Salaris

Wat is jouw ‘loon naar werken’ eigenlijk?

Home finances

Denk eens wat langer na over het bekende Nederlandse gezegde: “Loon naar werken.” We kunnen het ook anders zeggen: we krijgen betaald al naargelang het werk dat we doen. Ons salaris is de voornaamste reden dat we elke dag weer naar ons werk gaan: om de kost te verdienen. Maar hoeveel loon is “Loon naar werken” eigenlijk? Het is belangrijk om te weten wat een degelijk salaris is (én wat niet).

Hoewel sommige banen meer betalen dan anderen, is het belangrijk om een balans op te maken van welke factoren meespelen wanneer je het basisloon van een aanbod overweegt. Je hebt vast je eigen ideeën over het salaris dat je denkt te gaan verdienen, maar denk ook vooral aan de industrienormen en of je eerlijk beloont wordt voor het werk dat je doet.

Om dit tot op de bodem uit te zoeken, zijn hier alvast 3 vragen die je zeker moet stellen om ervoor te zorgen dat je “loon naar werken” krijgt.

  1. Kan je je de kosten van levensonderhoud in jouw stad veroorloven?

Salarissen voor dezelfde baan variëren per stad omdat in sommige steden de kosten van levensonderhoud hoger zijn dan anderen. Met een goed salaris kan je je een bepaalde levensstijl veroorloven. Gebruik de 50-30-20 regel om te bepalen of je de tering naar de nering kunt zetten: 50% van je netto salaris zou moeten gaan naar de basisbehoeften (woning, gezondheid, eten, kinderen en vervoer), 30% van je netto salaris is voor niet-essentiële uitgaven (restaurants, reizen, entertainment) en 20% voor je spaarrekening. Filter op stad wanneer je een Glassdoorpagina bezoekt en check hoeveel er in jouw stad betaald wordt voor jouw baan.

Als je niet in staat bent rond te komen van je salaris, overweeg dan om wat te bezuinigen of je inkomen te verhogen. Onthoud: er is een groot verschil tussen werken om te leven en leven om te werken.

[Lees ook: Ik heb een diploma en nu?]

  1. Word je eerlijk beloont voor je inspanning?

De prestatie en resultaten die van je verwacht worden zijn belangrijk. Zo hebben managementposities bijvoorbeeld extra verantwoordelijkheden. Als je een salesbaan hebt, ga dan na of jouw salaris eerlijk is in vergelijking met de omzet die jij je bedrijf oplevert. Ben je wel beloond voor het ontwikkelen van dat innovatieve product? Je moet altijd gecompenseerd worden voor jouw successen en de inspanning die je hiervoor geleverd hebt.

Ga ook na hoeveel uren er in een typische werkdag zitten voor jou. Werk je teveel uren voor jouw salaris?

[Lees ook: Succesvol solliciteren is doorgaan totdat het lukt]

  1. Welk bedrag is marktconform voor jouw competenties en ervaring?

Werkgevers zijn geneigd extra te betalen voor medewerkers met relevante ervaring en competenties. Je kunt berekenen wat je ‘waard’ ben en als je de passende vaardigheden en kwalificaties bezit, heb je meer zeggenschap over wat je wilt verdienen. Houd er rekening mee dat salarissen voor dezelfde baan variëren per regio om de kosten voor levensonderhoud in die omgeving te matchen. Bepaalde posities en competenties zijn daarnaast meer gewild dan anderen en dit is weerspiegelt in het salaris dat bedrijven bereidt zijn te betalen. Je kunt het gemiddelde salaris voor jouw positie in jouw omgeving onderzoeken op Glassdoor.

[Lees ook: 8 vragen die je absoluut moet stellen als sollicitant]

Als je al deze zaken goed onder de loep hebt gelegd, weet je of het tijd is voor een salarisonderhandeling óf aan welke competenties je moet werken om het salaris te krijgen dat je verdienen wilt.