Glassdoor

9 manieren om te ontspannen op het werk

Geplaatst door Glassdoor-team

Experts op het gebied van loopbaanadvies

Laatst bijgewerkt 13 juli 2017
|3 min. aan leesduur

Vaak ontstaat stress op de plek waar we de meeste tijd doorbrengen, namelijk op het werk. Het maakt niet uit in welke branche je werkzaam bent of bij wie je in dienst bent, stress op het werk is vrijwel onvermijdelijk. Of het nu gaat om een groot rapport waarvan de deadline in zicht is of dat je een presentatie moet geven voor een groot publiek, er zijn altijd manieren om je stressgevoelens te verlichten. Onderstaand negen tips om te ontspannen op het werk.

1. Luister naar rustgevende muziek.

Wanneer ik bol van de stress sta, zet ik mijn koptelefoon aan en luister naar meditatieve muziek. Het klinkt misschien raar, maar de rustgevende noten van een panfluit of de zachte klanken van een piano akkoord zorgen ervoor dat mijn hartslag kalmeert met als gevolg dat ik mij minder opgejaagd voel. Het hoeft niet per definitie meditatieve muziek te zijn.Muziek die voor jou persoonlijk een rustgevende werking heeft, is een prima remedie.

2. Neem een stressverlagende snack.

Bepaalde voedingsmiddelen zijn ideaal om te ontstressen, waaronder avocado, havermout, amandelen, bosbessen en sinaasappelen. Zorg ervoor dat je een paar keer per dag een snack neemt, vooral tijdens je pauzes.

3. Maak een wandeling.

Wanneer je het gevoel hebt dat je op het punt staat alles uit te schreeuwen, laat dan je baas weten dat je even 10 minuten frisse lucht gaat halen om je hoofd leeg te maken. Zelfs als je het gebouw niet kunt verlaten, is weggaan van je bureau vaak al een hele verademing. Probeer tijdens je 10-minuten break niet te denken aan alle taken die je nog moet afkrijgen, maar probeer oprecht even te ontspannen.

4. Neem een YouTube-break.

In plaats van doelloos door Facebook of Twitter te scrollen in de hoop afleiding te vinden van je werk, kun je beter een 5 minuten break inlassen om een grappige YouTube-video te bekijken op je favoriete kanaal. Neem maar van mij aan dat een hilarische video je vele malen beter laat voelen dan de leuke vakantiefoto's van je vrienden op Instagram.

5. Visualiseer.

Als het huilen je nader staat dan het lachen door de hoge werkdruk, roep dan je innerlijke meditatie-goeroe op (iedereen met een beetje fantasie heeft er een!). Sluit je ogen 30 seconden en doe alsof je op een rustige plek zit: een bloemenveld, de oceaan of zelfs je eigen kamer. Zolang het maar een plek is waar jij je prettig voelt. Focus je op de bezienswaardigheden en geluiden van deze plek en probeer rustig adem te halen. Even wegdromen en ontspannen kan heel rustgevend en stressverlagend werken.

6. Drink thee.

Het is bewezen dat groene thee stress vermindert en met een warm drankje in je handen zul je rustig worden en kalmeren. Bovendien bevat het veel minder cafeïne dan koffie.Zo voorkom je de nadelige bijwerkingen die koffie kan hebben.

7. Houd een stressbal op je bureau.

Op mijn bureau heb ik twee stressballen voor die momenten wanneer ik echt in iets moet knijpen om mijn zenuwen in bedwang te houden voordat de stress zich op een andere manier manifesteert (zoals irritant wiebelen op m’n stoel). De stressballen zijn vrij goedkoop en nemen niet veel ruimte in op je bureau.

8. Bel een vriend.

Als je een bijzonder moeilijke dag hebt, overweeg dan om even weg te lopen van je bureau.
Ga een vriend of familielid bellen. Soms moet je gewoon de stem van een geliefde horen die je dan gerust kan stellen en voor jou alles even lekker relativeert.

9. Geef jezelf een massage.

Tijdens mijn werkdag doe ik geregeld een beetje muntolie op mijn vingertoppen en masseer de zijkanten van mijn hoofd. Het geeft een onmiddellijke pijnverlichting voor mijn onophoudelijk onder druk staande brein, en daarnaast zorgt de geur van de olie voor de concentratie-boost die ik nodig heb.

Labels: