Pluspunten
(Nb afhankelijk van je persoon en karakter: pluspunten kunnen soms ook minpunten zijn, en v.v.) * Over de organisatie * - Ik werk al lang bij JoHo. In al die jaren zie ik een gestage -en steady- groei op hoofdthema's; de organisatie heeft een lange termijn visie waarvan niet veel wordt afgeweken. Daarbinnen wordt wel veel geëxperimenteerd en uitgeprobeerd, JoHo is lean and mean. JoHo is zeker ook een organisatie die een eigen koers vaart, die wellicht niet altijd overeenkomt met wat "gangbaar" is. - Wat ik leuk vind is dat JoHo een relatief groot bereik heeft met een stevige achterban, waardoor wat je doet ook zichtbaar is en effect kan hebben op een (relatief) groot publiek. - JoHo is een organisatie die ook een ander(e organisatie) wat gunt. Er wordt in samenwerkingen bijvoorbeeld veel gebarterd, zonder af te rekenen volgens "marktconforme tarieven". Er wordt gestreefd naar een duurzame relatie, waarbij je elkaar niet te snel afrekent op eerste resultaten. Datzelfde principe geldt overigens ook als je bij JoHo in een nieuwe baan start. - Ik heb JoHo, in al die jaren dat ik er werk, een enorme groei door zien maken op het gebied van bijvoorbeeld focus, werkstructuren, vastleggen van procedures, interne verslaglegging. Tegelijkertijd blijft er nog veel te winnen; de aandacht voor verbeteringsslagen is mede afhankelijk van (de kwaliteit van) het team waar je op moment x mee werkt. - JoHo kent een minder theoretische, meer trial & error aanpak. Ideëen worden vaak in de praktijk getest; meestal blijkt relatief snel of iets werkt of niet. Er is dus veel testbaar, maar er sneuvelt dus ook veel. Veel ideëen testen vergt wel veel energie en vereist snelheid van schakelen, denken, accepteren en weer aanpassen. Dit betekent overigens niet dat een idee niet goed doordacht en gepitched moet zijn, waar mogelijk gerelateerd aan eerdere resultaten en inclusief verwachtingen, voordat je kan/mag overgaan tot "trial & error". * Over werken bij de organisatie * - Ik ervaar al zeer lang de ruimte om zelf zaken op te pakken die je aanspreken. Zoals in ieder bedrijf is het daarbij belangrijk dat je in meer (of wat mindere mate) matcht met je collega's en coaches. Toon je long-term-commitment dan is veel mogelijk. Daarin schuilen trouwens ook valkuilen: een grote mate van zelfsturing kan ook betekenen dat je soms te breed, te divers of met te weinig focus handelt. Daarin moet je openstaan voor feedback. - Wanneer er wederzijds een match is, is er (gefaseerd) veel aandacht voor sterktes, kansen, talenten en persoonlijke groei. Gefaseerd, want afhankelijk van jaarrond ontwikkelingen is er soms meer aandacht voor directe doelstellingen en resultaten, en soms juist voor door-ontwikkeling en groei. Als je dat "gefaseerde" niet aankan krijg je het moeilijker: bijvoorbeeld als je te snel te veel wilt realiseren of veranderen. - Werk je er voor langere tijd dan is, afhankelijk van welke rol(len) je invult, veel bespreekbaar als het gaat om invulling van je werkdag - werkweek - werkjaar. Altijd na onderling overleg en rekening houdend met elkaars timing heb ik al veel collega's "sabatticals" zien nemen. Om na bv. 3, 6 of 9 maanden reizen of werken in het buitenland weer succesvol terug te keren in de organisatie.
Minpunten
(Nb afhankelijk van je persoon en karakter: minpunten kunnen soms ook pluspunten zijn, en v.v.) * Over de organisatie * - Het doorgronden van JoHo als organisatie is voor de meesten een tijdrovende klus. Doorgrond je de organisatie dan geeft dat een enorm leuk speelveld met veel verbindingsmogelijkheden tussen activiteiten en netwerken. Maar je familie, vrienden en andere betrokkenen blijven vaak aan de oppervlakte hangen van wat JoHo is en allemaal doet. - JoHo is een organisatie die weinig uit handen geeft aan externen. Dat komt deels voort uit bewuste keuzes rondom zelfvoorzienendheid en stimulering van het zelflerende vermogen, en deels uit de werkwijzes -en ook karakters- van de medewerkers die niet altijd aansluiten bij wat door externen word verwacht. Wil je werken in een organisatie waar kennis of advies wordt ingekocht, kies dan een andere werkplek. Dat betekent overigens niet dat de organisatie niet met respect omgaat met andere visies of meningen; iedere organisatie is anders. - JoHo kent een eeuwigdurende "strijd" tussen een zeker idealisme, een zekere bravoure (global mindedness) en een zekere noodzaak tot groei en inkomstenbewaking. Daar kan door anderen uit je omgeving nog wel eens wat meewarig naar worden gekeken; zeker door diegenen die in organisaties werken waar stevige leidinggevenden strak gehanteerde targets monitoren -en je met name daarop beoordelen. Dat betekent overigens niet dat JoHo niet met netwerktargets, verwachtingen en beoogde groeipercentages werkt. * Over werken bij de organisatie * - Er is binnen JoHo een relatief klein kernteam van coaches en coördinatoren. Dat heeft z'n beperkingen; tijd en aandacht is nu eenmaal beperkt en binnen kleine teams is het extra belangrijk dat je met elkaar matcht en -met humor- wat van elkaar kunt hebben. Voordeel is dat lijnen kort zijn (en blijven) en deuren vrijwel altijd openstaan. Voor veelbelovende nieuwkomers is het extra belangrijk zowel de de organisatie als zichzelf rust en tijd te gunnen om naar elkaar toe te groeien. Doe je dat niet, heb je dat geduld uiteindelijk toch niet, dan kan zo'n match alsnog misgaan. - JoHo legt veel verantwoordelijkheid weg bij haar medewerkers; er is veel zelf-sturing. Of dat nu gaat over het opgeruimd houden van je werkplek en werkomgeving, het gebruiken en verbeteren van werkprocedures, het bijhouden van je verlofdagen of het invullen van je arbeidsvoorwaardenpakket. - Binnen de werkwijze die JoHo intern hanteert is er veel ruimte om jezelf te zijn. Maar er wordt anderzijds ook verwacht dat je als collega's elkaar onderling aanspreekt, stimuleert of verbetert; soms ondersteund vanuit een netwerkcoach. Dat moet je ook durven en daarbij is een open houding belangrijk. De relatief grote vrijheid en verantwoordelijkheid ligt zeker niet iedereen. - JoHo is als organisatie sterk gefocust op nuance: altijd voors & tegens zien, afwegen, intern en extern argumenten aandragen waarmee iemand zelf een oordeel vormt, een keuze maakt. Dat moet je wel liggen; heb je behoefte aan een wat meer zwart/witte kijk op zaken "hoe zit het nou precies" dan kan je het lastig hebben. Ik heb, bij mezelf maar ook bij na mij gestartte collega's, ervaren dat het je wel leert thema's altijd te benaderen van meerdere kanten. Niet te snel definitieve keuzes te maken en soms ook gemaakte keuzes weer aan te passen aan een veranderde realiteit. Of gewoon erop terugkomen, omdat je op het moment van het keuzemoment nog niet alles kon overzien. Dat proces is tegelijkertijd intensief en kan soms wel eens frustrerend overkomen.