Salaris

Hoe vraag ik om opslag?

Looking at data

Als je op tactvolle en strategische wijze om opslag vraagt, zorg je ervoor dat je niet als verliezer uit de bus komt – ongeacht of je de salarisverhoging in de wacht sleept of niet. Het ergste wat er kan gebeuren? Je hebt meer ervaring opgebouwd in belangrijke zakelijke gesprekken (en je bent beter voorbereid voor de volgende keer). Beste uitkomst? Iedere maand een dikkere portemonnee!

Voorbereiding is je beste vriend als je gesprek over opslag aanstaande is. Verzeker je ervan dat de redenen waarom je vindt dat je een loonsverhoging verdient goed doordacht zijn en ga na hoe jouw salaris zich verhoudt tot de markt. Daarna kun je gaan nadenken over hoe je de vraag uiteindelijk aan de man gaat brengen.

Dit soort conversaties horen niet bij je dagelijkse routine, dus het kan best een beetje intimiderend zijn. En hoewel het onderwerp misschien wat ongemakkelijk kan zijn, is het heel normaal om dit soort gesprekken aan te gaan. Hier zijn zes tips die je kunnen helpen om het gesprek zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen en het meest effectief te maken.

Kies een strategisch tijdstip: een vanzelfsprekend tijdstip voor beide partijen kan bijvoorbeeld een functioneringsgesprek zijn, waar er soms zelfs al rekening mee gehouden wordt dat het onderwerp op tafel komt. Niemand zal vreemd opkijken als je dit onderwerp aandraagt. Als je het niet doet ten tijde van geplande functioneringsgesprekken hou dan wel in de gaten wanneer de budgetten vastgesteld worden of doe het net nadat je een belangrijk project hebt afgerond of een goed stuk werk hebt afgeleverd.

Zorg dat je zelfverzekerd overkomt: waarom zou een werkgever jou opslag geven als je er zelf niet zeker van bent? Als je overtuigd bent van je eigen kunnen en de manier waarop je het voorstel gaat voorleggen, dan zit je op het goede spoor. Je instelling is belangrijk en dit is hét moment om positiviteit en zelfverzekerdheid tentoon te spreiden.

Wees dankbaar: toon waardering en appreciatie voor je huidige positie in het bedrijf voordat je het verzoek om opslag daadwerkelijk te orde brengt. Dit voorkomt dat je gretig of veeleisend overkomt.

Toon enthousiasme: hartstocht tonen voor je werk en de toekomst van het bedrijf is een manier om te laten zien dat je bereid bent je van je beste kant te laten zien in je functie. Een salarisverhoging is niet alleen gebaseerd op wat je de afgelopen tijd hebt laten zien, maar gaat ook over de verwachtingen van hoe je functioneert in de toekomst.

Wees duidelijk: wees duidelijk over je verlangen om je salaris te bespreken. Een eenvoudige manier om het onderwerp aan te roeren kan zoiets zijn als: “Terwijl ik er met plezier naar uit kijk om het bedrijf te doen groeien en meer succesvol te maken, wilde ik het eens over mijn salaris hebben.” Of je kunt het ook meer als een vraag formuleren: “Ik zou graag mijn salaris willen bespreken, is dit een goed moment?”

Wees specifiek: stel je begeerde salaris en noem een getal en geef specifiek aan hoe je tot dit getal bent gekomen. Nu is het moment aangebroken al je voorbereiding en onderzoek te laten schitteren. Geef ook aan wanneer je de loonsverhoging in zou willen zien gaan en eventuele andere details die bij het verzoek horen. Als je nog bezig bent de hoogte van je verlangde salaris vast te stellen, kijk dan eens op Glassdoor salarissen om te zien wat mensen bij jouw of andere bedrijven verdienen.