je acties geslaagd zijn, zal je baas blij zijn dat je initiatief nam en je in de toekomst meer verantwoordelijkheid geven.” aldus Jancinto.

Labels:
Startpagina blogGlassdoorHoe kun je een leider zijn op werk - ook als je niet de baas bent