Glassdoor

Mendix Best Beoordeelde IT-werkgever – Een Q&A Met CEO Derek Roos

Derek Roos Mendix World

Mendix is de best beoordeelde IT-werkgever in Nederland, zo blijkt uit Glassdoor data. Het applicatieplatform wordt op Glassdoor flink toegejuicht door de mensen die dit het beste kunnen weten: de werknemers zelf. Glassdoor sprak met CEO en oprichter Derek Roos over de organisatiestructuur van Mendix en vanuit welke gedachte dit is ontstaan.

Wat was je reactie op het nieuws dat Mendix het best beoordeelde bedrijf op Glassdoor is in de IT-industrie?

“Vooral trots: we hebben veel prijzen en awards gewonnen de afgelopen jaren, maar dit is er eentje waar ik misschien wel het meest trots op ben. Toen we Mendix oprichtten, was het ons doel om een werkplek en cultuur te creëren waarmee we het beste talent van de markt aan konden trekken. Ik zie dit als een signaal dat dat gelukt is.”

Op welke eigenschappen heb je dit talent geselecteerd?

“We zijn erg gefocust op het binnenhalen van een bepaald type werknemer dat aansluit bij de cultuur die we proberen te creëren. We kijken hierbij altijd naar twee eigenschappen. Ten eerste is dat de feitelijke kant: heeft iemand de intelligentie en skills voor de job? Slimme mensen trekken ook weer andere slimmen mensen aan. De andere kant is net zo belangrijk. Hierin zoeken we naar een drive en passie, én een bepaalde no-nonsense aanpak die goed binnen onze cultuur past. Juist als je op een cultural fit selecteert, zie je dat iedere nieuwe hire de cultuur versterkt in plaats van afzwakt.”

Is die no-nonsense aanpak ontstaan vanuit jullie Nederlandse roots?

“Mendix komt oorspronkelijk uit Rotterdam en we zijn inderdaad heel erg open en transparant. Het draait om resultaten: het beste idee telt en niet zozeer wie het idee heeft. We hebben een cultuur waarin we onze werknemers de mogelijkheid geven om eigen keuzes en fouten te maken. Die openheid is belangrijk zodat fouten gecommuniceerd worden en niet worden afgestraft. Als je in regels en hokjes denkt, dan rem je de innovatie en het creatieve proces af.”

Wat maakt jullie werkcultuur uniek?

“We zijn heel specifiek de wereld van application development aan het disrupten en hierbij gooien we de status quo omver. De werknemers van Mendix krijgen daar energie van en vinden het prettig om bestaande regels te challengen. We onderscheiden ons van andere bedrijven in het gegeven dat het bij ons niet alleen om een leuk product en leuke werkomgeving gaat. Met Mendix zijn we een nieuwe beweging gestart, we maken binnen het bedrijf allemaal deel uit van een grotere missie.”

Een paar jaar geleden ben je naar Boston verhuisd om daar de business op te zetten. Was het moeilijk om in zekere zin (fysiek) afstand te doen van het Nederlandse kantoor en opnieuw een soortgelijke visie en cultuur op te bouwen?

“Dat was helemaal niet lastig. Vanaf dag één hebben we Mendix als een global start-up gezien vanuit de ambitie om een wereldwijde marktleider te worden. Door deze internationale ambitie was het geen grote stap om naar Amerika te gaan. We zijn daar direct op zoek gegaan naar een bepaald type talent en drivers. Als je erin slaagt om over de grenzen dezelfde soort mensen aan te trekken, dan kom je erachter dat het helemaal niet zo moeilijk is om de cultuur te waarborgen. Cultuur is niet meer dan een verzameling mensen die volgens dezelfde verwachtingen opereren.”

In een interview met Forbes geef je aan dat je binnen application development een cultuur hebt opgezet die business people en techies samenbrengt. Is dit ook de cultuur op jullie werkvloer?

“Absoluut, het komt wederom terug in die passie die we hebben voor een nieuwe manier van innoveren. We geloven er heilig in dat het creatieve proces op gang komt door mensen bij elkaar te brengen van allerlei verschillende achtergronden, bloedgroepen en culturen. We helpen klanten bij het samenbrengen van techies en business people, maar geven hierin als bedrijf zelf ook het goede voorbeeld. De techies op kantoor moeten oog hebben voor business en vice versa: die kruisbestuiving is voor ons erg belangrijk.”

Mendix is altijd op zoek naar nieuwe werknemers, check de vacatures op de Glassdoorpagina van Mendix.