Salaris

Ondermijnt jouw baan je salarispotentieel?

Personal development career

Zit je niet goed in je vel in je huidige baan? Zelfs als je goed betaald wordt en je op papier een mooie baan hebt, moet je op je hoede zijn. Naast dat je ongelukkig en gefrustreerd kan raken, bestaat de kans dat je je carrière ondermijnt – en daarmee je toekomstig salarispotentieel.

De verkeerde baan kan aanzienlijke gevolgen hebben voor je toekomstige loon. Uiteenlopend van het missen van loonsverhogingen en promoties, tot het werken voor een bedrijf met een slecht reputatie. Er is een veelheid van manieren waarop je huidige positie de groei van je salaris kan doen stagneren.

Bekijk, voordat je meer tijd en moeite in je huidige baan stopt, of je deze zes signalen herkent om vast te stellen of je op de verkeerde plek zit en het misschien tijd is om op te stappen:

De bedrijfsmissie of de visie van de algemeen directeur is geen goede match
Als er schaarste is aan werk ligt het voor de hand iedere baan aan te nemen. Maar nu de banenmarkt aan het aantrekken is, kan dit een goed moment zijn om je te bezinnen over je huidige situatie, zeker als je het niet eens bent met de richting waarin het bedrijf zich begeeft of als het je ontbreekt aan respect voor het bestuur.

“Het komt soms voor dat als een nieuwe directeur of manager het roer overneemt dat het bedrijf drastisch van koers verandert, “ zegt Jennifer Hill, auteur van Stop Hoping-Start Hunting. “Als de verandering niet past bij jouw carrièrepad en persoonlijke stijl kan het uiteindelijk tegen je werken dat je geassocieerd wordt met dit bedrijf.”

Je manager pronkt met jouw veren
Niemand wordt blij van iemand de je onrecht aandoet maar als je leidinggevende de eer opstrijkt voor dingen die jij gedaan hebt, dan wordt het tijd om rond te gaan kijken. Je krijgt er niet alleen afkeer van je werk en bedrijf van, maar als jouw manager aan de haal gaat met jouw harde werk en vindingrijkheid kan het zelfs een promotie in de weg staan. “Soms openbaart dit soort onprettige gedrag zich vanaf de meet af aan”, aldus John Ricco, partner bij recruiter The Atlantic Group. En soms duurt het langer voordat je ontdekt dat dit soort praktijken plaatsvinden. Hoe dan ook, je kan er niet veel aan doen.

Jouw baan is slechts een loonstrookje
Een baan hebben waarbij je alleen “in de wacht” zit tot er iets beters langskomt is verre van ideaal. Aldus Ben Carpenter, auteur van The Bigs: The Secrets Nobody Tells Students and Young Professionals About How to: Find a Great Job, Do a Great Job, Start a Business, en Live a Happy Life. Hoewel je bankrekening misschien goed gespekt wordt, is het alsof je het leven aan je voorbij ziet gaan, zonder zelf deel te nemen en jezelf te ontwikkelen en te ontplooien. “Dat gevoel weerspiegelt zich in jouw prestaties, “ zegt Carpenter. “Dus als je de kantjes eraf loopt terwijl je je toch in je functie weet te handhaven, heb je de kans dat dit je reputatie als werknemer beschadigt, bij je werkgever, je klanten en collega’s en dat kan op zijn beurt een negatief effect hebben als je uiteindelijk op zoek gaat naar een nieuwe baan.”

Inschikkelijkheid is je motto geworden
We willen allemaal graag een prettig gevoel hebben bij ons werk, maar je moet zorgen dat het niet te knus wordt zodat je nooit meer omhoog of naar een andere werkgever uit wilt kijken. De oude leus “Gaat er een deurtje dicht, dan gaat er een raampje open” heeft niet voor niets de tand des tijds doorstaan. “Als je te lang op één plek blijft hangen kan het je carrière schaden,” zegt Ricco. Een manier om dit te vermijden is door een plan te maken over waar je jezelf ziet in je carrière over vijf, tien en twintig jaar, aldus Ricco.

Jouw bedrijf heeft een slechte reputatie
Het is prima om te werken voor een bedrijf dat misschien wat onsamenhangend en ongestructureerd is om bijvoorbeeld het gevecht aan te gaan met een marktleider, maar als het echt een laag-bij-degrondse reputatie heeft, zoals het bijvoorbeeld het Amerikaanse Enron, dan kan het nadelig werken voor je carrière. Hill stelt dat als je werkt voor een bedrijf dat niet gerespecteerd wordt door mensen, jouw associatie met dat bedrijf tegen je kan werken. Naast dat mensen je karakter in twijfel zullen trekken is het ook goed mogelijk dat de je niet wordt uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek bij concurrenten, enkel en alleen door de associatie.

Jouw werkt draagt nauwelijks bij aan het bedrijf
Je kunt je baan en de projecten die je doet nog zo geweldig vinden maar als de functie niet bijdraagt aan de zakelijke kant van het bedrijf of geen uitzicht biedt op promotie dan zit je hoogstwaarschijnlijk in een doodlopende baan. “Als jouw werk vaak over het hoofd wordt gezien en je ziet geen mogelijkheden om de schijnwerpers op jouw individuele bijdragen te richten, dan is het moeilijk om de erkenning te krijgen die je nodig hebt om in aanmerking te komen voor een promotie”, zegt Carpenter. Een ondubbelzinnig signaal dat jouw baan niet gaat helpen bij de ontwikkeling van je carrière is als je er telkens niet bijzit wanneer er promoties uitgedeeld worden of als er geen duidelijk pad is uitgestippeld om je loopbaan te ontwikkelen.

Als een aantal van deze beschrijvingen je bekend voorkomt dan is het misschien tijd om je horizon te verbreden en eens goed rond te gaan kijken – met de mogelijkheid tot een beter loon in het vooruitzicht.

TIJD OM UIT TE KIJKEN NAAR EEN NIEUWE BAAN? Ga nu aan de slag om jouw droombaan te vinden.