CV

Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

Geplaatst door Glassdoor-team

Experts op het gebied van loopbaanadvies

Laatst bijgewerkt 28 juni 2017
|5 min. aan leesduur

De kracht van een goede sollicitatiebrief wordt vaak onderschat, terwijl het een waardevol instrument kan zijn tijdens je zoektocht naar een baan. Een goede sollicitatiebrief geeft je namelijk de kans om je te onderscheiden ten opzichte van andere kandidaten. Bovendien kun je meer over jezelf vertellen dan de informatie die je cv verschaft. Maar hoe schrijf je nu een perfecte sollicitatiebrief?

Maak geen gebruik van een standaard brief
Vaak schrijf je één standaard sollicitatiebrief om vervolgens diezelfde brief uit te sturen naar tien verschillende bedrijven. Besef echter wel dat elke organisatie anders is. Aangezien je brief per sollicitatie door een ander publiek wordt gelezen is het verstandig om deze aan te passen aan de lezer. Een sollicitatiebrief die je schrijft voor bijvoorbeeld een medische instelling moet anders geformuleerd zijn dan wanneer je solliciteert bij een retailorganisatie.

Onderzoek daarom eerst:

  • De categorie van het bedrijf waaraan je de brief gaat richten.
  • Welke eigenschappen zijn belangrijk voor de betreffende positie.
  • Welke toon je kiest om je boodschap het best over te brengen.

Verwerk deze informatie in elke brief afzonderlijk, zodat je brief op maat is gesneden en optimaal is afgestemd op de organisatie, positie en industrie van de functie waarop je solliciteert. Op deze manier creëer je een unieke sollicitatiebrief die zich zal onderscheiden van alle “standaard” brieven. Daarnaast kun je ook kijken naar de recente ontwikkelingen binnen het bedrijf. Stel dat er bijvoorbeeld recent een persbericht is gepubliceerd waarin een nieuwe productlancering wordt aangekondigd, dan kun je hier meteen goed op inhaken in je sollicitatiebrief.

Vertel je eigen verhaal
Het kader voor je sollicitatiebrief is afhankelijk van je werkervaring en kwaliteiten die je wilt benadrukken. Houd in je achterhoofd dat je sollicitatiebrief een aanvulling is op je cv. Ga in je brief dus niet je cv herhalen. Je sollicitatiebrief biedt juist de kans om meer van jezelf te laten zien en te benadrukken dat jij de perfecte kandidaat bent voor deze functie! Voordat je begint met het opstellen van je sollicitatiebrief, is het aan te raden om eerst je vaardigheden met de gestelde vereisten te vergelijken. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de zogeheten venn diagrammen gebruiken om te brainstormen en uit te kristalliseren welke vaardigheden je wilt benadrukken.

Begin als volgt: maak een grote cirkel aan de linkerkant en noem deze ‘Mijn cirkel’. Aan de rechterkant teken je een cirkel met ‘Werkgever’. Onder je eigen cirkel maak je een lijst waarin je werkervaringen en vaardigheden benoemt. Onder de ‘Werkgevers’ cirkel voeg je de gewenste en benodigde competenties toe die zij in hun functieomschrijving noemen. Vervolgens registreer je de zaken die binnen beide cirkels vallen. Op deze overlap moet je je richten en is hoofdzaak voor de inhoud van je sollicitatiebrief. Kortom, het is belangrijk om de meest relevante vaardigheden te laten aansluiten op de gevraagde competenties die noodzakelijk zijn voor de baan.

Stel dat je gaat solliciteren op een marketingpositie. Onder de vereisten voor de baan staat bijvoorbeeld:

  • Minimaal 5 jaar marketingervaring.
  • Een grondige kennis van lead generation.
  • Sterke communicatieve vaardigheden.
  • Kwaliteit om een team managen.

In je brief kun je nu uitleggen hoe je in je vorige functie als marketingmanager diverse campagnes voor je klanten hebt bedacht, verwachtingen overtrof door het genereren van leads (met specifieke nummers, indien mogelijk), hoe je nieuwe werknemers hebt getraind c.q. begeleid en een team hebt aangestuurd. Hiermee laat je zien dat je alle kwaliteiten waar de werkgever naar op zoek is in huis hebt en bewijst daarmee dat je kunt voldoen aan de normen voor communicatie en marketingkennis waar ze naar op zoek zijn!

[Lees ook: 20 Sollicitatievragen die je moet voorbereiden voor je sollicitatiegesprek – met antwoorden!]

Toon je passie
Je moet niet alleen zeggen dat je de baan wilt, maar ook je passie voor de baan onder woorden brengen in je brief. Maak transparant waarom je voor dit carrièrepad hebt gekozen en waarom het zo goed bij je past en wat je motiveert. Maak duidelijk waarom jouw persoonlijkheid helpt bij je succes en hoe ervaringen uit het verleden je carrièrebeslissingen gunstig hebben beïnvloed. Recruiters onthouden sneller persoonlijke verhalen dan zakelijke opsommingen. De persoonlijke ervaringen geven een persoonlijk beeld van jouw als persoon en maken je tot meer dan alleen een naam, op deze manier kun je benadrukken wat jou zo uniek maakt.

Kies een passende toon
Stem de toon van sollicitatiebrief af op de cultuur van het bedrijf waarvoor je solliciteert. De toon van je brief voor een juridisch adviesbureau zal ongetwijfeld anders zijn dan wanneer je solliciteert bij een startup. De stijl van je brief aan het juridisch adviesbureau zal formeler zijn dan de brief naar een jong startup bedrijf. Het belangrijkste is uiteindelijk dat je authentiek blijft en je persoonlijkheid toont in je sollicitatiebrief. Als je niet zeker weet welke toon het beste werkt, ga dan voor een meer gemoedelijke benadering. Niet overdreven amicaal of juist veel te zakelijk, maar meer een boeiende, uitnodigende en hartelijke toon.

Spoor aan om contact op te nemen
Het uiteindelijke doel van je brief is natuurlijk dat men contact met je opneemt! Sluit daarom je brief af met een reden voor hen om contact met je op te nemen. Let wel op dat je de oproep om contact met je op te nemen beleefd houdt. Benadruk nogmaals dat je enthousiast en bereid bent om meer informatie te bieden en ernaar uitkijkt om in contact te komen.

Feedback
Vanzelfsprekend zijn spelfouten uit den boze, geef dit de aandacht die het verdient. Eén enkele spelfout kan reden zijn om je brief in de prullenbak te doen verdwijnen, hoe goed je sollicitatiebrief ook is. Zoek iemand om je sollicitatiebrief goed na te kijken. Vind een vertrouwde lezer en vraag om je sollicitatiebrief te lezen met deze vragen in het achterhoofd:

  • Is mijn sollicitatiebrief duidelijk, bondig en toegankelijk om te lezen?
  • Komt mijn brief over zoals ik ben en is het de juiste toon?
  • Staat er niets tegenstrijdig?
  • Zijn er zaken die ik moet toevoegen of juist moet weglaten?

Hopelijk helpen deze tips je bij een goede voorbereiding voor je sollicitatiegesprek en krijg je binnenkort een fantastisch aanbod voor jouw droombaan!

Labels: