Salaris

Salarisonderhandeling, hoe pak je dat aan?

Their project's off to a good start

De grootste fout die je kunt maken wat betreft salarisonderhandeling, is besluiten het niet te doen. Veel werknemers maken de keus om het niet te doen, uit angst als hebberig of lastig bestempeld te worden, maar het effect is meestal het tegenovergestelde. Salarisonderhandeling is een uitgelezen kans om eigenschappen te laten zien die werkgevers graag zien in werknemers. Als je een werkgever was, zou een kandidaat die meteen het eerste aanbod accepteert, indruk op je maken? Of neem je liever een zelfverzekerde kandidaat aan die het onderste uit de kan probeert te halen.

Hier zijn vijf stappen die je kunnen helpen bij je volgende salarisonderhandeling:

  1. Instelling: Onderhandeling is GEEN wedstrijd om te zien wie er wint. Het doel is om een gesprek aan te gaan om tot een compromis te komen waar beide partijen zich in kunnen vinden. Daarom is het belangrijk ook rekening te houden met de wensen van het bedrijf en de desbetreffende manager en niet alleen met jouw eigen wensen. 2.
  2. Besluit wat je gewenste salaris is: Op Glassdoor kun je informatie vinden om je te helpen bij het vaststellen van dit bedrag. Onze database met salarisinformatie geeft inzicht in wat voor salaris anderen hebben opgegeven voor jouw functie of bedrijf. Deze informatie kan je steunen in je keuze en draagt bij aan de geloofwaardigheid van het door jou gewenste salaris3.
  3. Weet wat je weglooppunt is: In het Engels gebruiken ze hiervoor de term BATNA, wat staat voor “Best Alternative to a Negotiated Agreement” of het beste alternatief voor de uitslag van een overeenkomst tijdens een onderhandeling. Zorg dat je een alternatief achter de hand hebt wat je nog steeds acceptabel vindt als je eerste bod niet meteen geaccepteerd wordt en stel een weglooppunt vast, waarbij je niet verder onderhandelt. Het is goed om dit van te voren te bepalen. Met deze methode sta je sterker in je schoenen als je de onderhandeling begint en ben je in staat een aanbod of tegenbod meteen op waarde te schatten4.
  4. Zorg dat je oefent: “Improviseren” is een niet aan te raden strategie bij onderhandelingen. Maak een lijstje met alle punten die je wilt bespreken en oefen om te zorgen dat je zelfverzekerd overkomt. Hoe beter je in je vel zit, hoe makkelijker het gesprek zal zijn. Denk na over wat de andere partij aan vragen op tafel zal leggen en zorg dat je ze al besproken hebt in jouw voorstel5.
  5. Het gesprek beginnen: Voordat je je voorstel op tafel legt brengt is het altijd goed je waardering uit te spreken voor het aanbod. Het is wel zo netjes je dankbaarheid te kennen te geven voordat je om meer vraagt. Een makkelijke manier om de onderhandeling te beginnen is door gewoon te vragen – simpel en direct is een prima manier. Bijvoorbeeld:

“Is de hoogte van het salaris bespreekbaar?”

“Is dit het juiste moment om de financiële kant van het aanbod te bespreken?”

“Ik wilde het graag hebben over de financiële kant van de zaak hebben. Wie is de juiste persoon om dit mee te bespreken?

Nu ben je klaar om al je voorbereidingen in de praktijk te brengen en de onderhandelingsfase over het salaris met vertrouwen tegemoet te zien. Kijk op Glassdoor wat voor salarisbereik bij jouw functie past!