Carrière Advies

Zes Tips Voor Een Geslaagde Salarisonderhandeling In Je Huidige Baan

Business devices and documents at the workplace, unrecognized bu

Besloten om met je werkgever rond de tafel te zitten voor een salarisonderhandeling? Chapeau, de eerste stap is gezet! Een salarisonderhandeling initiëren is spannend maar vergt een professionele en zelfverzekerde houding. Daarom doe je er goed aan je voor te bereiden. Met deze zes tips hopen we de zenuwen iets te verlichten en je met meer zekerheid het gesprek in te laten gaan. 

  1. Kies de juiste timing. Een jaarlijks beoordelingsgesprek is de uitgelezen kans om een salarisonderhandeling te voeren. Nadat je met je baas je successen van het afgelopen jaar hebt besproken, kun je mooi van de gelegenheid gebruik maken om subtiel doch zelfverzekerd een onderhandeling voor te stellen.
  1. Bereid een goede pitch voor. Een salarisonderhandeling is als het ware een tweede sollicitatiegesprek. Voordat je een salarisonderhandeling ingaat, moet je de overtuiging hebben dat je een hogere beloning verdient. Denk na waarom je hiervan overtuigd bent, en weet dat duidelijk te verwoorden. Heb je sinds je bent aangenomen nieuwe verantwoordelijkheden gekregen of op je genomen? Heb je al je targets gehaald of zelfs overtroffen? Schrijf deze prestaties dan op en neem het mee naar je gesprek.
  1. Vergeet niet dat het een onderhandeling is. Je moet bereid zijn te kunnen onderhandelen en zorg dat dit gebeurt op een professionele manier. Om zonder teleurstelling het gesprek uit te lopen, is het verstandig om iets boven je gewenste salarisverhoging te zitten. Dit creëert meer ruimte voor een succesvolle onderhandeling.
  1. Salaris is niet het enige waarover te onderhandelen valt. Mocht de salarisonderhandeling vast lopen, bijvoorbeeld door een vastgestelde salarisschaal in je CAO, bespreek dan de mogelijkheden voor verbetering van je secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo kun je bijvoorbeeld onderhandelen over je pensioenregeling, bonusregeling of flexibele werktijden. Bestudeer ook deze opties voordat je het gesprek ingaat.
  1. Wees zelfverzekerd, maar niet arrogant. Té aggressief onderhandelen is een bekende valkuil. Als je tevreden bent met je baan, bestaat de kans dat je een compromis moet sluiten. Overigens kan je dezelfde instelling van je werkgever verwachten: als je werkgever tevreden met je is, moet hij bereid zijn naar je te luisteren en de onderhandeling serieus nemen.
  1. Check de salarisrapporten op Glassdoor! Om je onderhandeling extra kracht bij te zetten, is het handig te weten wat je collega’s verdienen. Op Glassdoor vind je per bedrijf salarisrapporten. Ga naar onze salarispagina, typ je bedrijf in en voilà: ontdek wat andere werknemers bij jouw bedrijf verdienen.