Carrière Advies

Ik heb een diploma. En nu?

Ben je net afgestudeerd en op zoek naar inspiratie voor de volgende fase in je leven? Laat dit artikel je op weg helpen. Neem eerst de tijd voor reflectie. Het onderwijs dat je hebt genoten is heel waardevol en je hebt een reuzenstap gezet door af te studeren: gefeliciteerd! Wees trots op jezelf en dankbaar, want er zijn mensen overal ter wereld die dromen om te bereiken wat jij hebt bereikt.

Nu is de tijd aangebroken om je mogelijkheden te gaan verkennen. Het goede nieuws is dat je veel kanten uit kunt. Er is geen perfect traject. In de komende tien jaar stippel je je eigen route uit. Je bouwt de vaardigheden en ervaring op die je nodig hebt voor een succesvolle carrière. Misschien voel je de druk om een baan te vinden, maar als je te gehaast een beslissing neemt, kan je ergens vastgeroest raken of belangrijke jaren verspillen aan een loonstrookje voor werk waar je niet van houdt.

Misschien kan je op reis gaan? Je hebt zoveel tijd in de schoolbanken gezeten dat dit de perfecte kans kan zijn om de wereld te verkennen, nieuwe culturen te ervaren en de batterij op te laden. Als je besluit de wijde wereld in te trekken, kan je inspiratie opdoen door het ervaren van nieuwe situaties of mensen die invloed kunnen hebben op het volgende hoofdstuk in je leven.

Een andere mogelijkheid is om door te leren en te excelleren binnen je vakgebied. Als je een bachelor hebt behaald, zijn er allerlei nieuwe paden die je kunt inslaan, zoals een masters of het onderzoek in. Voelde je je thuis in het hoger onderwijs? Ook dit is een optie als loopbaan.

Je kunt stage gaan lopen of solliciteren op een instapfunctie in de sector waarin je graag aan de slag wilt. Zo kun je natuurlijk ervaring opdoen en het bedrijfsleven beter leren kennen. Je moet waarschijnlijk lange uren maken en verdient waarschijnlijk niet meteen een hoog loon, maar als je een bedrijfstak hebt gevonden waarin je je ei kwijt kunt, is dit een uitstekende manier om ervaring op te doen.

Er zijn eigenlijk geen grenzen aan de mogelijkheden. Wat dacht je van vrijwilligerswerk, een freelancer worden of zelfs een eigen bedrijf beginnen? Je staat er in ieder geval niet alleen voor! Duizenden andere jonge mensen studeren elk jaar af. Dit betekent dat hoewel je iets geweldigs bereikt hebt, je ook moet zorgen dat je opvalt tussen alle anderen.

En als je niet precies weet wat jouw passie is, hoef je je geen zorgen te maken. Sommige van de meest creatieve en succesvolle mensen ter wereld wisten pas wat ze wilden doen op latere leeftijd. Lees en ontdek zoveel je maar kunt, om jezelf aan nieuwe ideeën, concepten en ervaringen bloot te stellen, verrijk jezelf op iedere mogelijke manier.

Kies je vrienden zorgvuldig en neem je eigen beslissingen. Doe geen dingen alleen omdat je vrienden het doen. Sommige beslissingen die je neemt voordat je 30 bent, hebben gevolgen voor de rest van je leven. Je mag best fouten maken, maar dat moeten dan wel je eigen fouten zijn.

Wat je ook besluit te doen, bouw een routine op. Zo blijf je gefocust, georganiseerd en gemotiveerd terwijl je je doelen probeert te bereiken. Blijf altijd positief. Dit is een van de meest waardevolle perioden in je leven, waarbij je echt alle kanten op kunt.

Piekeren heeft nog nooit iemand geholpen. Geniet van het gebrek aan zekerheid en omarm het avontuur. Voor de meeste mensen is dit de beste tijd in je leven om risico’s te nemen, de wereld te verkennen en nieuwe dingen uit te proberen. Zeg vaker ja en geniet van het leven.