Hoop je binnenkort een geweldige aanbieding voor een nieuwe baan te ontvangen of verwacht je dit jaar een flinke salarisverhoging?
Vaak zijn werknemers te terughoudend als het gaat om salarisonderhandelingen. Ze zijn vaak bang om te opdringerig over te komen.
Toch kan het letterlijk en figuurlijk heel lonend zijn om een goed gesprek te voeren over je salaris. Maak er in 2019 een doel van om het salaris te realiseren dat je verdient. Met de juiste voorbereidingen hoef je niet te vrezen voor de salarisonderhandelingen. Hier zijn vijf regels die elke professional zou moeten volgen bij het aanvragen van een loonsverhoging:
1. Vermijd het accepteren van de eerste aanbieding
Zeg bij het onderhandelen over een salaris niet meteen "ja". Geef aan dat je meer tijd nodig hebt om over het aanbod na te denken. Vraag de werkgever of het akkoord is om binnen 24 tot 48 uur een antwoord te geven. Gedurende deze tijd bepaal je of het een eerlijk en goed aanbod is en of het aan je verwachtingen voldoet. Nadat je voor jezelf hierover een beslissing hebt genomen, benader je de werkgever met je tegenbod. Op deze manier ben je goed voorbereid op je onderhandelingsproces over een hoger salaris.
2. Wees niet de eerste die een bedrag noemt
De kunst van het onderhandelen over een salaris is om te wachten tot de werkgever het initiatief neemt en een aanbod doet, tenzij de werkgever vraagt wat je verwachtingen zijn omtrent je salaris. Noem geen bedrag voordat deze vraag is gesteld. Laat de werkgever het salaris benoemen dat volgens hem passend is als geschikt salaris voor jouw ervaring en vaardigheden.
3. Houd je emoties onder controle
Salarisonderhandelingen gaan vaak gepaard met emoties. Het kan stressvol, opwindend en zelfs frustrerend zijn. Ongeacht hoe het salarisonderhandelingproces verloopt, bewaak je positieve houding en blijf professioneel.
4. Vergeet niet om over de arbeidsvoorwaarden te onderhandelen
Wat veel werkzoekenden tijdens het onderhandelingsproces over het hoofd zien, zijn de extra arbeidsvoorwaarden die onderdeel zijn van de functie. Focus je niet alleen op het salaris. Let op andere voordelen zoals gezondheidszorg, een sign-on bonus, al dan geen pensioen opbouw, betaalde vakantietijd/vakantiegeld en de mogelijkheid om van huis uit te werken. Het is zeer waarschijnlijk dat een werkgever openstaat om extra arbeidsvoorwaarden te bieden als een hoger salaris niet haalbaar is.
5. Zoek een balans tussen wat je waard bent en wat de werkgever kan bieden
De belangrijkste regel bij het onderhandelen over een salaris is weten wat regulier is voor jouw soort functie, wat je waard bent en wat de werkgever kan bieden. Daarom is het belangrijk om eerst onderzoek te doen naar de organisatie waarbij je solliciteert. Als je bijvoorbeeld solliciteert voor een marketingfunctie bij een kleine non-profitorganisatie, liggen de salarisschalen lager dan bij een groot marketingbedrijf met meer dan 5000 man in dienst. Bepaal, voordat je over je salaris gaat onderhandelen, hoeveel je minimaal wilt verdienen voor de functie waarvoor je solliciteert. Dit helpt je om een realistisch tegenvoorstel te bedenken voor de werkgever. Salarisonderhandelingen zijn voor veel professionals een uitdagend proces, maar het kan een van de meest belonende zaken zijn die jezelf voor je carrière onderneemt. Door deze regels bij salarisonderhandelingen te volgen, zul je hopelijk het salaris bereiken dat je in 2019 verdient!