Sollicitatiegesprek

Succesvol solliciteren is doorgaan totdat het lukt

Geplaatst door Glassdoor-team

Experts op het gebied van loopbaanadvies

8 september 2016
|3 min. aan leesduur

In 1937 publiceerde Napoleon Hill de bestseller ‘Think and grow rich’. Honderden miljonairs onthulden daarvoor persoonlijk aan Hill welke geheimen zij hebben gebruikt om hun eigen succes te bereiken. Hij schreef het boek tijdens de Grote Depressie van de jaren ‘30. De Verenigde Staten kropen langzaam uit een economische recessie en miljoenen Amerikanen zaten destijds werkloos thuis. Anno 2016 zit Nederland in een vergelijkbare situatie. De economie - en daarmee de werkgelegenheid - trekt langzaam aan en mensen durven weer stappen te zetten op de arbeidsmarkt. De geheimen van toen blijken heel waardevol voor de baanzoekers van nu.

Om succesvol te zijn tijdens het solliciteren is het belangrijk om doelgericht aan de slag te gaan. Geïnspireerd door het boek van Napoleon Hill deel ik daarom een stappenplan voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan.

Drie essentiële stappen voor succes

Stap 1: Bepaal concreet wat je doel is

Stel je ambitie vast; een beoogd punt op de horizon. Wat wil je bereiken? Roep daarbij niet direct “Ik wil een baan”, maar formuleer behapbare subdoelen. Veel werkzoekenden hebben bijvoorbeeld als subdoel om actiever te netwerken. Driekwart van de banen wordt tegenwoordig immers gevonden via netwerken. Probeer dit vage doel echter wel te concretiseren, bijvoorbeeld door het inplannen van 10 netwerkgesprekken.

Stap 2: Bepaal het tijdsbestek waarin je het doel gaat bereiken

Om succesvol te zijn in het behalen van je doel, is het belangrijk om een datum te prikken waarop jij je doel moet hebben behaald. Zo kun je met jezelf een afspraak maken om die 10 netwerkgesprekken binnen 50 dagen te hebben afgerond.

Stap 3: Schrijf je doelstelling op en lees het regelmatig hardop voor

Nu je het doel en de deadline hebt bepaald, schrijf je een korte verklaring op en hang je die op een zichtbare plek in je huis. Lees deze verklaring dagelijks hardop voor jezelf voor, zodat je het beoogde resultaat begint te visualiseren en het doel in je gedachte vorm krijgt. Dit gaat je helpen om uiteindelijk je doelstelling te bereiken en dus succesvol te zijn.

Vervolgstappen

Na deze stappen is het belangrijk om een plan van aanpak te maken. Lees en praat erover om zo te ontdekken hoe je je doelstelling kunt bereiken. In het voorbeeld over de netwerkgesprekken kun je online allerlei tips vinden over het raadplegen van contacten in jouw netwerk. Bij Stichting DeBroekriem bieden we bijvoorbeeld een gratis 5-daagse e-course “Netwerken” aan, waarbij je tips krijgt hoe je mensen kunt benaderen voor een netwerkgesprek.

Ben jij de volgende?

In ‘Think and grow rich’ worden tientallen bekende ondernemers - waaronder Ford en Edison - genoemd die het bovenstaande stappenplan hebben ingezet om hun succes te bereiken. Het boek is één van de meest verkochte boeken aller tijden en heeft inmiddels miljoenen ondernemers geïnspireerd. Volg het stappenplan actief op en scoor snel jouw nieuwe baan. Wie weet schop je het zelfs tot een toekomstige Edison, Branson of Musk!

Pieter Vermeer 

Pieter Vermeer (1985) is oprichter van DeBroekriem.nl, hét platform voor werkzoekenden. Het team van DeBroekriem bestaat uit 100 eventmanagers die jaarlijks ruim 500 sollicitatietrainingen en netwerkbijeenkomsten organiseren voor hogeropgeleide werkzoekenden.

Labels: