Glassdoor

Een gat in je cv, hoe los je dat op?

Woman using a laptop

Heb jij een periode niet gewerkt omdat je bijvoorbeeld een mooie wereldreis hebt gemaakt of voor je zieke moeder hebt gezorgd? Dan heeft dit geleid tot een gat in je cv: een periode zonder vast werk. Maar zo’n gat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Met de tips uit dit artikel kun je hier namelijk goed mee omgaan.

Een gat in je cv
Heb jij een gat in je cv? Dan ben je vast niet de enige. Er zijn meer mensen die een paar maanden vrijwilligerswerk gaan doen, ontslagen worden of een bewuste tussenperiode nemen. Als het hierbij gaat om enkele weken tot een paar maanden, dan zal dat vrijwel niet opvallen en hoef je je geen zorgen te maken.

Maar heb jij meer dan een jaar niet meegedraaid in het arbeidsproces? Dan zal dit niet onopgemerkt blijven. Recruiters zijn namelijk bedacht op gaten in cv’s en zien hier graag een verklaring voor. Het beste wat je hierbij kunt doen is een eerlijke en duidelijke uitleg geven voor het gat in je cv. Benoem vooral wat je wél hebt gedaan en wat je daarvan geleerd hebt.

Wees eerlijk
Heb jij een gat in je cv? Het is gevaarlijk om te denken: ‘dat zal de recruiter of potentiële werkgever vast niet opvallen’. Want als het hem wél opvalt, dan zal hij hier snel zelf een verklaring voor proberen te bedenken. ‘Ze wist vast niet wat ze wilde’ of ‘hij heeft gewoon niet goed gezocht naar nieuw werk’. Een verklaring die waarschijnlijk helemaal niet klopt!

Wees dus eerlijk over wat je precies gedaan hebt. Misschien heb je wel gestudeerd of ben je fulltime voor je kinderen gaan zorgen. Probeer in ieder geval niets te verzinnen. Je maakt geen goede indruk als je potentiële werkgever erachter komt dat je maar 2 maanden hebt gewerkt bij een werkgever in plaats van de 1,5 jaar die op je cv staan. Na een belletje met je vorige werkgever val je door de mand.

Nevenactiviteiten
Tijdens het gat in je cv heb je waarschijnlijk niet stilgezeten. Vaak is het zelfs een bewuste keuze geweest of heb je er een duidelijke reden voor gehad. Laat anderen dan ook weten dat je actief bent geweest, op welke manier dan ook. Beschrijf hoe jij jezelf hebt ontwikkeld in de tussentijd en hoe je op andere manieren productief bent geweest.

Maak bijvoorbeeld duidelijk dat je veel vrijwilligerswerk hebt gedaan in het verzorgingstehuis van je vader en dat je hierdoor altijd in het werkproces bent gebleven. Of dat je tijdens je wereldreis enorm bent gegroeid en jezelf hebt ontwikkeld op het gebied van zelfstandigheid, oplossingsvermogen en creativiteit.

Bijvoorbeeld:

2004 – 2006
Vanwege een reorganisatie moest ik helaas vertrekken bij mijn vorige werkgever. Dit gaf mij wel de kans om te doen wat ik altijd al wilde doen: reizen. Ik ben voor een periode van 18 maanden naar Zuidoost-Azië gegaan en heb daar Engelse lessen verzorgd op een basisschool in Kampung Pelangi, Indonesië. Omdat ik hiervoor een speciale cursus moest doen, heb ik mijn eigen Engelse taalvaardigheden sterk verbeterd. Daarnaast heb ik mijn verantwoordelijkheidsgevoel en zelfvertrouwen ontwikkeld.

De meeste recruiters en werkgevers zijn op zoek naar actieve kandidaten die niet graag op de bank blijven hangen. Stilstaan is namelijk achteruitgang. Laat dus zien dat je proactief bent geweest. Heb je in die periode juist veel gezocht naar nieuw werk? Vermeld dit dan ook op je cv. Laat de nevenactiviteiten wel aansluiten op je functie. Als iets totaal niet relevant is voor de functie waarop je solliciteert, kun je beter overwegen om het niet te vermelden.

Ontwikkeling
Wil je liever niet de nadruk leggen op je werkervaring, omdat je een opvallend gat op je cv hebt staan? Werkervaring is iets wat je, net als persoonlijke gegevens en opleidingen, niet zomaar achterwege kunt laten. Maar je kunt wel een cv opstellen met daarop veel ruimte voor vaardigheden en competenties (ook wel een vaardigheden-cv genoemd).

Dit kan gaan om karaktereigenschappen, vaardigheden, talenkennis, doelen en talenten. Waar blink je in uit? Benoem bijvoorbeeld welke karaktereigenschappen je hebt waardoor je zo goed bij dit bedrijf past of geschikt bent voor deze functie. Ook kun je concrete situaties beschrijven waarin je bepaalde vaardigheden hebt toegepast.

Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom jij een gat in je cv hebt. Of het nu een bewuste of onbewuste keuze is geweest: een gat is niet erg. Als je maar duidelijk maakt waarom dat gat er was, wat je in de tussentijd hebt gedaan én wat je daarvan hebt geleerd.

 

Dit artikel is geschreven door CV.nl

CV.nl biedt werkzoekenden een handige tool om in 3 stappen een professioneel cv op te stellen. Naast het opstellen van cv’s is het ook mogelijk om overtuigende sollicitatiebrieven te genereren, ontvangen werkzoekenden bijpassende vacatures op basis van het opgestelde cv en is het mogelijk om sollicitaties met een begeleidende brief te versturen zodat exact bijgehouden kan worden of en wanneer een sollicitatie wordt geopend door een potentiële werkgever. Het doel van CV.nl is om het sollicitatieproces voor werkzoekenden eenvoudig te maken met de aangeboden tools.  

 

blog NL 2 (2)