cv

Vijf woorden die je nooit moet gebruiken in je CV

De prangende vraag bij het schrijven van een CV is hoe je je kunt onderscheiden van de rest. Er is geen gebrek aan informatie online over de elementen die je CV absoluut zou moeten bevatten. Echter, elementen die je niét in je CV zou moeten zetten zijn minstens net zo belangrijk.

Hier zijn vijf woorden en uitspraken die je beter kunt vermijden in je CV:

  1. Georganiseerd en ‘oog voor detail’: In tegenstelling tot wat? Een totale chaos en niet in staat zijn je veters te strikken? Deze kwaliteiten worden van je verwacht en zouden de norm moeten zijn. Gebruik je CV om dit over te brengen op een duidelijke manier. Geef voorbeelden – probeer de lezer een idee te geven over hoe je resultaten hebt geboekt voor je werkgever. Voorbeeld: de ontwikkeling van een gestroomlijnde database geïnitieerd voor vermogende klanten. Creatie van een lead follow-up methode, met als resultaat een stijging van 2 miljoen euro in de kwartaalomzet.

[Gerelateerd: Succesvol solliciteren is doorgaan totdat het lukt]

  1. Klantgerichte instelling: Te cliché. Dit heeft nul betekenis tenzij het wordt ondersteund door een specifieke situatie, actie of resultaat (SAR). Omschrijf wat je hebt gedaan voor je klanten met de nadruk op een sterk gewin. Voorbeeld: klachten van klanten geanalyseerd en opgelost, waaronder het traceren van verloren onderdelen en het vervangen van beschadigde onderdelen. Verkozen door het bedrijf tot ‘beste werknemer’ in 2008 en 2009.

[Gerelateerd: Wat te doen als je een hekel aan je baan hebt]

  1. Team Player: Zou jij het je mogelijk toekomstige werkgever vertellen als je een hekel hebt aan mensen en je liever de hele dag alleen in een afgesloten kamertje zou zitten? De vaardigheid samen te werken met anderen is een gegeven voor de meeste rollen. Richt je daarom op de details. Voorbeeld: deelgenomen aan een projectteam met 12 anderen om de reorganisatie van 50,000 m2 winkelruimte te realiseren voor een vooraanstaande retailer. Door het opstellen van een projectschema, het organiseren van wekelijkse vergaderingen en het oplossen van problemen die we tegenkwamen gedurende het project, is het project 6 weken voor de deadline afgerond.

[Gerelateerd: Hoe ga je om met een micromanager?]

  1. Ik, wij, ons: Dit zijn persoonlijke voornaamwoorden die te allen tijde zouden moeten worden ontweken bij het schrijven van je CV (motivatiebrieven zijn een ander verhaal). Gebruik in plaats daarvan werkwoorden om je boodschap helder te maken. Dit houdt de lezer betrokken bij je CV. Voorbeeld: 10 miljoen euro gegenereerd in omzet d.m.v. de ontwikkeling van strategische partnerships met gerenommeerde logistieke bedrijven.

[Gerelateerd: Persoonlijkheidstesten en waarom werkgevers ze gebruiken]

  1. Verantwoordelijk voor: ‘Verantwoordelijk voor’ wordt veel te veel gebruikt en is om die reden totaal ongeïnspireerd. Ik raad je sterk af ook maar één bullet point of paragraaf hiermee te beginnen. Gaap!

Je hebt slechts een paar seconde om een sterke indruk achter te laten. Het belletje – als ‘ie komt – is het directe resultaat van een krachtig CV met concrete voorbeelden en zonder afgezaagde en betekenisloze woordenvloed. Trek je CV van die stoffige plank en kijk eens goed: maak jij je schuldig aan loze uitspraken? Zo ja, dan is het tijd voor een revisie van je CV.