Glassdoor

Levensstandaard Nederland in de top 5 van Europa

Geplaatst door Glassdoor-team

Experts op het gebied van loopbaanadvies

April 28, 2016

Recent onderzoek van Glassdoor® Economic Research toont aan dat Nederland een hoger dan gemiddelde levensstandaard heeft in vergelijking met andere landen in Europa, met hoge lonen en lage kosten voor levensonderhoud.

Het onderzoek toont een analyse van hoe lonen variëren in Europa en legt bloot in welke landen de kosten voor levensonderhoud het meest (en het minst) gunstig zijn. Nederland scoort na Zwitserland, Denemarken, Duitsland en Zweden het beste in de ‘levensstandaard index’. Griekenland en Estland scoren het slechtste. Ook mensen in Noorwegen, België en het Verenigd Koninkrijk zijn er slechter aan toe.

“Als we lonen onder loep leggen, blijkt dat een hoger salaris niet altijd beter is. Van belang is de mogelijkheid om zich goederen en diensten te kunnen veroorloven die ons leven verrijken”, zegt Dr. Andrew Chamberlain, Chief Economist van Glassdoor. “Gemiddelde lonen kunnen aanzienlijk variëren van land tot land maar de kloof tussen netto inkomen en prijsniveau is belangrijker voor de man in de straat. Lage kosten voor levensonderhoud, zoals men aantreft in Griekenland en Portugal, betekenen niet veel als gemiddelde lonen en koopkracht evenredig laag zijn.” 

Eén methode om de verschillen in prijzen tussen landen aan het licht te brengen is om de verschillen in prijsniveaus in grote steden te vergelijken, waarbij New York is gekozen om als benchmark te fungeren. Genève en Zurich zijn de enige Europese steden waar het duurder leven is dan in New York. Opvallend is dat de kosten voor levensonderhoud in onze eigen hoofdstad relatief laag zijn vergeleken met andere wereldsteden. Amsterdammers hebben het zo slecht nog niet!

Labels: