Loopbaanadvies

Tips om de kerstborrel zonder kleerscheuren door te komen

Geplaatst door Glassdoor-team

Experts op het gebied van loopbaanadvies

Laatst bijgewerkt 22 juni 2021
|2 min. aan leesduur

De kerstdagen staan weer voor de deur en dat betekent dat binnenkort de jaarlijkse kerstborrel op de agenda staat. Een feestje is altijd leuk, maar al je tijd die je in het afgelopen jaar in je werk hebt geïnvesteerd zou wel eens volledig teniet gedaan kunnen worden als je verkeerde beslissingen neemt tijdens deze jaarlijkse bedrijfsfuif. Een glaasje bier of champagne te veel zou catastrofaal kunnen zijn en als je jezelf niet meer onder controle hebt, zou dit kunnen leiden tot een ernstig gesprek met de afdeling HR.

Maak je echter geen zorgen. Bekijk dit lijstje hieronder maar eens om je ervan te verzekeren dat het niet eindigt in een fiasco. Feest erop los, maar doe alsjeblieft geen domme dingen en blijf uit de buurt van de shooters die je door de Kerstman in je handen gedrukt krijgt.

Beter van niet

 1. Giet jezelf niet gedachteloos vol. Drink af en toe een Spaatje of een glas fris tussendoor, een oliebolletje of bitterbal wil ook wel eenshelpen.
 2. Vermijd politieke discussies — omzeil woordenwisselingen over Wilders.
 3. Ga niet op zoek naar een scharrel. Meer cliché kan het bijna niet.
 4. Vraag niet om opslag: dit is het slechtste moment om over je salaris te onderhandelen.
 5. Sla niet aan het bunkeren zodat je in het ziekenhuis beland— ga dus niet aan de haal met die volle schaal oliebollen.
 6. Begin geen eindeloze klaagzang over de afgelopen werk Wie heeft er zin om naar een klager te luisteren als iedereen plezier heeft?

Zeker doen!

 1. Neem een leuke introducé mee (indien toegestaan).
 2. Kleed je voor de gelegenheid. De Kerstborrel is het moment om iets gezelligs en passends aan te trekken, een leuk jurkje, mooi overhemd etc. (maar geen Santa Baby of Chippendale Kerstman-kostuum).
 3. Zorg dat je een excuus hebt om legitiem te vertrekken, bijvoorbeeld “Ik heb nog een andere verplichting” of “de oppas moet worden afgelost”
 4. Doe je best om nieuwe mensen te ontmoeten. Natuurlijk is het gezellig om een avondje met je eigen teamgenoten door te brengen, maar je kan deze avond ook goed gebruiken om te netwerken. Het is de ultieme gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen en collega’s van andere afdelingen te ontmoeten.
 5. Kom met het OV, de fiets of taxi! Als je toch besluit met de auto te komen, stop dan na 2 drankjes. Zo vermijd je problemen die kunnen voortkomen uit het rijden onder invloed.
Labels: