Carrière Advies, Glassdoor, Sollicitatiegesprek, Solliciteren

Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?

Capture

Yes, het is gelukt. Je hebt een sollicitatiegesprek gescoord voor je droombaan!

Nu is het tijd om je goed voor te bereiden, onderzoek te doen naar welke sollicitatievragen je kunt verwachten, je te verdiepen in de missie en visie van het bedrijf, de vacature nogmaals goed te bestuderen etc. En natuurlijk niet te vergeten het aloude dilemma: wat doe ik aan? Het is belangrijk dat je hier ruim van te voren over nadenkt, want als je iets aan hebt wat je goed staat en waar jij je prettig en representatief in voelt, dan zal je sollicitatiegesprek ook een stuk soepeler verlopen.

Drie traditionele kleuren die qua kleding vaak worden gekozen voor een sollicitatiegesprek zijn: zwart, grijs en donkerblauw. Hier kun je geen buil aan vallen, maar als dit kleuren zijn die je normaal gesproken nooit draagt is het misschien niet zo verstandig om voor een van deze kleurencombinaties te kiezen.. Het belangrijkste bij je kledingkeuze is dat je jezelf bent en je zo natuurlijk mogelijk overkomt.  Maar hoe kun je nu jezelf professioneel kleden en en nog steeds jezelf blijven?
Volg deze 5 tips bij je kledingkeuze voor je volgende sollicitatiegesprek, kleren maken immers de man & vrouw!

1. Houd het persoonlijk: Je hele zoektocht naar een nieuwe baan gaat over jou: goed van te voren bedenken welk bedrijf bij jou past, welke baan bij jou past, wat jij hebt te bieden en hoe jij wilt overkomen bij de andere partij. Je kledingkeuze tijdens het sollicitatiegesprek moet ‘jou’ uitstralen. Een kleur toevoegen aan je outfit is een goede manier om je persoonlijkheid over te laten komen. Als je voor een meer klassieke look gaat met basiskleuren, kun je ook kleur aanbrengen d.m.v. accessoires. Bijvoorbeeld een kleurtje in je das, gekleurde oorbellen of schoenen. Hierbij geldt wel: bij twijfel niet doen! Je wilt dat ze jou als persoon opmerken en niet je kleding of die leuke rode schoenen.

2. Kijk naar het bedrijf: Zoals eerder benoemd is het belangrijk dat je echt als jezelf overkomt in een sollicitatiegesprek, waarbij je ook het type bedrijf waar je gaat solliciteren in overweging moet nemen. Welke kledingstijl wordt er gedragen? Realiseer je goed of de stijl al dan niet bij je past. Dit zou een teken kunnen zijn dat het bedrijf en de baan wellicht niet goed bij je passen. Als je een kennis hebt die voor het bedrijf werkt is het uiteraard goed om even te polsen hoe de kledingvoorschriften zijn.  Mocht je niemand kennen die bij de organisatie werkt kun je ook gerust bij de recruiter informeren naar de stijl van kleding binnen het bedrijf. Daarnaast kun je op de bedrijfspagina van Glassdoor foto’s van het bedrijf en werknemers bekijken.  Als iedereen bij het bedrijf zwart, grijs of donkerblauw draagt is het verstandig om je keuze hierop aan te passen. Als de kledingstijl meer casual is  kun je gerust wat meer kleur aan je outfit toevoegen.

3. Doe een generale repetitie: Wacht niet tot de dag van het interview om je outfit een keer aan te trekken. Probeer je outfit een paar dagen van te voren uit. Staat het goed, is de pasvorm comfortabel, geeft deze outfit mij zelfvertrouwen, en kan ik er makkelijk in zitten, staan zijn vragen die je jezelf moet stellen als je voor de spiegel staat. Vraag vooral ook de eerlijke mening van familie of vrienden om te kijken of dit de perfecte outfit voor je sollicitatiegesprek is. Als je op alle fronten tevreden bent, hang het dan schoon en gestreken klaar voor de grote dag. Een laatste check is echt belangrijk. Niets is erger dan op de dag zelf te constateren dat je een gat in je panty hebt, een vlek op je overhemd, of een knoop aan je broek mist.

4. Bereid een video-interview goed voor: Als je een sollicitatiegesprek hebt via de computer (bijvoorbeeld via Skype),bedenk dan hoe je kleding op beeld zal overkomen. Gestreepte of bedrukte kleding kan op beeld warrig overkomen. Houd het strak en in uni kleur. Om op beeld niet te bleek over te komen is het goed om een andere kleur dan je huidskleur te kiezen, eentje die goed afsteekt.  Om een goed idee te krijgen hoe dat visueel oogt is het raadzaam eens naar het journaal te kijken.  Vaak zijn de nieuwslezers wel gekleed met een kleurtje maar hebben zelden drukke printen aan.

5. Ga niet overboard met je outfit: Vanzelfsprekend zal je kledingkeuze niet bepalend zijn of je wel of niet wordt aangenomen. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je goed voorbereid bent op het interview zelf,  je goed van te voren de sollicitatievragen hebt doorgenomen, weet waar het bedrijf voor staat, wat je verantwoordelijkheden van de functie zijn etc. Aandacht besteden aan je outfit is belangrijk, maar maak er geen halszaak van. Een goede voorbereiding en persoonlijke uitstraling zijn vaak doorslaggevend. Veel succes! 

Heb je een sollicitatiegesprek gehad? Laat anderen weten wat je er van vond en deel anoniem je ervaring op Glassdoor!