Baan over de grens

Baan Over de Grens: Jr. Buyer in Berlijn

Steeds meer Nederlanders trekken naar het buitenland voor hun carrière. Glassdoor spreekt met een aantal mensen die het succes buiten de landgrenzen gevonden hebben om erachter te komen wat de grootste verschillen zijn in de werkcultuur. In deze eerste Q&A is het de beurt aan Rick Branse (26), Jr. Buyer bij Zalando in Berlijn.

Je werkt inmiddels drie jaar in Berlijn. Ben je nog te onderscheiden als ‘Nederlander’ op je werk?

“Ik werk in een team met alleen maar Duitsers. Ze vinden me meestal best wel luid en rebels. Duitsers zijn veel minder direct dan voorheen gedacht. Voordat ik naar Duitsland ging kwam mijn zus terug uit Bali, waar ze anderhalf jaar gewerkt had, omdat ze het cultureel te zwaar vond. Ik begreep dat niet: hoe groot kon het verschil nu zijn? Inmiddels begrijp ik het helemaal, het verschil in mentaliteit is één grensje verder al te voelen.”

Wat typeert dat verschil in mentaliteit op de werkvloer?

“Duitsers zijn heel erg gebonden aan regels. Dat is prima, maar naar mijn mening niet efficiënt genoeg. Er hangt een angstcultuur en niemand durft risico te nemen. Alles wordt compleet van 0 tot 100 geanalyseerd waardoor het proces vaak veel langer duurt. De spontaniteit ontbreekt en een ‘uitzondering op de regel’ zal nooit gemaakt worden, zelfs niet als dat betekent dat we een belangrijke zakenpartner moet missen. Ik ben erg gepassioneerd en kan me daar wel eens aan ergeren.”

Zijn er dingen die je mist aan de Nederlandse werkcultuur?

“Een relatie opbouwen gaat hier langzaam. Je moet heel erg aftasten, zowel met leveranciers als collega’s. Ik ben altijd geneigd veel dingen over mezelf te delen maar hier moet je jezelf altijd eerst afvragen: kan dat wel bij deze persoon? In Nederland kan je bijvoorbeeld makkelijk tegen een goede collega zeggen dat je even gaat plassen. Toen ik dat een keer tegen een Duitse collega zei, gaf ze gelijk aan dat ik dat écht niet tegen haar kon zeggen. Nederlanders zouden daar niet eens over nadenken.”

Is het makkelijk om in Berlijn een leven op te bouwen?

“Ja en nee. In Berlijn leer je makkelijk mensen kennen en het is erg internationaal. Omdat de party-scene hier zó groot is, krijg je al snel een onderscheiding tussen vrienden en ‘vrienden’, waardoor het lastig is nauwe contacten op te bouwen. Als je met Duitsers bevriend wilt worden, is het even aftasten, maar als je ze eenmaal hebt gevonden zijn het super goede vrienden. Het helpt echt als je Duits spreekt. Hoewel iedereen Engels kan spreken, blijft het een barrière.”

Wat voor een advies heb je voor mensen die ook de stap naar Berlijn overwegen?

“Doe alsjeblieft een Duitse cursus! Ik sprak amper tot geen woord Duits toen ik hier aankwam. Berlijn mag dan wel een internationale stad zijn, maar de regels zijn niet internationaal opgesteld. Er zijn zoveel dingen waar je tegenaan loopt als je geen Duits spreekt: alle documenten die je op moet stellen als je hier komt wonen zijn Duits en als je naar de overheid moet spreekt niemand Engels.

“Je hoeft het ook weer niet vloeiend te spreken: één van de leukste dingen aan mijn buitenlandse ervaring vind ik dat ik de taal totaal niet beheerste in het begin en dat ik het nu, drie jaar later, vloeiend spreek. Verhuizen naar een Engelstalig land heeft net zo goed uitdagingen, maar als je in een land gaat wonen waar je de taal niet spreekt, is dat in het begin een hele opgave, maar het geeft je een enorm succesvol gevoel als je eenmaal die omschakeling hebt gemaakt.”

Ook werken in Berlijn? Check de vacatures in Berlijn op Glassdoor.