Carrière Advies

Klaar Voor De Grote Stap: Op Banenjacht In Het Buitenland

Als het reizen je in het bloed zit en je jaarlijkse vakantiegeld niet toereikend is voor jouw droombestemming, dan kan je overwegen het ultieme avontuur aan te gaan en werk in het buitenland zoeken. Als dit je hart sneller doet kloppen, volgen hier enkele gouden tips om je op weg te helpen naar het vinden van een carrière in het buitenland.

Duizenden personen in Nederland verhuizen elk jaar naar het buitenland voor werk, waarbij ze nieuwe uitdagingen, een beter leven en professionele ontwikkeling zoeken. Je ontdekt misschien dat jouw droombaan in het buitenland beter betaald wordt of wellicht komt jouw droom uit als je tijdens de lunch even kunt gaan surfen.

Om wat inspiratie op te doen, kan je hier beginnen door via Glassdoor te zoeken naar vacatures. Je kan vacatures vinden door te zoeken naar specifieke functietitels, bedrijven of door trefwoorden te gebruiken. Je kan je zoekactie ook filteren op locatie, waardoor je een idee kunt krijgen van de banenmarkt en je uitgebreid kunt kijken naar plaatselijke salarissen, bedrijfsreviews en meer.

Wanneer je klaar bent voor de volgende stap, moet je onderzoek doen naar de visumvereisten voor het land waar je naartoe wilt verhuizen. Als je geluk hebt, is het visum geen probleem – het hangt allemaal af van je paspoort en het land dat je in gedachten hebt. Veel landen kennen door de werkgever gesponsorde visa, of als je een meer informeel werktraject wilt, bieden landen als Australië een vakantiewerkvisum als je jonger bent dan 30 jaar. Het veiligstellen van het visum is vaak de grootste uitdaging voor mensen, dus het is van essentieel belang dat je onderzoek doet en ervoor zorgt dat je weet wat er bij komt kijken – sommige visumaanvragen kunnen duur zijn; bewapen jezelf met alle informatie voordat je begint met de aanvraag.

Wanneer je de visumvereisten in kaart hebt gebracht, is het tijd om aan je cv te werken. Elk land kent een andere cv-opmaak en vereist andere informatie, en daarom is het belangrijk dat die van jou juist is. Als je vrienden hebt in het nieuwe land, kan het de moeite waard zijn om hen te vragen of je hun adres kunt gebruiken op jouw cv, aangezien dit je kansen op een sollicitatiegesprek kan verbeteren. Vergeet niet om ook een lokaal telefoonnummer op te geven – sommige werkgevers zullen jouw sollicitatie niet in behandeling nemen als blijkt dat je je nog in het buitenland bevindt. Je kan hier direct een nummer krijgen met Skype-nummers; hierdoor worden je kansen om teruggebeld te worden, zeker verhoogd.

Voordat je begint met solliciteren, kan je lokale reviews bekijken van huidige & voormalige werknemers op Glassdoor. Hierdoor kan je waardevolle inzichten krijgen en dit kan helpen bij het sturen van je beslissingen. Wanneer je reacties begint te krijgen op jouw sollicitaties, kan je tevens informatie van sollicitatiegesprekken bekijken om je te helpen bij de voorbereiding.

Wanneer je solliciteert – wees dan geduldig. In tegenstelling tot lokaal solliciteren, zal je een stap verder moeten gaan om werkgevers te laten zien waarom juist jij de beste kandidaat bent voor de functie. Ervaring in een andere markt, of het beheersen van een andere taal, zou een enorm voordeel voor kunnen zijn. Je moet echter wellicht concurreren met lokaal talent en je zal de werkgever moeten laten zien waarom jij perfect bent voor die functie.

Wanneer je klaar bent met je onderzoek en je actie hebt ondernomen, rest niets dan te beginnen met dromen over blauwe golven en jij glijdend op een surfplank er middenin… Tijdens de lunchpauze!