Glassdoor

Hoe schrijf je een goed cv

Geplaatst door Glassdoor-team

Experts op het gebied van loopbaanadvies

Laatst bijgewerkt 28 juni 2017
|4 min. aan leesduur

Een goed cv schrijven heeft nogal wat voeten in de aarde, het is een essentiële, maar helaas geen eenvoudige klus. Zoals met veel dingen is de start het moeilijkst... We kennen het allemaal, je opent een nieuw bestand op je computer, staart uren naar een leeg wit scherm en het voelt alsof je een nieuwe bestseller moet schrijven, maar geen idee hebt waar te beginnen. De welbekende “writer’s block”. Voor de meeste mensen geen plezierige ervaring, maar als het eindresultaat een perfect cv is die jou van je beste kant laat zien, dan is het geworstel met de opmaak en geschuif met bulletpoints snel vergeten.

Hieronder vind je een aantal tips hoe je het schrijven van een cv van iets waar je tegenop ziet tot een interessante bezigheid maakt!

Een goede voorbereiding is het halve werk
Ga vooral niet in het wilde weg een document typen. Het is verstandiger om even de tijd te nemen om na te denken over wat je precies wilt dat je cv uitstraalt. Probeer eerst te antwoorden op deze drie vragen voordat je begint met typen:

1.  Wat wil ik benadrukken?
2.  Wat zijn de specifieke vaardigheden die het toekomstige bedrijf c.q. het management in een kandidaat zoekt?
3. Met welke van mijn ervaringen kan ik het best laten zien  dat ik de geschikte kandidaat ben voor deze baan?

Zodra je bovenstaande vragen voor jezelf in beeld hebt gebracht is het veel gemakkelijker om een uitnodigend en bondig cv te creëren.

Het gaat over jou
Een cv gaat over jou, jezelf, en niemand anders. Dat klinkt misschien gek, maar het is exact waar een cv voor is bedoeld; een stukje papier dat weerspiegelt wie je bent, welke vaardigheden je hebt en wat je kunt bijdragen aan een organisatie. Daarom is het van belang dat je een eigen authentiek cv samenstelt dat zich onderscheidt. Door middel van een perfect, doelgericht cv kun je een goed beeld schetsen van wie je bent en wat je in je mars hebt. Een origineel, uitnodigend cv zal eerder opvallen en niet opgaan in de massa tussen alle andere cv’s.

Benadruk wat relevant is
De ene werkervaring kan relevanter dan de ander zijn voor een specifieke baan en het is daarom verstandig je cv af te stemmen op de specifieke functie waarop je solliciteert.  Dit betekent dat je uiteindelijk in de praktijk meerdere versies zult hebben van je cv. Wanneer je je cv op maat maakt voor een bepaalde functie adviseert Jaime Petkanics - oprichter van The Prepary - het volgende: “Stel dat jijzelf degene bent die de screening doet voor de baan waarvoor je solliciteert en er is geen nadere informatie beschikbaar, zou ik mezelf dan bellen?” Als het antwoord nee is, vraag jezelf dan kritisch af, waarom niet? Mist het cv een deel van de ervaring die ze zoeken? Voeg het dan toe. Is er een vaardigheid die je niet hebt? Zorg dat je getraind wordt in deze vaardigheid. Zolang je eerlijk blijft en geen competenties benoemd waarover je niet beschikt, is het toegestaan, zelfs aan te raden om je cv per functie of vakgebied aan te passen waardoor je jezelf beter kwalificeert voor de rol.

Houd rekening met de industrie en het soort bedrijf
Solliciteer je voor een baan bij een startup? Maak dan een aantrekkelijk cv voor de startup-industrie en laat de idealen van de startup-wereld in je cv terugkomen, gebruik termen als: creatief, niet bang voor risico, flexibel etc. Ben je op zoek naar een baan bij een advocatenkantoor of een bank dan kun je misschien beter vasthouden aan de conventies van de industrie en een wat traditioneler cv hanteren. Onderzoek van te voren goed wat de standaarden zijn binnen de sector c.q. industrie waarvoor je gaat solliciteren, zodat je cv in lijn is met de verwachtingen.

Feedback krijgen
Vanzelfsprekend zijn spelfouten uit den boze, besteed veel aandacht hieraan. Zoek iemand om je cv goed na te kijken, bij voorkeur iemand die oog heeft voor detail. Vind een vertrouwde lezer en vraag om je cv te lezen met deze vragen in het achterhoofd:

  • Is mijn cv duidelijk, bondig en toegankelijk om te lezen?
  • Komt mijn cv over zoals ik ben?
  • Staat er niets tegenstrijdig?
  • Zijn er zaken die ik moet toevoegen of juist moet weglaten?

Neem de tijd
Een klakkeloos geschreven cv is voor geen enkele organisatie aantrekkelijk. Dit is niet het project om je ‘uitstelgedrag-vaardigheden’ aan het werk te zetten. Plan meerdere blokken in je agenda voor het schrijven van je cv. Als je grondig bent met je aanpak, zal zich dat vertalen in een briljant, uitstekend cv en hopelijk snel daarna een baan! Zodra je cv klaar is, kun je je aanmelden voor een account op Glassdoor en je cv uploaden. Op deze manier kun je snel en gemakkelijk solliciteren op je droombaan!

[Lees ook: Vijf woorden die je nooit moet gebruiken in je CV]

Labels: