Persoonlijk vind ik het grijze kantoor in België als een gevangenis. Zelfs op de helderste dag in Leuven, wanneer je van nature blij bent met het goede weer, smelt je glimlach op het moment dat je die depressieve plek binnenstapt en ziet wat het deed met de andere mensen die er al waren. Afgezien daarvan werken ingenieurs op de tweede verdieping op een grote plaats waar iedereen elkaar ziet. Managers en leiders hebben hun eigen kantoren. Managers accepteren onzinnige deadlines die simpelweg onmogelijk te halen zijn met de gegeven hoeveelheid tijd en middelen. Wanneer ze ze accepteren, wordt het project gedelegeerd en gepusht naar de ingenieurs, die dag en nacht moeten werken om het uit te voeren. Werken in het weekend is niet uitzonderlijk, maar een gewoonte vanwege de deadlines. Het is gewoon moreel onaanvaardbaar dat besluitvormers de weekenden niet delen en niet verschijnen terwijl hun team moet. Ingenieurs krijgen geen vergoeding voor het extra werk, maar zijn wel verplicht. Een soort uitbesteding die ze hebben gedaan, is ook oneerlijk. De meeste software-ingenieurs buiten het hoofdkantoor betaalden minder en eisten meer te werken. Verwacht geen hoog niveau van testen of een hoog niveau van codering te leren. Objectgeoriënteerd programmeren is een soort sciencefiction, verzoek om refactoring wordt constant geweigerd, tijd voor ontwerpen wordt als verspillend beschouwd en testen wordt over het algemeen gedaan door dezelfde mensen die de code hebben geschreven. Ook geen gezonde werkomgeving. Je zit de hele dag in een ongemakkelijke en haveloze stoel van 30 jaar oud en je rug zal pijn doen. Er is geen ruimte voor klein amusement, zoals elke start-up of grote technologiebedrijf dat gewoonlijk heeft. Als je door het magazijn loopt, ruik je waarschijnlijk tonnen metaalstof en worden je ogen rood. Openbare vernederingen zoals een manager die toegeeft aan een volk waar iedereen bij is, is ook niet zeldzaam. Ik heb besloten te stoppen en ik heb er helemaal geen spijt van. Als u overweegt hun aanbod aan te nemen, raad ik u aan dat niet te doen, en als u niet verhuist, omdat u bang bent dat andere bedrijven net als zij zijn, kan ik zeggen dat ze dat niet zijn. Wees niet bang om van daaruit te verhuizen. Ik raad deze plek niet aan voor enig mens op aarde.